17.9 C
Athens
May 17, 2024
Image default
WORLD

Έφτασε ο “λογαριασμός” της ποσοτικής χαλάρωσης (QE) στη Βρετανία: Το κράτος πληρώνει δισ. στερλίνες στην BoE κάθε μήνα

Οι απώλειες της κεντρικής τράπεζας του Ηνωμένου Βασιλείου (Bank of England) από το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης έχουν κοστίσει στους Βρετανούς φορολογούμενους περίπου 30 δισ. στερλίνες τους τελευταίους 11 μήνες, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία τα οποία επικαλείται το πρακτορείο Bloomberg.

Προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι απώλειες από το πρόγραμμα τόνωσης της BoE, με βάση πρόνοια που είχε ληφθεί ήδη από το 2009, η κυβέρνηση έχει μεταφέρει στην κεντρική τράπεζα περίπου 29 δισ. στερλίνες από τότε που άρχισαν να καταγράφονται ζημίες, τον Σεπτέμβριο του 2022.

Μόνον τον Ιούλιο, το Υπουργείο Οικονομικών μετέφερε στην BoE 14,3 δισ. στερλίνες, αυξάνοντας τις συνολικές μεταφορές στα 29 δισ. βρετανικές λίρες.

Πρόκειται για τη μεγαλύτερη κρατική εισφορά προς την BoE σε έναν μήνα, ούσα ταυτόχρονα κατά 5,4 δισ. στερλίνες μεγαλύτερη από τις προβλέψεις του Γραφείου για την Υπεύθυνη Διαχείριση του Προϋπολογισμού της χώρας, γεγονός που υπογραμμίζει τη σημαντική επίπτωση που έχουν τα υψηλά επιτόκια μετά τη νομισματική σύσφιξη στα δημόσια οικονομικά της Βρετανίας.

Το QE επηρεάζει τα δημόσια οικονομικά καθώς η τράπεζα αγόραζε κρατικά ομόλογα τα οποία εξέδιδε η κυβέρνηση του Η.Β. μεταξύ 2009 και 2021, συνολικής αξίας 875 δισ. στερλινών.

Τα συγκεκριμένα κρατικά ομόλογα αποφέρουν μια “κλειδωμένη” απόδοση στην BoE. Τα νέα χρήματα που δημιούργησε η τράπεζα για την αγορά τους, γνωστά ως “αποθεματικό κεντρικής τράπεζας”, βρίσκονταν στα χέρια διάφορων χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων και παράγουν τόκο επί τη βάσει του βασικού επιτοκίου της BoE.

Όσο τα επιτόκια κινούνταν κάτω του 2%, το πρόγραμμα του QE ήταν προσοδοφόρο για την τράπεζα, η οποία απέδιδε τα κέρδη της πίσω στα κρατικά ταμεία. Με το βασικό επιτόκιο της BoE, πλέον, στο 5,25%, το πρόγραμμα είναι πια καθαρά ζημιογόνο, με τις καθαρές πληρωμές να γίνονται από την BoE προς τις εμπορικές τράπεζες.

Οι ζημίες τις οποίες πρέπει να πληρώνει στην BoE κάνουν δύσκολο για την κυβέρνηση του Η.Β. να ενισχύσει τις δαπάνες για τις δημόσιες υπηρεσίες ή να προχωρήσει σε φοροελαφρύνσεις. Το πρόγραμμα QE έσωσε για την κυβέρνηση 120 δισ. στερλίνες μεταξύ 2009 και 2022, ωστόσο η κατάσταση έχει αντιστραφεί από τη στιγμή που τα επιτόκια ξεπέρασαν το 1,75% μέσα στο 2022.

Στις προβολές της BoE προβλέπεται ότι ο κρατικός κορβανάς θα χρειαστεί να εισφέρει στην κεντρική τράπεζα περί τα 220 δισ. στερλίνες μονάχα για την επταετία μέχρι το 2030.  Μέχρι τη λήξη των ομολόγων του, το QE προβλέπεται να έχει κοστίσει στο βρετανικό κράτος καθαρό ποσό της τάξης των 150 δισ. στερλινών.

Related posts

ΗΠΑ: Η κυβέρνηση Μπάιντεν αποφάσισε να επεκτείνει το τείχος στα σύνορα με το Μεξικό

banks

Bloomberg: “Πονοκέφαλος” Λαγκάρντ για τους νέους δημοσιονομικούς κανόνες

banks

Τα ελβετικά τρένα στην ώρα τους κατά 93%

banks

Παγκόσμια Τράπεζα: Ανεβάζει ελαφρώς τον πήχη για την ανάπτυξη το 2023, ελέω Κίνας

banks

Βρετανία: Πιέσεις στον Σούνακ για εκλογές το καλοκαίρι

banks

Ν. Χριστοδουλίδης: Είμαστε έτοιμοι για επανέναρξη των συνομιλιών για το Κυπριακό

banks