29.7 C
Athens
September 28, 2024
Image default
MARKETS

Στα «κόκκινα» οι ευρωαγορές με το «βλέμμα» στραμμένο σε πληθωρισμό-επιτόκια

Στα «κόκκινα» οι ευρωαγορές με το «βλέμμα» στραμμένο σε πληθωρισμό-επιτόκια

Οι ευρωπαϊκές μετοχές έκλεισαν χαμηλότερα την Τετάρτη (22/5), καθώς οι περιφερειακές αγορές συνεχίζουν να προβληματίζονται σχετικά με τις προοπτικές του πληθωρισμού και την πορεία των επιτοκίων.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 έκλεισε με πτώση 0,37% στις 521.04 μονάδες με όλα τα μεγάλα χρηματιστήρια να βρίσκονται στο κόκκινο. Οι περισσότεροι κλάδοι σημείωσαν επίσης πτώση, με τις αυτοκινητοβιομηχανίες να υποχωρούν κατά 1,3% και με τις μετοχές πετρελαίου και φυσικού αερίου να υποχωρούν κατά 1,2%.

Ταυτόχρονα, και οι μετοχές των ορυχείων υποχώρησαν κατά 2,1%, αφού η Anglo American ανακοίνωσε ότι απέρριψε την τρίτη προσφορά εξαγοράς για τον όμιλο BHP, αλλά παρέτεινε το χρονοδιάγραμμα των συνομιλιών.

Στους μεγάλους ευρωπαϊκούς δείκτες, ο γερμανικός DAX υποχώρησε κατά 0,27% στις 18,676.45 μονάδες, ο βρετανικός FTSE 100 είχε απώλειες 0,56% στις 8,368.95 μονάδες και ο γαλλικός CAC 40 έχασε 0,61% στις 8,092.11 μονάδες.

Στην περιφέρεια, ο ιταλικός FTSE MIB κατέγραψε πτώση 0,49% στις 34,557.50 μονάδες, ο ισπανικός IBEX 35 έκλεισε οριακά χαμηλότερα, κατά 0,06%, στις 11,328.50 μονάδες, ενώ ο πορτογαλικός PSI ενισχύθηκε κατά 0,65 στις 6,950.11 μονάδες. 

Στα μάκρο της ημέρας, υπενθυμίζεται ότι ο πληθωρισμός στο Ηνωμένο Βασίλειο έφτασε στο 2,3% σε ετήσια βάση τον Απρίλιο, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύθηκαν την Τετάρτη (21/5). Αυτό ήταν πάνω από την πρόβλεψη του 2,1%, αλλά πολύ πιο κοντά στον στόχο του 2% της Τράπεζας της Αγγλίας από το 3,2% του Μαρτίου.

Παράλληλα, οι επενδυτές περιμένουν η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να προχωρήσει στην πρώτη μείωση των επιτοκίων της τον Ιούνιο και να συνεχίσει να χαλαρώνει την πολιτική της στη συνέχεια, ενώ και η Τράπεζα της Αγγλίας φαίνεται να πλησιάζει κι αυτή σε μια απόφαση για μείωση των επιτοκίων της.

Ακόμη, να σημειωθεί ότι οι αγορές Ασίας-Ειρηνικού διαπραγματεύονταν μεικτά κατά τη διάρκεια της νύχτας, ενώ τα αμερικανικά χρηματιστήρια μεταβλήθηκαν ελάχιστα, με τους επενδυτές να έχουν στραμμένη την προσοχή τους στα αποτελέσματα της Nvidia.

#ΕΥΡΩΑΓΟΡΕΣ #μετοχές #δείκτες #πληθωρισμός #επιτόκια #BoE

Related posts

Wall Street: Μικτά πρόσημα στο τέλος μιας εβδομάδας με μεταβλητότητα

banks

Σέβινγκ: Η κλιμάκωση των γεωπολιτικών εντάσεων ίσως επηρεάσει τις αγορές

banks

Σε αναζήτηση κατεύθυνσης οι ευρωαγορές- Προβληματίζουν τα μάκρο

banks

Κέρδη και στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια με ώθηση από τις ΗΠΑ

banks

Στο «κόκκινο» οι ασιατικές αγορές στον απόηχο της Fed

banks

Πτώση στη Wall Street, μετά την Ημέρα των Προέδρων

banks