22.2 C
Athens
May 2, 2024
Image default
WORLD

Τί συμβαίνει με το ρωσικό diesel

Της Αναστασίας Βαμβακά

Το τοπίο των εισαγωγών ντίζελ στη Βραζιλία έχει υποστεί σημαντική μεταμόρφωση με την αύξηση των εισαγωγών ντίζελ από τη Ρωσία, επηρεάζοντας τους τομείς της ενέργειας και της ναυτιλίας.  

Σύμφωνα με την καταγραφή της Intermodal, oι τιμές του ντίζελ στη Βραζιλία παρουσίασαν σημαντικές διακυμάνσεις τον τελευταίο καιρό, λόγω της παραβίασης του ρωσικού ανώτατου ορίου τιμών. Η Ρωσία αύξησε στρατηγικά τις εξαγωγές πετρελαιοειδών στη Βραζιλία μετά τα εμπάργκο της ΕΕ και των G7 και τα ανώτατα όρια τιμών. Αυτό αναμόρφωσε την παγκόσμια προσφορά πετρελαίου, ωθώντας τη Ρωσία να επικεντρωθεί σε νέες αγορές στην Ασία, την Αφρική και τη Λατινική Αμερική. Η Βραζιλία, ως η μεγαλύτερη αγορά της Λατινικής Αμερικής, έγινε κομβικό σημείο, παρέχοντας στη Ρωσία ανταγωνιστικό πλεονέκτημα.

Εάν αυτή η τάση συνεχιστεί τους επόμενους μήνες, οι επιπτώσεις για τα logistics της ναυτιλίας, τα εμπορικά πρότυπα και την ανάπτυξη της αγοράς θα είναι σημαντικές. 

Εκπτώσεις από Ρωσία σε Βραζιλία

Το ρωσικό ντίζελ κυριάρχησε γρήγορα στην αγορά εισαγωγών της Βραζιλίας λόγω της σημαντικής έκπτωσης του σε σύγκριση με το ντίζελ προέλευσης ΗΠΑ. Η έκπτωση διαμορφώθηκε περίπου στα 25-30 σεντ ανά γαλόνι μέχρι την άνοιξη, διατηρώντας περίπου 20 σεντ ανά γαλόνι κατά το μεγαλύτερο μέρος του καλοκαιριού. Πράγματι, οι εισαγωγές ρωσικού ντίζελ από τη Βραζιλία αυξήθηκαν σημαντικά, φτάνοντας τα 21 εκατομμύρια βαρέλια ετησίως, μια σημαντική αύξηση από 444.000 βαρέλια το σύνολο του 2022. Εν τω μεταξύ, οι εισαγωγές ντίζελ προέλευσης ΗΠΑ είναι επί του παρόντος κατά 49,5% χαμηλότερες σε σχέση με το προηγούμενο έτος. Περίπου το 80% των εισαγωγών ντίζελ προέρχεται πλέον από τη Ρωσία. Η άνοδος των εισαγωγών ντίζελ από τη Ρωσία έχει αναδιαμορφώσει το τοπίο του εμπορίου ντίζελ, δημιουργώντας περισσότερες ευκαιρίες στην spot αγορά. 

Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά η αναλύτρια Χαρά Γεωργούση, ο ενεργειακός τομέας της Βραζιλίας γνώρισε μια αλλαγή καθώς η Petrobras, κυρίαρχη βραζιλιάνικη πετρελαϊκή εταιρεία, υιοθέτησε μια νέα στρατηγική τιμολόγησης για το εγχώριο ντίζελ και τη βενζίνη, αντικαθιστώντας την πολιτική τιμών ισοτιμίας εισαγωγών που ισχύει από το 2016. Αυτή η στρατηγική είχε στόχο να ξεπεράσει τους ανταγωνιστές στην τιμολόγηση, να διαφυλάξει τα περιθώρια κέρδους και να κερδίσει μερίδιο αγοράς. Τον Αύγουστο, η Petrobras προσάρμοσε τις εγχώριες τιμές ντίζελ κατά 25,8%, επιτυγχάνοντας μια ισορροπία μεταξύ πολιτικών και οικονομικών εκτιμήσεων για να παραμείνει ανταγωνιστική.

Καθώς εξελίσσεται ο Σεπτέμβριος, η τάση των εισαγωγών ντίζελ της Βραζιλίας από τη Ρωσία αναμένεται να συνεχιστεί. Οι εκπτώσεις 15-20 λεπτών ανά γαλόνι για το ρωσικό ντίζελ σε σύγκριση με το αμερικανικής προέλευσης ντίζελ επανεμφανίστηκαν μετά από μια σύντομη μείωση. Ωστόσο, οι προβλέψεις υποδηλώνουν ότι η διαφορά μπορεί να ενισχυθεί το 2023, οδηγώντας δυνητικά σε ισοτιμία μεταξύ των εισαγωγών ντίζελ Ρωσίας και ΗΠΑ στη Βραζιλία.

