20.9 C
Athens
September 20, 2024
Image default
MARKETS

Ανάκαμψη στη Wall Street ενόψει των στοιχείων για τον πληθωρισμό

Ανάκαμψη στη Wall Street ενόψει των στοιχείων για τον πληθωρισμό

Άλμα έκαναν τη Δευτέρα (9/9) οι αμερικανικές μετοχές, μετά τη χειρότερη εβδομάδα του έτους για τη Wall Street, καθώς οι επενδυτές αγόρασαν «στα χαμηλά», αισιοδοξώντας ότι η μείωση των επιτοκίων από τη Fed που αναμένεται μέσα στον μήνα θα ενισχύσει την αμερικανική οικονομία.

Ο βιομηχανικός Dow Jones ενισχύθηκε κατά 1,20% στις 40.829,59 μονάδες, μετά την απώλεια πάνω από 1.200 μονάδων την περασμένη εβδομάδα. Ο S&P 500 κέρδισε 1,16% στις 5.471,20 μονάδες, ενώ ο Nasdaq Composite σημείωσε άνοδο 1,17% στις 16.886,15 μονάδες, με οδηγό την Nvidia (+3,15%).

Εκτός από την τεχνολογία, οι μετοχές λιανικής, τραπεζών και βιομηχανίας επέστρεψαν, επίσης, σε θετικό πρόσημο, καθώς οι επενδυτές αναμένουν ότι η μείωση των επιτοκίων θα δώσει ώθηση στους «εξασθενημένους» καταναλωτές. Μεταξύ των κερδισμένων ήταν οι JPMorgan Chase (+2,12%), Costco (+2,26%) και Amazon (+1,43%).

Η Palantir και η Dell Technologies έκαναν άλμα 14,11% και 3,83%, αντίστοιχα, αφού η S&P Dow Jones Indices ανακοίνωσε ότι οι μετοχές τους θα ενταχθούν στον S&P 500.

«Νομίζω ότι έχουμε μια μικρή βραχυπρόθεσμη ανάκαμψη εδώ – ήμασταν λίγο oversold την περασμένη εβδομάδα. Ωστόσο, οι αγορές είναι πολύ επικεντρωμένες στο πώς θα είναι η οικονομία, όχι στο τι θα κάνει ο πληθωρισμός κι έπειτα, τι θα κάνει η οικονομία», δήλωσε ο Sarat Sethi, διευθύνων σύμβουλος της DCLA. «Όταν η αβεβαιότητα αρχίζει να συσσωρεύεται … το πρώτο πράγμα που κάνεις είναι να αποσύρεις κάποια χρήματα, ειδικά από τη στιγμή που είχαμε μια τόσο καλή πορεία φέτος».

Οι επενδυτές αναμένουν δύο βασικές εκθέσεις για τον πληθωρισμό, αυτήν την εβδομάδα, οι οποίες θα μπορούσαν να επηρεάσουν την απόφαση της Fed για τα επιτόκια. Τα στοιχεία για τις τιμές καταναλωτή και τις τιμές παραγωγού του Αυγούστου αναμένονται την Τετάρτη και την Πέμπτη, αντίστοιχα. Οι επενδυτές θεωρούν βέβαιο ότι η Fed θα προβεί σε μείωση των επιτοκίων τουλάχιστον κατά ένα τέταρτο της μονάδας.

Το ράλι της Δευτέρας έρχεται μετά τις σοβαρές απώλειες της πρώτης εβδομάδας διαπραγμάτευσης του Σεπτεμβρίου, ο οποίος είναι ιστορικά ένας δύσκολος μήνας για τις αγορές. Οι απώλειες αυτές ήρθαν καθώς η έκθεση για τις θέσεις εργασίας του Αυγούστου επανέφερε τους φόβους για επιβράδυνση της αγοράς εργασίας. 

Ο S&P 500 σημειώνει κατά μέσο όρο πτώση 0,7% τον Σεπτέμβριο, τον χειρότερο μήνα, ιστορικά, σύμφωνα με το Stock Trader’s Almanac.

Ανάκαμψη και για το πετρέλαιο – Κέρδη άνω του 1%

Άνοδο σημείωσαν, τη Δευτέρα, και τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης για το πετρέλαιο, μετά από μία ιδιαίτερα κακή εβδομάδα. 

Συγκεκριμένα, το συμβόλαιο παραδόσεως Οκτωβρίου για το αμερικανικό αργό, τύπου WTI, ενισχύθηκε κατά 1,54% στα 68,71 δολάρια το βαρέλι, ενώ το συμβόλαιο παραδόσεως Νοεμβρίου για το Brent έκλεισε 1,1% υψηλότερα, στα 71,84 δολάρια το βαρέλι. 

Στο τρίμηνο, τόσο το WTI όσο και το Brent έχουν χάσει περισσότερο από 15%.

#nyse #Wall_Street #Άνοδος #ανάκαμψη #κέρδη

Related posts

Στάση αναμονής στη Wall Street ενόψει Fed

banks

Δεύτερη σερί εβδομάδα κερδών στη Wall Street

banks

Ανοδος στη Wall Street μετά την εξαγορά της SVB

banks

Ανάκαμψη στη Wall Street ενόψει των αποτελεσμάτων των Magnificent 7

banks

Έβαλε «φρένο» στις ευρωαγορές ο Πάουελ

banks

«Βήμα» σημειωτόν στην Wall Street μετά τα ρεκόρ

banks