17.8 C
Athens
May 17, 2024
Image default
ECONOMY

Αδ. Γεωργιάδης: Reskilling και upskilling η λύση για το γηρασμένο εργατικό δυναμικό της Ελλάδας

Την ανάγκη να αξιοποιήσουμε στο έπακρο τους πόρους που έχουμε από την Ευρωπαϊκή Ένωση για την επανεκπαίδευση του εργατικού δυναμικού μας, για το λεγόμενο reskilling και upskilling, επεσήμανε ο υπουργός Εργασίας, Άδωνις Γεωργιάδης, από το βήμα του Οικονομικού και Επιχειρηματικού Συνεδρίου της Ναυτεμπορικής, «Αναβαθμίζοντας την Ελλάδα».

Ο κ. Γεωργιάδης συμμετείχε στο τρίτο πάνελ του συνεδρίου, με θέμα «Εκεί που η εκπαίδευση συναντά το εργασιακό περιβάλλον», το οποίο συντόνισε ο υποδιοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Θεόδωρος Πελαγίδης.

Παγκόσμιο πρόβλημα το δημογραφικό

Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στη γήρανση και τη συρρίκνωση του πληθυσμού σε πολλές ανεπτυγμένες και αναδυόμενες οικονομίες. Όπως ανέφερε ο κ. Γεωργιάδης, πρόκειται για ένα παγκόσμιο πρόβλημα. Το 2100 ο πληθυσμός της Κίνας από το 1,3 δισ. σήμερα θα έχει υποχωρήσει στα 700 εκατομμύρια. Ο πληθυσμός της Ε.Ε. θα έχει μειωθεί κάτω από τα 500 εκατομμύρια, ενώ η Νιγηρία από την άλλη θα έχει 600 εκατομμύρια.

Στην Ελλάδα το δημογραφικό, εξήγησε ο υπουργός Εργασίας, επηρεάζει και την μακροπρόθεσμη και τη βραχυπρόθεσμη ανάπτυξη. Αν και η εξέλιξη στην αγορά εργασίας από την εμφάνιση της Τεχνητής Νοημοσύνης θα δημιουργήσει νέες συνθήκες, σήμερα έχουμε έλλειμμα εργατικού δυναμικού και θα έχουμε μεγαλύτερο, τόνισε.

«Οι συμπολίτες μας δεν θέλουν να κάνουν χειρωνακτική εργασία. Έχουμε εργατικό δυναμικό σχετικά γερασμένο, που δεν θέλει να κάνει χειρωνακτικές εργασίες και δεν έχει απόλυτη ταύτιση με τις ανάγκες της σημερινής αγοράς εργασίας» παρατήρησε ο κ. Γεωργιάδης.

Η λύση

Όπως είπε η λύση είναι εν μέρει ένα τμήμα εργαζομένων να υπάρξει με μετάκληση από το εξωτερικό,  ενώ πολύ σημαντικά είναι τα προγράμματα reskilling και upskilling. Το κλειδί βρίσκεται στη δια βίου εκπαίδευση, που όμως στην Ελλάδα, έχει ένα πρόβλημα.

«Οι επιχειρήσεις την κατάρτιση και την επανεκπαίδευση τη θεωρούν βάρος. Στην Ευρώπη όλες οι σοβαρές επιχειρήσεις επενδύουν στην εκπαίδευση των εργαζομένων τους. Όλο αυτό δημιουργεί ως αποτέλεσμα να έχουμε μείνει πίσω και στη δια βίου εκπαίδευση» είπε ο υπουργός.

Τόνισε ωστόσο πως έχουμε τους μεγαλύτερους δυνατούς πόρους για reskilling και upskilling του εργατικού μας δυναμικού. Εξέφρασε έτσι την αισιοδοξία πως «αν τους αξιοποιήσουμε σωστά θα φτιάξουμε ένα πολύ μεγαλύτερο και πιο δυνατό εργατικό δυναμικό».

Related posts

ΕΛΣΤΑΤ: Στο 16,7% το ποσοστό της ανεργίας το β΄ τρίμηνο

banks

Εξωδικαστικός Μηχανισμός Ρύθμισης Οφειλών: Στόχος η βιώσιμη λύση

banks

Άδ. Γεωργιάδης: Μέσα στους επόμενους μήνες η ναυπηγική βιομηχανία θα αναγεννηθεί ξανά

banks

Επιστρεπτέα 7: Ανοίγει η πλατφόρμα για τον τελευταίο κύκλο

banks

Βουλή: Τι περιλαμβάνει ο νέος προϋπολογισμός που ψηφίζεται σήμερα

banks

Βερολίνο: Υψηλού επιπέδου επαφές του Χ. Θεοχάρη για το άνοιγμα του ελληνικού τουρισμού

banks