Ναυλαγορά tankers

Οι τιμές του πετρελαίου αυξήθηκαν σχεδόν κατά 1% για να φτάσουν σε υψηλό 9 μηνών την Παρασκευή, λόγω παραγόντων όπως η άνοδος των xρονοσυμβολαίων του πετρελαίου στις ΗΠΑ και οι αυξανόμενες ανησυχίες για περιορισμένες προμήθειες πετρελαίου. Οι παράγοντες από την πλευρά της προσφοράς παραμένουν ο κύριος μοχλός πίσω από τις τρέχουσες τάσεις των τιμών του πετρελαίου. Οι προσδοκίες για συνεχείς προσπάθειες από τον ΟΠΕΚ+ να διατηρήσει σφιχτή την αγορά καθώς πλησιάζει η χειμερινή περίοδος ενίσχυσαν τις τιμές. 

Η πρόσφατη συμφωνία της Σαουδικής Αραβίας και της Ρωσίας για παράταση των εθελοντικών περικοπών της προσφοράς κατά 1,3 εκατομμύρια βαρέλια/ημέρα (bpd) συνολικά μέχρι το τέλος του έτους αντανακλά τη δέσμευση για διατήρηση της σταθερότητας της αγοράς. Ωστόσο, η πρόκληση για τη Σαουδική Αραβία έγκειται στον τερματισμό αυτών των περικοπών χωρίς να προκληθεί επιζήμια πτώση των τιμών.

Η κίνηση της Σαουδικής Αραβίας να επεκτείνει τις περικοπές παραγωγής, ωστόσο, αποτελεί σημαντική πρόκληση για τους ναύλους αργού πετρελαίου, ιδίως μειώνοντας τη ζήτηση για ταξίδια μεγάλων αποστάσεων. Αυτό έχει άμεσο και έντονο αντίκτυπο στα δεξαμενόπλοια VLCC, τα οποία είναι ειδικά σχεδιασμένα για να εκτελούν διαδρομές μεγάλου όγκου, μεγάλων αποστάσεων. Καθώς η Σαουδική Αραβία παράγει λιγότερο, υπάρχει μειωμένη απαίτηση για αυτά τα πλοία να μεταφέρουν πετρέλαιο σε μεγάλες αποστάσεις. Ως αποτέλεσμα, η ζήτηση για VLCC επηρεάζεται αρνητικά, οδηγώντας σε μειώσεις των ναύλων για αυτά τα τεράστια δεξαμενόπλοια.

Από την άλλη πλευρά, η μεταβαλλόμενη δυναμική των εξαγωγών στη Ρωσία έχει άμεσο αντίκτυπο στα δεξαμενόπλοια που έχουν σχεδιαστεί για να χωρούν σε ρωσικά λιμάνια, συγκεκριμένα στα Suezmaxes και Aframaxes. Οι φθίνουσες θαλάσσιες εξαγωγές αργού από τη Ρωσία περιορίζουν την ανάγκη για αυτούς τους τύπους δεξαμενόπλοιων που είναι προσαρμοσμένα να ανταποκρίνονται στους περιορισμούς υποδομής των ρωσικών λιμανιών. Καθώς η Ρωσία εξάγει λιγότερο αργό μέσω της θάλασσας, η ζήτηση για αυτά τα δεξαμενόπλοια μειώνεται, επηρεάζοντας διαφορετικά τμήματα και τους αντίστοιχους ναύλους. Η αγορά πετρελαίου παραμένει επιφυλακτική για τις προοπτικές ζήτησης της Κίνας λόγω της υποτονικής ανάκαμψης μετά την πανδημία, η οποία δεν ανταποκρίνεται στις προσδοκίες για κίνητρα. 

Τα κέρδη των tankers VLCC ήταν κατά μέσο όρο -3.594 $/ημέρα, μειωμένα – 2.935 $/ημέρα κατά μέσο όρο και έκλεισε την εβδομάδα στο -4.309$/ημέρα.

Τα κέρδη στα Suezmax  ήταν κατά μέσο όρο 12.000 $/ημέρα, μειωμένα – 73 $/ημέρα κατά μέσο όρο, ενώ στο μέτωπο της Aframax, τα κέρδη  ήταν κατά μέσο όρο 8.911 $/ημέρα, μειωμένα -2.788 $/ημέρα. 

Related posts

Η Τεχεράνη διορίζει πρεσβευτή στα ΗΑΕ για πρώτη φορά από το 2016

banks

Handelslblatt: Ο Βρετανός πρωθυπουργός Σουνάκ θέλει να βοηθήσει τη Βόρεια Ιρλανδία να επιτύχει μεγαλύτερη ευημερία

banks

Ο αρχηγός των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων εφιστά την προσοχή για τον κίνδυνο ενός μακροχρόνιου πολέμου στη Γάζα

banks

Bloomberg: Τα νομίσματα υψηλής απόδοσης της Ευρώπης εκθρονίζονται από τον αγώνα της ΕΚΤ για τον πληθωρισμό

banks

Τουρκία: Ο Μουράτ Κουρούμ αντίπαλος του Ιμάμογλου για τον δήμο Κωνσταντινούπολης

banks

Ισχυρές βροχοπτώσεις στη Γάζα προκαλούν νεά προβλήματα και φόβους στους Παλαιστινίους

banks