23.7 C
Athens
May 18, 2024
Image default
ECONOMY

RND: «Η Ελλάδα εξελίσσεται σε πρότυπο ψηφιοποίησης»

Στην πρόοδο του ψηφιακού μετασχηματισμού στην Ελλάδα εστιάζει το Γερμανικό Δημοσιογραφικό Δίκτυο RND σε ανταπόκρισή του από την Αθήνα. «Η Ελλάδα εξελίσσεται σε χώρα πρότυπο στην ψηφιοποίηση. Χάρη σε ειδικές εφαρμογές, το κινητό μετατρέπεται σε ψηφιακό πορτοφόλι. Επιπλέον ολοένα και περισσότερες επαφές με το δημόσιο διεκπεραιώνονται ψηφιακά» αναφέρεται στο δημοσίευμα.

«Πολύ σύντομα οι οδηγοί στην Ελλάδα θα χρειάζεται να δείχνουν, σε περίπτωση ελέγχου, στους αστυνομικούς μόνο το κινητό τους, όπου θα βρίσκονται αποθηκευμένα: Άδεια οδήγησης, ασφάλιση και ο τελευταίος έλεγχος ΚΤΕΟ. Ο αστυνομικός που διενεργεί τον έλεγχο θα μπορεί να δει ακόμα κι αν έχουν καταβληθεί τα τέλη κυκλοφορίας» προσθέτει το γερμανικό δίκτυο.

Παραθέτει παράλληλα στοιχεία, σύμφωνα με τα οποία «το 2021, 500 εκατομμύρια διαδράσεις μεταξύ πολιτών και δημοσίου πραγματοποιήθηκαν ψηφιακά» ενώ «πέρυσι έσπασαν το φράγμα των 1,2 δισεκατομμυρίων». «Κατά μέσο όρο κάθε Έλληνας έκανε 120 φορές χρήση των ψηφιακών υπηρεσιών της δημόσιας διοίκησης. Οι ειδικοί του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης υπολόγισαν ότι έτσι κάθε πολίτης “γλίτωσε” πέρυσι 130 επισκέψεις σε δημόσιες υπηρεσίες. Ο αρμόδιος υπουργός Δημήτρης Παπαστεργίου προτίθεται να αυξήσει τον αριθμό των προσφερόμενων ψηφιακών υπηρεσιών από περίπου 1.500 σήμερα σε 5.000 μέχρι το 2027» σημειώνει ο RND.

«Η Αθήνα θα επιμείνει στην επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα»

Από την πλευρά της η αυστριακή εφημερίδα Der Standard αναφέρεται στην επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού στο Λονδίνο σημειώνοντας πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα επιμείνει στην επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα, κατά τη συνάντηση που θα έχει με τον Βρετανό ομόλογό του Ρίσι Σούνακ».

«Το γεγονός ότι περισσότερα από τα μισά γλυπτά της ζωφόρου βρίσκονται στο Βρετανικό Μουσείο στο Λονδίνο είναι σαν να είχε χωριστεί στα δύο η διάσημη Μόνα Λίζα και κάθε μισό να εκτίθεται σε διαφορετικό τόπο, δήλωσε ο Έλληνας πρωθυπουργός σε συνέντευξη στο BBC. Η Ελλάδα καταβάλλει εδώ και δεκαετίες προσπάθειες για την επιστροφή 56 τμημάτων της ζωφόρου από το Βρετανικό Μουσείο. Τα γλυπτά, συνολικού μήκους 75 μέτρων, αποκολλήθηκαν από την εξωτερική επιφάνεια του Παρθενώνα στις αρχές του 19ου αιώνα από τον τότε Βρετανό πρεσβευτή Λόρδου Έλγιν και μεταφέρθηκαν στη Μεγάλη Βρετανία με σύμφωνη γνώμη της τότε Οθωμανικής Αυτοκρατορίας» αναφέρεται στο δημοσίευμα.

Η αυστριακή εφημερίδα σημειώνει πως «η Αθήνα αντιμετωπίζει την απομάκρυνση των γλυπτών ως κλοπή». «Κατά την άποψη που στηρίζει το Λονδίνο αυτά αποκτήθηκαν νόμιμα. Τα μάρμαρα του Παρθενώνα αποτελούν εδώ και δεκαετίες σημείο τριβής μεταξύ των δύο χωρών. Τον Ιανουάριο, η βρετανική κυβέρνηση απέκλεισε τη μόνιμη επιστροφή τους στην Ελλάδα, όταν μέσα ενημέρωσης έκαναν λόγο για την πιθανότητα ενός δανείου» προστίθεται.

Πηγή: Deutche Welle

Related posts

«Ημέρα κρίσης» για το τουριστικό αποτύπωμα στο ΑΕΠ

banks

ΥΠΑΑΤ: Έως 15/7 οι αιτήσεις για τη δράση «Εξορθολογισμός της εποχιακής μετακίνησης μελισσοσμηνών»

banks

Υπ. Εργασίας: Τα 21 μέτρα στήριξης της αγοράς εργασίας

banks

Παρεμπόριο: Πρόστιμα 18.200 ευρώ την περασμένη εβδομάδα

banks

Τιμολόγια ρεύματος: Παρατείνεται ως τις 31 Δεκεμβρίου η αναστολή της ρήτρας αναπροσαρμογής

banks

Φουρτούνα στο λιμάνι -Μπλοκάρει η επένδυση 580 εκατ. ευρώ της Cosco στον Πειραιά

banks