15.7 C
Athens
May 5, 2024
Image default
MARKETS

Απωλειών συνέχεια στη Wall Street- Ισχυρή «βουτιά» για το πετρέλαιο

Απωλειών συνέχεια στη Wall Street- Ισχυρή «βουτιά» για το πετρέλαιο

Δεν απέφυγε τη νέα πτώση η Wall Street, ωστόσο ήταν πιο ήπια από τις προηγούμενες φορές, καθώς οι αποδόσεις των αμερικανικών ομολόγων υποχώρησαν αισθητά, φέρνοντας μία μίνι ανακούφιση στις τάξεις των επενδυτών. Η προσοχή στρέφεται στα εταιρικά αποτελέσματα, κυρίως των Big Tech, ενώ στα «ραντάρ» βρίσκονται και τα νέα δεδομένα για την αμερικανική οικονομία.

Ο S&P 500 έκλεισε συγκρατημένα χαμηλότερα, ενώ μια σειρά από μετοχές ευαίσθητες στις υψηλές ομολογιακές αποδόσεις, πολλές από τις οποίες αναμένεται να δημοσιεύσουν τα αποτελέσματα του γ’ τριμήνου αυτή την εβδομάδα, ώθησαν τον τεχνολογικό δείκτη Nasdaq Composite σε υψηλότερο κλείσιμο. Ο Dow Jones Industrial Average σημείωσε την τέταρτη συνεχή ημερήσια πτώση του.

Αναλυτικότερα, ο Dow Jones διολίσθησε 190,87 μονάδες ή 0,58%, κλείνοντας στις 32.936,41 μονάδες, ενώ ο S&P 500 υποχώρησε κατά 0,17% στις 4.217,04 μονάδες. Η σημερινή (23/10) ήταν η πέμπτη διαδοχική πτώση για τον S&P 500, στο ισχυρότερο αρνητικό σερί από το Δεκέμβριο του 2022. Στον αντίποδα, ο Nasdaq ενισχύθηκε κατά 0,27% και ολοκλήρωσε τη συνεδρίαση στις 13.018,33 μονάδες.

Η απόδοση του 10ετούς αμερικανικού ομολόγου «ανέβηκε» για λίγο πάνω από το όριο του 5% προτού σημειώσει πτώση. Στην τελευταία του διαπραγμάτευση διαμορφωνόταν σε περίπου 4,85%. Τα ομόλογα έχουν «εκτοξευθεί» τις τελευταίες εβδομάδες, με το «σπάσιμο» της απόδοσης του 10ετούς πάνω από το 5% την Πέμπτη να σηματοδοτεί το πρώτο τέτοιου είδους ορόσημο από τον Ιούλιο του 2007.

Η εβδομάδα, που ξεκίνησε σήμερα, είναι γεμάτη από ανακοινώσεις αποτελεσμάτων, με αναφορές από σχεδόν το ένα τρίτο των εταιρειών του S&P 500. Μεταξύ άλλων, περιλαμβάνονται η Microsoft, η Alphabet (μητρική της Google), η Meta Platforms, η Amazon, η General Motors, η Ford Motor και η Boeing. Μέχρι στιγμής, 86 από τις εταιρείες του S&P 500 έχουν δημοσιεύσει τα αποτελέσματά τους. Από αυτές, το 78% έχει ξεπεράσει τις εκτιμήσεις των αναλυτών, όπως έδειξαν τα στοιχεία του LSEG.

Σημειώνεται ότι το αμερικανικό υπουργείο Εμπορίου θα ανακοινώσει την Πέμπτη τα στοιχεία για το ΑΕΠ τρίτου τριμήνου, το οποίο φαίνεται να επιταχύνεται στο 4,3%. Παράλληλα, η εκτενής έκθεση για τις προσωπικές καταναλωτικές δαπάνες (PCE), που θα ανακοινωθεί την Παρασκευή, αναμένεται να δείξει ότι ο ετήσιος και ο δομικός πληθωρισμός θα μειωθούν στο 3,4% και στο 3,7%, αντίστοιχα.

