17.6 C
Athens
May 4, 2024
Image default
MARKETS

Στο «κόκκινο» οι ασιατικές αγορές στον απόηχο της Fed

Στο «κόκκινο» οι ασιατικές αγορές στον απόηχο της Fed

Απώλειες κατέγραψαν την Πέμπτη (21/9) τα κυριότερα χρηματιστήρια σε Ασία και Ωκεανία, με τους δείκτες σε Κίνα και Χονγκ Κονγκ να δέχονται τις ισχυρότερες πιέσεις μετά τις επιθετικές δηλώσεις του προέδρου της Fed, Τζερόμ Πάουελ.

Ο επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ έκανε λόγο για νέα αύξηση των επιτοκίων μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους, αλλά και για πολύ πιο αυστηρή νομισματική πολιτική, απ’ ό,τι αναμενόταν προηγουμένως, έως το 2024. Πριν τις δηλώσεις του Πάουελ, η Fed ανακοίνωσε την απόφασή της να διατηρήσει αμετάβλητα τα επιτόκια στο 5,25%-5,50% σύμφωνα και με τις προβλέψεις των αναλυτών.

«Η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ αύξησε τις προβλέψεις της για το τέλος του 2024 και το 2025 κατά 50 μονάδες βάσης σε καθεμία περίπτωση, σηματοδοτώντας ουσιαστικά επιτόκια “υψηλότερα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα”», ανέφεραν οι αναλυτές της Nomura σε σημείωμά τους. «Η αύξηση των αποδόσεων των αμερικανικών ομολόγων, το ισχυρότερο δολάριο και οι αυξημένες τιμές ενέργειας, όλα είναι συστατικά μιας κακής “συνταγής” για τις ασιατικές μετοχές», σημειώνει η Nomura.

Εν τω μεταξύ, για να αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη της αγοράς, η Κίνα δεσμεύτηκε να επιταχύνει την εισαγωγή περισσότερων πολιτικών για την εδραίωση της οικονομικής της ανάκαμψης, ανέφερε το κρατικό μέσο CCTV, επικαλούμενο μια συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου υπό την προεδρία του πρωθυπουργού Li Qiang.

Στις συναλλαγές της Πέμπτης, ο ιαπωνικός δείκτης Nikkei υποχώρησε κατά 1,22% στις 32.619 μονάδες και στην Αυστραλία ο S&P/ASX 200 κινήθηκε χαμηλότερα κατά 1,37% στις 7.065,20 μονάδες.

Στην ηπειρωτική Κίνα ο Shanghai Composite καταγράφει απώλειες 0,46% στις 3.094,35 μονάδες, ο Shenzhen Component σημειώνει πτώση 0,80% στις 9.992,24 μονάδες και στο Χονγκ Κονγκ ο Hang Seng διολισθαίνει 1,17% στις 17.677 μονάδες. Στη Νότια Κορέα ο KPSI έχασε 1,64% στις 2.517,80 μονάδες και στην Ινδονησία ο IDX κινείται πτωτικά κατά 0,31% στις 6.989,88 μονάδες.

Οι μεγάλες εταιρείες τεχνολογίας που είναι εισηγμένες στο Χονγκ Κονγκ σημείωσαν πτώση 2,2%, με την Tencent και την Alibaba να χάνουν αμφότερες περίπου 2%. Αντίθετα, η μετοχή της Country Garden κατέγραψε άνοδο 1% μετά την ανακοίνωση του κινεζικού κολοσσού ότι κέρδισε την έγκριση από τους πιστωτές ώστε να παρατείνει την αποπληρωμή επτά ομολόγων από τις 12 Σεπτεμβρίου.

  • ασιατικά χρηματιστήρια
  • FEDERAL RESERVE
  • Κίνα
  • Χονγκ Κονγκ
  • επιτόκια
  • Nomura
  • Tencent
  • Alibaba
  • COUNTRY GARDEN

    Related posts

    Σε αρνητικό πρόσημο η Wall Street λόγω πληθωρισμού

    banks

    Ένα «βήμα» μακριά από το ιστορικό υψηλό του ο S&P 500

    banks

    Ασιατικές αγορές: Rebound, με την ελπίδα αποκλιμάκωσης στη Μέση Ανατολή

    banks

    Τεχνολογικό «άλμα» στη Wall Street- Ρεκόρ για Microsoft, Nvidia

    banks

    Σε τροχιά ανάκαμψης η Wall Street

    banks

    Μεικτά πρόσημα στη Wall Street – «Βαρίδι» το Netflix

    banks