15.7 C
Athens
May 5, 2024
Image default
MARKETS

Ασιατικές αγορές: Σε υψηλό 34 ετών «απογειώθηκε» ο Nikkei

Ασιατικές αγορές: Σε υψηλό 34 ετών «απογειώθηκε» ο Nikkei

Τον δρόμο των νέων ρεκόρ που «χάραξε» η Wall Street, ακολουθούν τα ασιατικά χρηματιστήρια, στον απόηχο του ιστορικού υψηλού του S&P που βρέθηκε μία «ανάσα» από το ορόσημο των 5.000 μονάδων.

Οι περισσότερες ασιατικές μετοχές κινήθηκαν σήμερα υψηλότερα, καθώς η ισχυρή αμερικανική οικονομία και οι κινεζικές πρωτοβουλίες για τη βελτίωση του κλίματος στη χώρα οδηγούν σε ανάκαμψη των δεικτών.

Ξεχωρίζει η πορεία που διαγράφει ο ιαπωνικός δείκτης, ο οποίος ηγήθηκε της σημερινής ανόδου κλείνοντας σε νέο υψηλό 34 ετών, μετά τις δηλώσεις του αναπληρωτή διοικητή της Τράπεζας της Ιαπωνίας, Shinichi Uchida ότι η κεντρική τράπεζα δεν αναμένεται να αυξήσει επιθετικά τα επιτόκια. Ειδικότερα, ο Nikkei κατέγραψε «άλμα» 2,09% και έκλεισε στις 36.863,28 μονάδες.

Ο κινεζικός Shanghai Composite ενισχύεται κατά 1,28% στις 2.865,90 μονάδες και ο Shenzhen Component κερδίζει 1,35% στις 8.825,68 μονάδες. Αντίθετα, στο Χονγκ Κονγκ ο Hang Seng υποχωρεί κατά 1,25% στις 15.881 μονάδες, με τη μετοχή της Alibaba να «βυθίζεται» 6,5%, καθώς τα έσοδα του τριμήνου που έληξαν τον Δεκέμβριο δεν ικανοποίησαν τις προσδοκίες των αναλυτών.

Στην Αυστραλία ο S&P/ASX 200 κινήθηκε ανοδικά κατά 0,31% στις 7.639,20 μονάδες και στη Νότια Κορέα ο KOSPI έκλεισε με κέρδη 0,41% στις 2.620,32 μονάδες.

Στην Κίνα, οι αξιωματούχοι σχεδιάζουν να ενισχύσουν τις αγορές ενόψει των διακοπών του νέου Σεληνιακού Έτους. Η κινεζική οικονομία συνεχίζει να αντιμετωπίζει αποπληθωριστικές πιέσεις, με τις τιμές καταναλωτή να υποχωρούν απότομα τον Ιανουάριο για πρώτη φορά εδώ και 14 χρόνια. Αυτό έχει αυξήσει την πίεση στους αξιωματούχους να λάβουν περισσότερα μέτρα για την τόνωση της οικονομίας.

Ο πληθωρισμός στην Κίνα μειώθηκε τον Ιανουάριο κατά 0,8% σε ετήσια βάση, περισσότερο από την πτώση 0,5% που ανέμεναν οι αναλυτές, ενώ σε μηνιαία βάση, ο πληθωρισμός αυξήθηκε κατά 0,3%, με βραδύτερο ρυθμό σε σύγκριση με το 0,4% που αναμενόταν. Αυτή είναι η μεγαλύτερη πτώση του δείκτη τιμών καταναλωτή από το 2009.

Στην Ιαπωνία, το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών Δεκεμβρίου ήταν χαμηλότερο από το αναμενόμενο. Το πλεόνασμα του ισοζυγίου διαμορφώθηκε στα 744,3 δισ. γεν τον Δεκέμβριο, σε σύγκριση με τις προβλέψεις για πλεόνασμα 1,02 τρισ. γεν. Οι εξαγωγές αυξήθηκαν κατά 9,4% σε ετήσια βάση τον Δεκέμβριο, ενώ οι εισαγωγές μειώθηκαν κατά 5,4% λόγω της ασθενέστερης εγχώριας ζήτησης.

Στην Ινδία, η Επιτροπή Νομισματικής Πολιτικής (MPC) της Αποθεματικής Τράπεζας της Ινδίας (RBI) αποφάσισε να διατηρήσει αμετάβλητο το επιτόκιο επαναγοράς στο 6,5% για έκτη συνεχή φορά, καθώς ο πληθωρισμός πλησιάζει το ανώτερο επίπεδο ανοχής του 6%. Επιπλέον, η Τράπεζα της Ταϊλάνδης (BoT) άφησε σταθερό το βασικό της επιτόκιο για δεύτερη διαδοχική συνεδρίαση, παρά την πίεση της κυβέρνησης να μειώσει τα επιτόκια δανεισμού προκειμένου να τονώσει την υποτονική ανάπτυξη.

#ασιατικά_χρηματιστήρια #ιαπωνία

Related posts

Τεχνολογικές πιέσεις στη Wall Street ενόψει αποτελεσμάτων των big tech

banks

Ασιατικές αγορές: Ισχυρά κέρδη «made in Japan»

banks

ΗΠΑ: Πάνω από 4,9% το 10ετές ομόλογο-Πρώτη φορά απ’το 2007

banks

Επιστρέφει η ψυχραιμία στις ευρωαγορές

banks

UBS: Σημαντική η διατήρηση της έκθεσης στον τεχνολογικό τομέα

banks

Επιφυλακτική άνοδος στις ευρωαγορές

banks