23.2 C
Athens
May 2, 2024
Image default
MARKETS

Δεύτερη σερί εβδομάδα κερδών στη Wall Street

Δεύτερη σερί εβδομάδα κερδών στη Wall Street

Σε πτωτικό έδαφος έκλεισαν την Παρασκευή (13/10) οι βασικοί δείκτες της Wall Street, με την άνοδο των τιμών του πετρελαίου να λειτουργεί ως «βαρίδι» για την αγορά. Έτσι, ολοκληρώθηκε μία εβδομάδα με έντονη μεταβλητότητα υπό την «σκιά» των εκτιμήσεων για νέα αύξηση του πληθωρισμού.

Ο S&P 500 και ο Nasdaq κινήθηκαν πτωτικά σήμερα, καθώς τα αδύναμα στοιχεία για το καταναλωτικό κλίμα και η σύγκρουση στη Μέση Ανατολή ενέτειναν τους «πονοκεφάλους» των επενδυτών και επισκίασαν τα ικανοποιητικά τριμηνιαία κέρδη ορισμένων από τις μεγαλύτερες αμερικανικές τράπεζες. Οι τρεις δείκτες της Wall Street ξεκίνησαν με θετικά πρόσημα, αλλά στη συνέχεια έχασαν έδαφος, καθώς τα προκαταρκτικά στοιχεία για το καταναλωτικό κλίμα στις ΗΠΑ έδειξαν απότομη πτώση τον Οκτώβριο.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο S&P 500 υποχώρησε κατά 0,50% στις 4.327,78 μονάδες, ο Dow Jones ήταν υψηλότερος έχασε 0,12% ή 39,15 μονάδες και έκλεισε στις 33.670,29 μονάδες, ενώ και ο Nasdaq Composite διολίσθησε 1,23% στις 13.407,23 μονάδες. Με αυτό τον τρόπο, μπήκε τέλος στο τετραήμερο σερί ανόδου, αλλά οι δείκτες ολοκλήρωσαν τη δεύτερη συναπτή εβδομάδα κερδών, πλην του Nasdaq, με τη σημερινή πτώση να μην επηρεάζει τη συνολική εικόνα. Συγκεκριμένα, στην εβδομάδα ο Dow πρόσθεσε 0,8%, ο S&P 500 ενισχύθηκε κατά 0,5%, ενώ ο Nasdaq κατέγραψε μικρές απώλειες 0,2%. Ο δείκτης φόβου VIX «σκαρφάλωσε» στο +15,82% αγγίζοντας το υψηλότερό του επίπεδό του εδώ και πάνω από μία εβδομάδα.

Στα μάκρο της ημέρας, ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης που καταρτίζει το πανεπιστήμιο του Michigan διολίσθησε στις 63 μονάδες από 68,1 μονάδες τον Σεπτέμβριο, ενώ οι αναλυτές προέβλεπαν πτώση στις 67 μονάδες. Το επίπεδο αυτό είναι το χαμηλότερο από τον Μάιο. Παράλληλα, οι προσδοκίες των Αμερικανών για την πορεία του πληθωρισμού το επόμενο έτος εκτινάχτηκαν στο 3,8% τον Οκτώβριο από 3,2% τον προηγούμενο μήνα. Το επίπεδο αυτό είναι το υψηλότερο από τον Απρίλιο.

Οι τιμές εισαγωγών τον προηγούμενο μήνα αυξήθηκαν κατά 0,1% σε σχέση με τον Αύγουστο, ενώ σε ετήσια βάση υποχώρησαν κατά 1,7%, συμπληρώνοντας οκτώ συνεχόμενους μήνες πτώσης. Οι αναλυτές σε έρευνα του Reuters ανέμεναν μία αύξηση κατά 0,5% σε μηναία βάση, ενώ τον Αύγουστο οι τιμές εισαγωγών είχαν ενισχυθεί κατά 0,6% σύμφωνα με τα αναθεωρημένα στοιχεία. 

Στα ομόλογα, η απόδοση του 10ετούς υποχώρησε κατά 8 μονάδες βάσης στο 4,631%, ενώ το 2ετές έχασε 1 μονάδα βάσης στο 5,062%.

JPMorgan Chase και Wells Fargo άνοιξαν την αυλαία των ανακοινώσεων των εταιρικών αποτελεσμάτων. Τα κέρδη της JPMorgan αυξήθηκαν κατά 35% στα 13,2 δισ. δολάρια και η μετοχή έκλεισε σήμερα στο +1,5%. Η Wells Fargo κέρδισε την Παρασκευή πάνω από 3%. Σταθερά παρέμειναν τα κέρδη της Citigroup το γ’ τρίμηνο σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο πέρυσι, ενώ τα έσοδα της ενισχύθηκαν κατά 9%. Ο τίτλος της έχασε τα ενδοσυνεδριακά κέρδη και βρέθηκε στο -0,2%.

  • WALL STREET ΗΠΑ
  • Dow Jones
  • Nasdaq
  • καταναλωτική εμπιστοσύνη
  • τιμές εισαγωγών
  • ΟΜΟΛΟΓΑ
  • JPMorgan
  • Citigroup

    Related posts

    Σε υψηλό δύο μηνών τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

    banks

    Προς εβδομαδιαία πτώση η Wall Street- Στο επίκεντρο η απασχόληση

    banks

    Θετικά οι ευρωαγορές με το επίκεντρο στους «μετασεισμούς» της SVB

    banks

    Δεύτερη σερί συνεδρίαση απωλειών στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

    banks

    Συνεχίζεται το σερί των ρεκόρ στη Wall Street

    banks

    Στο ρυθμό της Fed «χορεύει» η Wall Street

    banks