19.5 C
Athens
May 3, 2024
Image default
MARKETS

Η Wall Street «φρέσκαρε» το υψηλό έτους της

Η Wall Street «φρέσκαρε» το υψηλό έτους της

Με κέρδη ολοκληρώθηκε η συνεδρίαση της Δευτέρας (11/12) στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης, με τους βασικούς δείκτες να κλείνουν σε νέο υψηλό έτους. Η αμερικανική αγορά βρίσκεται εν αναμονή της έκθεσης για τον πληθωρισμό, ενώ ακολουθούν οι ανακοινώσεις της Federal Reserve για τα επιτόκια.

Ο δείκτης ευρείας αγοράς S&P 500 σημείωσε άνοδο 0,39% και έκλεισε στις 4.622,44 μονάδες, ενώ ο τεχνολογικός Nasdaq Composite ενισχύθηκε κατά 0,20% στις 14.432,49 μονάδες. Ο βιομηχανικός Dow Jones κινήθηκε υψηλότερα κατά 157,06 μονάδες ή 0,43% στις 36.404,93 μονάδες. Ο S&P 500 και ο Nasdaq προέρχονται από έξι διαδοχικές εβδομαδιαίες ανόδους. Για τον Dow Jones η σημερινή ήταν η τρίτη σερί συνεδρίαση κερδών.

Οι παρατηρητές της αγοράς πιστεύουν όλο και περισσότερο ότι η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ έχει ολοκληρώσει τον κύκλο της αύξησης των επιτοκίων και θα μπορούσε ενδεχομένως να μειώσει τα επιτόκια το α’ εξάμηνο του επόμενου έτους. Αυτές οι προσδοκίες βοήθησαν να τροφοδοτηθεί ένα ράλι στις μετοχές τις τελευταίες εβδομάδες, που έστειλε κάθε έναν από τους τρεις κύριους δείκτες στα υψηλότερα επίπεδα κλεισίματος της χρονιάς.

Οι επενδυτές θα παρακολουθήσουν τα στοιχεία για τον δείκτη τιμών καταναλωτή (CPI) που θα ανακοινωθούν την Τρίτη, τα οποία αναμένεται να δείξουν κατά πάσα πιθανότητα ότι ο πληθωρισμός παραμένει αμετάβλητος τον Νοέμβριο. Ακολουθούν τα στοιχεία για τον δείκτη τιμών παραγωγού, λίγο πριν προβεί σε ανακοινώσεις η Fed.

Οι αγορές έχουν τιμολογήσει σχεδόν πλήρως ότι η κεντρική τράπεζα θα διατηρήσει αμετάβλητα τα επιτόκια την Τετάρτη, αλλά παραμένουν ερωτηματικά ως προς το χρονοδιάγραμμα της πρώτης μείωσης των επιτοκίων, με προσδοκίες για μείωση τον Μάρτιο κατά τουλάχιστον 25% μονάδες βάσης γύρω στο 43% και σχεδόν 75% πιθανότητες για τον Μάιο.

Σε ήπια ανοδικό έδαφος ξεκίνησε η εβδομάδα για το πετρέλαιο, το οποίο προέρχεται από 7 διαδοχικές εβδομαδιαίες υποχωρήσεις, το μεγαλύτερο πτωτικό σερί από το 2018. Παραμένουν οι ανησυχίες για υπερπροσφορά το επόμενο έτος, παρά τις δεσμεύσεις τους OPEC+ για επέκταση των περικοπών το 2024. Σημειώνεται ότι ο οργανισμός και οι σύμμαχοί του έχουν δεσμευτεί σε μείωση της παραγωγής κατά 2,2 εκατ. βαρέλια ημερησίως το α’ τρίμηνο του ερχόμενου έτους.

Σήμερα το συμβόλαιο του αργού παραδόσεως Ιανουαρίου κατάφερε να προσθέσει μόλις 9 cents ή 0,1% στα 71,32 δολάρια το βαρέλι στο χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης. Το Brent Φεβρουαρίου ενισχύθηκε κατά 19 cents ή σχεδόν 0,3% στα 76,03 δολάρια το βαρέλι στο ICE Futures. Το φυσικό αέριο Ιανουαρίου «κατρακύλησε» 15 cents ή 5,8% και έκλεισε στο χαμηλότερο επίπεδο από τις 14 Ιουνίου στα 2,43 δολάρια ανά εκατ. βρετανικές θερμικές μονάδες.

Απώλειες σημείωσε σήμερα ο χρυσός διολισθαίνοντας κάτω από τα 2.000 δολάρια η ουγγιά, καθώς οι αποδόσεις των ομολόγων ενισχύθηκαν και το δολάριο σταθεροποιείται έναντι των σημαντικότερων διεθνών νομισμάτων. Ειδικότερα, το συμβόλαιο του χρυσού παραδόσεως Φεβρουαρίου έχασε 1% στα 1.993,70 δολάρια ανά ουγγιά, με το πολύτιμο μέταλλο να κλείνει σε χαμηλό τριών εβδομάδων.

#WALL_STREET_ΗΠΑ #Dow_Jones #Nasdaq #FEDERAL_RESERVE #επιτόκια #πληθωρισμός #ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ #χρυσός

Related posts

Πρώτη φορά πάνω από τις 500 μονάδες ο Stoxx 600

banks

Ευρωαγορές: Υψηλό δύο ετών «χτύπησε» ο Stoxx 600

banks

Wall Street: Επιφυλακτικές κινήσεις στον απόηχο της First Republic Bank

banks

Wall Street: Τεχνολογικό ράλι με οδηγό την Nvidia- Ακολούθησε ο S&P

banks

Wall Street: Θετικά πρόσημα μετά τα στοιχεία για τον πληθωρισμό

banks

Κέρδη στη Wall Street – «Καύσιμο» τα τραπεζικά αποτελέσματα

banks