32.3 C
Athens
June 5, 2024
Image default
ECONOMY

«Appodixi»: Έρχεται η ώρα της «ανταμοιβής» σε όσους κατήγγειλαν «μαϊμού» αποδείξεις

Όλο και πιο κοντά στο να εισπράξουν ποσά έως 3.000 ευρώ έρχονται οι πολίτες που κατήγγειλαν περιπτώσεις πλαστών αποδείξεων και παραποιημένων ταμειακών μηχανών μέσω της εφαρμογής «Appodixi». Τα επόμενα 24ωρα αναμένεται να υπογραφούν οι πρώτες αποφάσεις από τον διοικητή της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) Γιώργο Πιτσιλή, οι οποίες θα «ανοίξουν τον δρόμο» σε χιλιάδες φορολογούμενους να λάβουν την ανταμοιβή τους ως επιβράβευση καθώς συνέβαλλαν στην αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής. Τα ποσά που θα λάβουν κυμαίνονται από 100 ευρώ έως και 3.000 ευρώ και αφορούν όσους προχώρησαν σε επώνυμη καταγγελία από τον έλεγχο της οποίας προέκυψε φοροδιαφυγή και επιβλήθηκε πρόστιμο.

Είναι χαρακτηριστικό ότι περισσότεροι από 165.000 πολίτες έχουν προχωρήσει σε καταγγελίες μέσω της εφαρμογής «Appodixi» της ΑΑΔΕ, εκ των οποίων σχεδόν 75.000 είναι επώνυμες και πάνω από 90.000 ανώνυμες.

Σύμφωνα με τα προβλεπόμενα, αν, κατόπιν επώνυμης καταγγελίας, μέσω της εφαρμογής σάρωσης «QR code appodixi» της ΑΑΔΕ, που αφορά σε στοιχεία λιανικής πώλησης, διενεργηθεί φορολογικός έλεγχος και επιβληθεί πρόστιμο, για παραβίαση ή παραποίηση ή επέμβαση στη λειτουργία των Φορολογικών Ηλεκτρονικών Μηχανισμών, ο καταγγέλλων λαμβάνει χρηματική επιβράβευση μετά από απόφαση του Διοικητή της ΑΑΔΕ.

Η χρηματική επιβράβευση ανέρχεται στο δεκαπλάσιο της αξίας της συναλλαγής του εκδοθέντος στοιχείου λιανικής, για το οποίο έγινε η καταγγελία, συμπεριλαμβανομένου του αναλογούντος ΦΠΑ. Σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να είναι μικρότερη των 100 ευρώ, ούτε να υπερβαίνει τις 3.000 ευρώ. Αν η καταγγελία αφορά περισσότερα φορολογικά στοιχεία που εξέδωσε η ίδια οντότητα, η χρηματική επιβράβευση υπολογίζεται επί του εκδοθέντος φορολογικού στοιχείου με τη μεγαλύτερη αξία. Δεν δικαιούνται τη χρηματική επιβράβευση οι υπάλληλοι της ΑΑΔΕ, του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, καθώς και οι υπάλληλοι της Διεύθυνσης Οικονομικής Αστυνομίας του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, που ασκούν ελεγκτικά καθήκοντα.

Η χρηματική επιβράβευση δεν εμπίπτει σε καμία κατηγορία εισοδήματος και απαλλάσσεται από κάθε φόρο, κράτηση, τέλος ή εισφορά υπέρ του Δημοσίου, Φορέων Κοινωνικής Ασφάλισης, Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου ή τρίτων και είναι ανεκχώρητη και ακατάσχετη στα χέρια του Δημοσίου ή τρίτων, κατά παρέκκλιση κάθε άλλης διάταξης, δεν δεσμεύεται και δεν συμψηφίζεται με βεβαιωμένα χρέη προς το Δημόσιο, τα νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου, τους οργανισμούς τοπικής αυτοδιοίκησης και τα νομικά τους πρόσωπα, τα ασφαλιστικά ταμεία και τα πιστωτικά ιδρύματα και δεν υπολογίζεται στα εισοδηματικά όρια για την καταβολή οποιασδήποτε παροχής κοινωνικού ή προνοιακού χαρακτήρα.

