19 C
Athens
May 8, 2024
Image default
MARKETS

Έβαλε «φρένο» στις ευρωαγορές ο Πάουελ

Έβαλε «φρένο» στις ευρωαγορές ο Πάουελ

Με ελεγχόμενη πτώση ολοκληρώθηκε η συνεδρίαση της Δευτέρας (5/2) στα κυριότερα χρηματιστήρια της Ευρώπης, μετά τις νέες δηλώσεις του επικεφαλής της Fed που λειτούργησαν επιβαρυντικά για τις αγορές.

Ο Τζερόμ Πάουελ είπε, μεταξύ άλλων, πως οι πρώτες μειώσεις των επιτοκίων θα έρθουν μετά τον Μάρτιο, εξαφανίζοντας τις όποιες ελπίδες είχαν απομείνει για άμεση έναρξη της νομισματικής χαλάρωσης από τις κεντρικές τράπεζες.

«Ο κίνδυνος του να κινηθούμε πολύ σύντομα είναι ότι οι πραγματικά καλές ενδείξεις που είχαμε τους τελευταίους έξι μήνες με κάποιο τρόπο αποδεικνύεται ότι δεν είναι ένας αληθινός δείκτης για το που κατευθύνεται ο πληθωρισμός», δήλωσε ο Πάουελ. «Δεν πιστεύουμε ότι αυτό συμβαίνει», τόνισε. «Αλλά το συνετό που πρέπει να κάνουμε είναι να του δώσουμε λίγο χρόνο και να δούμε ότι τα δεδομένα συνεχίζουν να επιβεβαιώνουν ότι ο πληθωρισμός υποχωρεί στο 2% με βιώσιμο τρόπο», συμπλήρωσε ο Αμερικανός τραπεζίτης.

Στη σημερινή συνεδρίαση των ευρωαγορών, ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 υποχώρησε οριακά κατά 0,05% και έκλεισε στις 483,70 μονάδες κι ενώ προηγουμένως βρισκόταν σε τροχιά για νέο υψηλό διετίας. Ο κλάδος των εξορύξεων σημείωσε πτώση 1,7%, καθώς οι τιμές των περισσότερων μετάλλων υποχώρησαν λόγω ισχυρότερου δολαρίου, ενώ το retail κινήθηκε χαμηλότερα κατά 2,2%.

Στους μεγάλους ευρωπαϊκούς δείκτες, ο γερμανικός DAX έχασε 0,08% στις 16.904,06 μονάδες, ο βρετανικός FTSE 100 σημείωσε πτώση 0,04% στις 7.612,86 μονάδες, ο γαλλικός CAC 40 κατέγραψε απώλειες 0,03% στις 7.589,96 μονάδες, ο ισπανικός IBEX 35 διολίσθησε 1,20% στις 9.941,30 μονάδες, ενώ ο ιταλικός FTSE MIB ενισχύθηκε κατά 0,76% στις 30.952,79 μονάδες.

Η μετοχή της UniCredit «εκτινάχθηκε» κατά σχεδόν 8% και «χτύπησε» υψηλό άνω των 8 ετών, καθώς η τράπεζα ανακοίνωσε καλύτερα από τα αναμενόμενα οικονομικά αποτελέσματα για το δ’ τρίμηνο και το σύνολο του 2023. Η ιταλική τράπεζα ανέφερε ότι τα συνολικά έσοδά της το τελευταίο τρίμηνο του οικονομικού 2023 αυξήθηκαν κατά 4,6% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2022, φθάνοντας στα 5,98 δισ. ευρώ.

Η δανέζικη φαρμακοβιομηχανία Novo Nordisk κέρδισε 3,6% αφού η μητρική της εταιρεία ανακοίνωσε ότι εξαγοράζει την Catalent έναντι 11,5 δισ. δολαρίων.

Στα μάκρο της ημέρας, ο δείκτης τιμών παραγωγού στην ευρωζώνη μειώθηκε κατά 0,8% τον Δεκέμβριο του 2023 σε σύγκριση με τον Νοέμβριο, σύμφωνα με έκθεση της Eurostat. Στην Ευρωπαϊκή Ένωση οι τιμές παραγωγού υποχώρησαν κατά 0,9%. Σε σύγκριση με τον Δεκέμβριο του 2022, ο δείκτης μειώθηκε κατά 10,6% στην ευρωζώνη και 10% στην ΕΕ.

Ο σύνθετος δείκτης PMI της HCOB, που καταρτίζεται από την S&P Global, έδειξε ότι η οικονομία της ευρωζώνης παρουσίασε δειλά σημάδια ανάκαμψης τον Ιανουάριο. Ο δείκτης, αν και διαμορφώθηκε στο υψηλότερο επίπεδο του από τον περασμένο Ιούλιο, ουσιαστικά παρέμεινε σε υφεσιακό επίπεδο, ήτοι κάτω από τις 50 μονάδες. Συγκεκριμένα, διαμορφώθηκε στις 47,9 μονάδες τον Ιανουάριο.

#ευρωπαϊκά_χρηματιστήρια_

Related posts

Θετικό κλίμα στο άνοιγμα των ευρωαγορών- Περιμένοντας τον πληθωρισμό

banks

Στα «κόκκινα» οι… λειψές ασιατικές αγορές- Τα μάκρο στο επίκεντρο

banks

Κέρδη άνω του 1% στο άνοιγμα των ευρωαγορών με…αέρα Fed

banks

Κερδών συνέχεια στις Ευρωαγορές με ώθηση από τα διεθνή χρηματιστήρια

banks

Στο «κόκκινο» οι ασιατικές αγορές εν μέσω αναταραχής σε Ιράν-Ισραήλ

banks

Υποχωρούν οι ευρωαγορές στο άνοιγμα- Το βλέμμα στα μάκρο

banks