Βαριές απώλειες σημείωσαν τη Δευτέρα οι τιμές του πετρελαίου εν μέσω ενθαρρυντικών εξελίξεων από τις συνομιλίες για την απελευθέρωση ομήρων από τη Χαμάς. Παράλληλα, η προσωρινή αναβολή της χερσαίας επιχείρησης των ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων στη Λωρίδα της Γάζας βοήθησε περαιτέρω στην μικρή αποκλιμάκωση των τιμών του «μαύρου χρυσού».

Η αγορά είδε επίσης μια νέα ανακοίνωση πετρελαϊκής, αυτή τη φορά της Chevron, η οποία έκανε γνωστή την εξαγορά της Hess έναντι 53 δισ. δολαρίων. Ειδικότερα, η Chevron προσφέρει 171 δολάρια για κάθε μετοχή της Hess, με premium περίπου 4,9% από το τελευταίο κλείσιμο της μετοχής. Υπενθυμίζεται πως πριν από λίγες εβδομάδες ένα ακόμα πετρελαϊκός κολοσσός, η Exxon Mobil, προχώρησε στην εξαγορά της εταιρείας παραγωγής σχιστολιθικού πετρελαίου Pioneer Natural Resources έναντι 58 δισ. δολαρίων.

Στο πεδίο των συναλλαγών, το συμβόλαιο του αργού παραδόσεως Δεκεμβρίου κατρακύλησε 2,59 δολάρια ή 2,9% και έκλεισε στα 85,49 δολάρια το βαρέλι στο χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης. Αυτή ήταν η μεγαλύτερη ποσοστιαία ημερήσια πτώση από τις 4 Οκτωβρίου. Το Brent Δεκεμβρίου, στο μεταξύ, έχασε 2,33 δολάρια ή 2,5% στα 89,83 δολάρια το βαρέλι στο ICE Futures, επίσης η μεγαλύτερη πτώση από τις 4 Οκτωβρίου.

Χαμηλότερα από το ορόσημο των 2.000 δολαρίων έκλεισε σήμερα ο χρυσός, καθώς η απόδοση του δεκαετούς ομολόγου ξεπέρασε το 5%, ασκώντας πιέσεις στο πολύτιμο μέταλλο. Έτσι, μπήκε τέλος στο ράλι που πυροδοτήθηκε από την αβεβαιότητα που προκαλεί στις διεθνείς αγορές η νέα ανάφλεξη στη Μέση Ανατολή.

Ο χρυσός Δεκεμβρίου έκλεισε με απώλειες 6,6 δολάρια στα 1.987,8 δολάρια η ουγγιά, το ασήμι Δεκεμβρίου έκλεισε με απώλειες 0,294 δολάρια στα 23,210 δολάρια η ουγγιά, ενώ ο χαλκός Δεκεμβρίου έκλεισε με άνοδο 0,0235 δολάρια στα 3,5865 δολάρια ανά λίβρα.

  • WALL STREET ΗΠΑ
  • Chevron
  • HESS
  • ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ
  • χρυσός
  • ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΑ ΟΜΟΛΟΓΑ
  • Big Tech

    Related posts

    Wall Street: Νέο ρεκόρ ο Nasdaq-Η καλύτερη εβδομάδα εντός του 2024

    banks

    Αρνητικό κλίμα στο άνοιγμα των ευρωαγορών- Ο πληθωρισμός στο επίκεντρο

    banks

    Μεικτά πρόσημα στις ασιατικές αγορές-Σε υψηλό 4 μηνών ο Nikkei

    banks

    Wall Street: Διστακτικότητα εν αναμονή των στοιχείων για την εργασία

    banks

    Μεικτά πρόσημα στις ασιατικές αγορές- Το ενδιαφέρον στα μάκρο

    banks

    Bloomberg: Πόσο επηρεάζονται οι ευρωπαϊκές εταιρείες από τις ΗΠΑ

    banks