Πώς λειτουργεί η εφαρμογή

Χρησιμοποιώντας την εφαρμογή, οι καταναλωτές μπορούν να ελέγξουν τα στοιχεία και την εγκυρότητα μιας απόδειξης, την οποία λαμβάνουν στο πλαίσιο συναλλαγής τους, σκανάροντας με το κινητό τους τηλέφωνο τον QR code που βρίσκεται σε αυτή.

Πιο συγκεκριμένα :

1. Ο χρήστης ανοίγει την εφαρμογή και μέσω της κάμερας του κινητού, «σκανάρει» τον κωδικό QR της απόδειξης.

2. Ανάλογα με την κατάσταση της απόδειξης, η εφαρμογή παράγει τα εξής μηνύματα:

  • Η απόδειξη έχει διαβιβαστεί στην ΑΑΔΕ. Στην περίπτωση αυτή, εμφανίζονται τα στοιχεία της απόδειξης (αριθμός ταμειακής, ΑΦΜ επιχείρησης, αριθμός απόδειξης, ημερομηνία και ώρα έκδοσης της συναλλαγής, αξία συναλλαγής ΦΠΑ και στις συναλλαγές με πρατήρια καυσίμων, την ποσότητα και το είδος του καυσίμου). Στην περίπτωση αυτή, ελέγχεται εάν τα στοιχεία που εμφανίζονται στην εφαρμογή είναι τα ίδια με αυτά που εμφανίζονται στην απόδειξη. Εάν δηλαδή η αξία που αναγράφεται στην απόδειξη είναι ίδια με την αξία που έχει διαβιβαστεί στην ΑΑΔΕ. Εάν υπάρχει διαφορά, αυτό σημαίνει ότι πιθανότατα έχει γίνει επέμβαση στον φορολογικό μηχανισμό της επιχείρησης, ώστε άλλο ποσό να εμφανίζει στην απόδειξη στον πελάτη και άλλο, μικρότερο, ποσό να διαβιβάζει στην ΑΑΔΕ.
  • Η ταμειακή είναι δηλωμένη, αλλά η απόδειξη δεν έχει ακόμα διαβιβαστεί στην ΑΑΔΕ. Στην περίπτωση αυτή, αναφέρεται η ημερομηνία και ώρα πέραν την οποίας η απόδειξη θα έπρεπε να έχει διαβιβαστεί στην ΑΑΔΕ. Εάν η απόδειξη έχει εκδοθεί πριν από το χρονικό σημείο αυτό, υποδεικνύεται η αναφορά για μη διαβίβαση της απόδειξης.
  • Ο κωδικός QR δεν μπορεί να διαβαστεί ή ότι η ταμειακή δεν είναι δηλωμένη ή δεν είναι ενεργή. Στην περίπτωση αυτή υποδεικνύεται η υποβολή αναφοράς στην εφαρμογή.

Related posts

Μειωμένα ενοίκια: Πώς θα καταβληθούν οι αποζημιώσεις στους ιδιοκτήτες

banks

Αχτσιόγλου: Με την αύξηση του κατώτατου μισθού, κάνουμε πράξη την κορυφαία δέσμευσή μας απέναντι στους εργαζόμενους

banks

PwC: Νέες τάσεις στις καταναλωτικές συμπεριφορές μετά την πανδημία

banks

Ελλείψεις εργατών γης : Πιλοτικό πρόγραμμα μετακίνησης με έξοδα ΔΥΠΑ

banks

Υπ. Παιδείας: ΕΣΠΑ και δωρεές άνω των 24 εκ. ευρώ για τεχνολογικό εξοπλισμό στην εκπαίδευση

banks

Θεοχάρης από Δανία: Ικανοποίηση από την απόφαση άρσης ταξιδιωτικών περιορισμών προς την Ελλάδα

banks