22.7 C
Athens
May 18, 2024
Image default
ECONOMY

Κατώτατος μισθός, ψηφιακή κάρτα και προγράμματα κατάρτισης επί τάπητος στη συνάντηση Μιχαηλίδου-ΕΣΕΕ

Συνεχίζει τον κύκλο επαφών της με τους κοινωνικούς εταίρους η υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Δόμνα Μιχαηλίδου, που υποδέχτηκε στο γραφείο της το προεδρείο της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας (ΕΣΕΕ).

Η υπουργός συζήτησε διεξοδικά με τον πρόεδρο, Γιώργο Καρανίκα, και τα μέλη του προεδρείου της ΕΣΕΕ θέματα όπως είναι η ψηφιακή κάρτα εργασίας, αλλά και η υλοποίηση προγραμμάτων κατάρτισης.

Στο επίκεντρο της συζήτησης βρέθηκε η αύξηση του κατώτατου μισθού, που θα συμβάλλει έμπρακτα στην περαιτέρω στήριξη των εργαζομένων και κατ’ επέκταση στην τόνωση της αγοραστικής δύναμης του καταναλωτή προς όφελος και του εμπορίου.

Επίσης, συζητήθηκαν και οι παρεμβάσεις που σχεδιάζει το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης προκειμένου να ενισχυθούν περαιτέρω οι εμπορικές επιχειρήσεις και να ωφεληθούν οι εργαζόμενοι σε αυτές.

Οι εκπρόσωποι του Εμπορίου παρέδωσαν στην υπουργό αναλυτικό υπόμνημα θέσεων και προτάσεων, επισημαίνοντας κυρίως την ανάγκη για:

  • Ομαλή εφαρμογή της Ψηφιακής Κάρτας Εργασίας στο Λιανεμπόριο, με προβλέψεις ώστε η υποχρεωτική εφαρμογή της από 01/01/2024 να επιφέρει το μικρότερο δυνατό κόστος και τη λιγότερη γραφειοκρατική ταλαιπωρία για τους ιδιοκτήτες των εμπορικών επιχειρήσεων.
  • Επιστροφή της αρμοδιότητας καθορισμού του ύψους του κατώτατου μισθού στους κοινωνικούς εταίρους, στο πλαίσιο της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας.
  • Κατάργηση της μηνιαίας εισφοράς υπέρ ανεργίας των 10 ευρώ στην ΔΥΠΑ των Αυτοτελώς και Ανεξάρτητα Απασχολουμένων, καθώς το μέτρο έχει καταστεί πρακτικά ανεφάρμοστο.
  • Θεσμοθέτηση μίας νέας και προσαρμοσμένης στις ανάγκες της αγοράς ρύθμισης στις οφειλές των ελεύθερων επαγγελματικών προς το Δημόσιο, λόγω της πολύ χαμηλής συμμετοχής των οφειλετών τόσο στη δυνατότητα επανένταξης/αναβίωσης απολεσθεισών ασφαλιστικών ρυθμίσεων (72 & 120 δόσεις), όσο και στη ρύθμιση έως 72 δόσεις των χρεών της ενεργειακής κρίσης.
  • Επικαιροποίηση και διεύρυνση των προγραμμάτων κατάρτισης και αναβάθμισης δεξιοτήτων στους ιδιοκτήτες και εργαζομένους στις ΜμΕ, με ενεργό συμμετοχή των κοινωνικών εταίρων στο σχεδιασμό και την υλοποίησή τους.

Οι δύο πλευρές συμφώνησαν στην ανάγκη να υπάρχει ένας συνεχής και ανοιχτός δίαυλος επικοινωνίας του υπουργείου με τους θεσμικούς εκπροσώπους τους Εμπορίου, προσβλέποντας αμφότερες σε μία ειλικρινή συνεργασία προς όφελος των επιχειρήσεων και των εργαζομένων.

Η Δόμνα Μιχαηλίδου, μετά το πέρας της συνάντησης, δήλωσε: «Με το προεδρείο της ΕΣΕΕ είχαμε μια εποικοδομητική συνάντηση κατά τη διάρκεια της οποίας τέθηκαν επί τάπητος τα θέματα που απασχολούν τον εμπορικό κόσμο. Άκουσα με προσοχή τις θέσεις και τις προτάσεις της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας. Όπως ενημέρωσα το προεδρείο της ΕΣΕΕ, στόχος μας είναι να βοηθήσουμε έμπρακτα τον εμπορικό κόσμο και τη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα, τη ραχοκοκαλιά δηλαδή της ελληνικής οικονομίας και της απασχόλησης, να αναπτυχθεί περαιτέρω, προς όφελος των εργαζομένων και της εθνικής οικονομίας».

Related posts

Πακέτο μέτρων 2 δισ. ευρώ για τη στήριξη των επιχειρήσεων τον Απρίλιο

banks

Ν. Παπαθανάσης: Εστίαση μετά το Πάσχα σε εξωτερικούς χώρους

banks

Spitogatos: Σε ανοδική τάση οι τιμές για αγορά και ενοικίαση κατοικίας και το β΄ τρίμηνο 2023

banks

Ανεργία: Επανήλθε σε διψήφιο ποσοστό – Στο 10,4% τον Ιανουάριο

banks

ΚΥΑ: Αναλυτικά τα μέτρα για τους εργαζόμενους στις πυρόπληκτες περιοχές

banks

Χρ. Σταϊκούρας: Ρευστότητα 3 δισ. ευρώ μέσω Επιστρεπτέας Προκαταβολής το 2021

banks