24.1 C
Athens
May 3, 2024
Image default
MARKETS

Απώλειες στις ασιατικές αγορές με… ηγέτη το Χονγκ Κονγκ

Απώλειες στις ασιατικές αγορές με… ηγέτη το Χονγκ Κονγκ

Στα «κόκκινα» ολοκλήρωσαν τη συνεδρίαση της Δευτέρας (8/1) οι κυριότεροι δείκτες στα χρηματιστήρια Ασίας- Ωκεανίας, με το Χονγκ Κονγκ να ηγείται των απωλειών, ακολουθούμενο από τις κινεζικές μετοχές που υποχώρησαν μετά την αίτηση πτώχευσης αργά την Παρασκευή από τον τραπεζικό όμιλο Zhongzhi Enterprise Group.

Ο κινεζικός όμιλος Zhongzhi Enterprise κατέθεσε αίτηση πτώχευσης, ταρακουνώντας τις μετοχές της Κίνας, αφού τραπεζικός όμιλος δεν θα είναι σε θέση να αποπληρώσει το χρέος του, καθώς βαθαίνει η κρίση ακινήτων στη χώρα.

Η εταιρεία υπέβαλε αίτηση πτώχευσης με την αιτιολογία ότι δεν έχει την ικανότητα να αποπληρώσει το χρέος της και δεν θα έχει αρκετά περιουσιακά στοιχεία για να εξοφλήσει τις οφειλές της, σύμφωνα με δήλωση του WeChat που εκδόθηκε από το First Intermediate People’s Court του Πεκίνου.

Τράπεζες όπως η Zhongzhi συχνά χρηματοδοτούν μεγάλους Κινέζους κατασκευαστές ακινήτων.

Τέτοιου είδους τράπεζες της Κίνας λειτουργούν συγκεντρώνοντας τις αποταμιεύσεις των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων για να προσφέρουν δάνεια για επενδύσεις σε ακίνητα, μετοχές, ομόλογα και εμπορεύματα.

Η Τράπεζα της Κορέας θα πραγματοποιήσει την πρώτη συνεδρίασή της για το νέο έτος την Πέμπτη.

Η κεντρική τράπεζα της Νότιας Κορέας αναμένεται να διατηρήσει τα επιτόκια σταθερά στο 3,50% για όγδοη συνεχόμενη συνεδρίασή της.

«Αναμένουμε ότι η απόφαση θα είναι ομόφωνη και το Διοικητικό Συμβούλιο θα διατηρήσει τη διατύπωση “διατήρηση περιοριστικής πολιτικής για αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα” στις μελλοντικές του οδηγίες», έγραψε ο οικονομολόγος της HSBC, Τζιν Τσόι.

Ο Τσόι είπε ότι ακόμη και αν η BOK διατηρήσει σταθερά τα επιτόκια, μπορεί να υπάρξει μια αλλαγή στον τόνο που θα μπορούσε να υποδηλώνει μια πιθανή χαλάρωση βραχυπρόθεσμα όπως αναμένουν ορισμένοι συμμετέχοντες στην αγορά, αλλά προειδοποίησε ότι «ο πληθωρισμός είναι πιθανότατα πολύ υψηλός για μια βραχυπρόθεσμη έναρξη της χαλάρωσης».

Ο στόχος της κεντρικής τράπεζας για τον πληθωρισμό είναι 2%.

Οι αγορές της Ιαπωνίας είναι κλειστές λόγω αργίας και ανοίγουν ξανά την Τρίτη.

Στο πλαίσιο αυτό, ο Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ έχασε 1,93% στις 16.179 μονάδες.

Στην ηπειρωτική Κίνα, ο δείκτης Shanghai Composite κατέγραψε πτώση 1,42% στις 2.887,54 μονάδες, με τον Shenzhen Component να κινείται πτωτικά 1,85% στις 8.947,72 μονάδες.

Ο Kospi υποχώρησε 0,40% στις 2.567,82 μονάδες, ενώ ο S&P/ASX 200 στην Αυστραλία έκλεισε στις 7.451,50 μονάδες, χάνοντας 0,50%.

#ασιατικές_αγορές #ΑΣΙΑ #Χονγκ_Κονγκ #Κίνα #Kospi

Related posts

Κέρδη στις ευρωαγορές με ώθηση από τις τράπεζες

banks

Ήπια ανοδικά στο άνοιγμα οι ευρωαγορές- Τα μάκρο στο επίκεντρο

banks

Η Wall Street «φρέσκαρε» το υψηλό έτους της

banks

Στάση αναμονής στις ασιατικές αγορές- «Κλειδί» ο πληθωρισμός

banks

Wall Street: Στον «αστερισμό» των νέων στοιχείων για τον πληθωρισμό

banks

Κοντά σε υψηλό δύο ετών οι μετοχές στην Αυστραλία

banks