21 C
Athens
May 29, 2024
Image default
MARKETS

Αναλυτές: Εξαιρετικά επικίνδυνη για τις μετοχές η άνοδος αποδόσεων ομολόγων

Αναλυτές: Εξαιρετικά επικίνδυνη για τις μετοχές η άνοδος αποδόσεων ομολόγων

Η κλιμακούμενη αναταραχή στην αγορά ομολόγων συσσωρεύει πιέσεις στην παγκόσμια οικονομία και δημιουργεί μια «εξαιρετικά επικίνδυνη» προοπτική για τις μετοχές.

 

Στην παραπάνω δήλωση προχώρησε ο επικεφαλής επενδύσεων του αντισταθμιστικού ταμείου της Livermore Partners, David Neuhauser, υπογραμμίζοντας ότι οι αποδόσεις των ομολόγων κινούνται αντιστρόφως από τις τιμές.

Ερωτηθείς πόσο ανησυχητικό είναι αυτό το τοπίο για τις μετοχές, είπε: «Νομίζω ότι είναι εξαιρετικά επικίνδυνο σε αυτό το σημείο». «Βρισκόμαστε σε αυτόν τον κόσμο του κινδύνου όπου, για σχεδόν 15 χρόνια, είχατε μια αγορά ομολόγων που ήταν σε ανοδική πορεία μαζί με αρνητικά επιτόκια για αρκετά χρόνια», τόνισε ο Neuhauser.

Το περιβάλλον έχει αλλάξει

«Αυτή η δυναμική τροφοδοτήθηκε σε όλη την παγκόσμια οικονομία, όπου οι τιμές των κατοικιών ήταν προσιτές, τα αυτοκίνητα ήταν προσιτά και οι άνθρωποι υπόκεινταν σε ένα περιβάλλον και έναν τρόπο ζωής που είχε πολύ χαμηλότερα επιτόκια», συνέχισε. 

Αυτό το περιβάλλον έχει αλλάξει καθώς οι κεντρικές τράπεζες έχουν προχωρήσει σε αυξήσεις επιτοκίων για την αντιμετώπιση του υψηλότερου πληθωρισμού. Αυτό, με τη σειρά του, έχει ωθήσει τις αποδόσεις των ομολόγων υψηλότερα και έχει αφαιρέσει χρήματα από τους κρατικούς προϋπολογισμούς αυξάνοντας το κόστος δανεισμού.

Οι αποδόσεις στα ομόλογα

Στην αγορά των αμερικανικών κρατικών 10ετών ομολόγων οι αποδόσεις των ομολόγων έχουν εκτιναχθεί σε υψηλά που είχαν να επαναληφθούν από την έναρξη της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης. Στη Γερμανία, τη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης, οι αποδόσεις έχουν φτάσει στο υψηλότερο επίπεδο από την κρίση χρέους της Ευρωζώνης το 2011. Και στην Ιαπωνία, όπου τα επιτόκια εξακολουθούν να είναι κάτω από το 0%, οι αποδόσεις έχουν αυξηθεί στο υψηλότερο επίπεδο του 2013.

Οι δημοσιονομικές ανισορροπίες δίνουν «πολλά πυρομαχικά στις αρκούδες των ομολόγων», προσθέτει ο διαχειριστής του αντισταθμιστικού ταμείου, με τα επιτόκια πιθανότατα να παραμείνουν υψηλότερα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

Η δήλωση του Neuhauser απηχεί παρόμοια σχόλια που έγιναν νωρίτερα αυτή την εβδομάδα από τον επικεφαλής της UBS Asset Management, Kevin Zhao, ο οποίος είπε ότι «οι εκδικητές των ομολόγων λόγω των δημοσιονομικών ελλειμμάτων επιστρέφουν».

Ο Neuhauser τόνισε ότι αυτά τα υψηλότερα επιτόκια θα επιβαρύνουν πολύ τους καταναλωτές και τις επιχειρήσεις. «Πιστεύω ότι αυτό θα προκαλέσει μεγάλη πίεση στις πιστωτικές αγορές, θα προκαλέσει μεγάλη πίεση στον καταναλωτή στο μέλλον», υπογράμμισε. 

Οι εταιρείες, επίσης, πρόκειται να δεχθούν πιέσεις από το υψηλό χρέος και το κόστος αναχρηματοδότησης, είπε ο Neuhauser. «Τελικά αυτό θα οδηγήσει σε πτωτική τάση την οικονομία και επίσης θα πλήξει το χρηματιστήριο και αυτό αρχίζετε να το βλέπετε σήμερα», κατέληξε. 

  • μετοχές
  • hedge fund

    Related posts

    Δεύτερη διαδοχική άνοδος στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

    banks

    Μεικτά πρόσημα στο άνοιγμα των ευρωαγορών-Τα φώτα στις κεντρικές τράπεζες

    banks

    Νέο ιστορικό υψηλό «άγγιξε» ο γερμανικός δείκτης DAX

    banks

    Κέρδη στις ασιατικές αγορές, με το βλέμμα στη Fed

    banks

    Ράλι στις ασιατικές αγορές- Πήραν τη σκυτάλη από τις ΗΠΑ

    banks

    Στα «κόκκινα» οι ευρωαγορές με το «βλέμμα» στραμμένο σε πληθωρισμό-επιτόκια

    banks