25.2 C
Athens
May 19, 2024
Image default
WORLD

Γερμανία: Στο 0,6% αναμένεται πλέον η συρρίκνωση της οικονομίας το 2023

Το ΑΕΠ της Γερμανίας αναμένεται να συρρικνωθεί κατά 0,6% στο σύνολο του 2023, εκτιμούν πέντε οικονομικά ινστιτούτα, καθώς τα αυξημένα επιτόκια συνεχίζουν να ασκούν πίεση την οικονομία την ώρα που ο υψηλός πληθωρισμός περιορίζει την κατανάλωση.

Σημειώνεται ότι στις εαρινές προβλέψεις τους τα ινστιτούτα περίμεναν μικρή αύξηση του ΑΕΠ κατά 0,3%.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής μακροοικονομικών και αντιπρόεδρο του IWH (Halle Institute for Economic Research), Όλιβερ Χολτεμέλερ, “ο σημαντικότερος λόγος της αναθεώρησης ήταν ότι η βιομηχανία και η ιδιωτική κατανάλωση ανακάμπτουν πιο αργά από ό,τι περιμέναμε την άνοιξη”.

Το γερμανικό ΑΕΠ αναμένεται πλέον να συρρικνωθεί κατά 0,4% στο τρίτο τρίμηνο, μετά τη στασιμότητα του δεύτερου, ενώ στο τελευταίο τρίμηνο του 2023 η ανάπτυξη προβλέπεται ότι θα επιταχυνθεί εκ νέου, με μικρή όμως επέκταση κατά 0,2%.

Για το 2024, τα ινστιτούτα (τέσσερα γερμανικά και ένα αυστριακό) προβλέπουν αύξηση του ΑΕΠ της μεγαλύτερης οικονομίας της Ευρώπης κατά 1,3% έναντι του 1,5% που περίμεναν προηγουμένως. Για το 2025, προβλέπεται ανάπτυξη του ΑΕΠ κατά 1,5%.

Παράλληλα, όμως, προειδοποιούν ότι από το 2025 και μετά θα γίνεται όλο και πιο εμφανής μία μειωμένη δυναμική ανάπτυξης λόγω της συρρίκνωσης του εργατικού δυναμικού.

Κατά τα άλλα, ο πληθωρισμός στη Γερμανία αναμένεται να κινηθεί στο 6,1% φέτος και να υποχωρήσει στο 2,6% το 2024, σύμφωνα με τις φθινοπωρινές προβλέψεις των ινστιτούτων. Σημειώνεται ότι ο πληθωρισμός στη χώρα “έτρεξε” πέρυσι με 6,9%.

Το 2025, αναμένεται να μειωθεί περαιτέρω στο 1,9%.

Related posts

Τί συμβαίνει με το ρωσικό diesel

banks

Ιταλία. Γενική απεργία υπέρ των δικαιωμάτων των γυναικών στις 8 Μαρτίου

banks

Βομβαρδισμός νοσοκομείου στη Γάζα: Καταδικάζουν σε έντονη γλώσσα Αίγυπτος, Ιορδανία, Κατάρ, Ιράν, Τουρκία

banks

Ν. Χριστοδουλίδης: Στις 22 Σεπτεμβρίου συναντάται στη Νέα Υόρκη με τον Γκουτέρες

banks

Το Ριάντ ζητεί το Ισραήλ να “λογοδοτήσει” για τις “παραβιάσεις” του διεθνούς δικαίου

banks

Διευκρινιστική δήλωση του τουρκικού ΥΠΕΞ για τις βίζες σε ελληνικά νησιά

banks