16.6 C
Athens
May 2, 2024
Image default
MARKETS

ΗΠΑ: Πάνω από 4,9% το 10ετές ομόλογο-Πρώτη φορά απ’το 2007

ΗΠΑ: Πάνω από 4,9% το 10ετές ομόλογο-Πρώτη φορά απ’το 2007

Οι αποδόσεις των αμερικανικών ομολόγων αυξήθηκαν την Τετάρτη (18/10), με το 10ετές να φτάνει σε νέο πολυετές υψηλό, καθώς οι επενδυτές αφομοιώνουν τα τελευταία οικονομικά δεδομένα και εξετάζουν τι μπορεί να σημαίνουν αυτά για τα επιτόκια της Federal Reserve.

Η απόδοση κέρδισε σχεδόν 7 μονάδες βάσης στο 4,911%, τοποθετώντας την πάνω από το 4,9% για πρώτη φορά από το 2007.

Την ίδια ώρα, το 2ετές ομόλογο είδε την απόδοσή του να αυξάνεται σχεδόν 2 μονάδες βάσης στο 5,231%, γύρω από τα επίπεδα που είδαμε τελευταία φορά το 2006.

Επίσης, η απόδοση του 5ετούς έφτασε έως και 4,937%, στο υψηλότερο επίπεδο από το 2007.

Οι επενδυτές εξετάζουν τα νέα οικονομικά δεδομένα, καθώς η αβεβαιότητα σχετικά με την πορεία της νομισματικής πολιτικής της Fed αυξήθηκε τις τελευταίες εβδομάδες.

Η έναρξη κατοικιών επιταχύνθηκε τον Σεπτέμβριο, αλλά αυξήθηκε με βραδύτερο ρυθμό από το αναμενόμενο, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύθηκαν την Τετάρτη. Οι οικοδομικές άδειες μειώθηκαν σε μηνιαία βάση, αλλά έχασαν λιγότερο από ό,τι περίμεναν οι οικονομολόγοι.

Τα στοιχεία των λιανικών πωλήσεων για τον Σεπτέμβριο, τα οποία δημοσιεύθηκαν την Τρίτη, έδειξαν αύξηση κατά 0,7% σε μηνιαία βάση. Αυτό είναι πολύ υψηλότερο από το 0,3% που ανέμεναν οι οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε έρευνα του Dow Jones και δείχνει την ανθεκτικότητα των καταναλωτών υπό το φως των υψηλότερων επιτοκίων και άλλων οικονομικών πιέσεων.

Όπως επισημαίνει το CNBC, τα στοιχεία προκάλεσαν νέες ανησυχίες σχετικά με τις προοπτικές για τα επιτόκια, με ορισμένους επενδυτές να το θεωρούν ως ένδειξη ότι τα επιτόκια μπορεί να αυξηθούν περαιτέρω ή τουλάχιστον να διατηρηθούν υψηλά για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

Οι αγορές εξακολουθούν να τιμολογούν με πιθανότητα 90% ότι τα επιτόκια θα παραμείνουν αμετάβλητα όταν η Fed ανακοινώσει την επόμενη νομισματική της απόφαση την 1η Νοεμβρίου, αλλά η πιθανότητα αύξησης των επιτοκίων τον Δεκέμβριο αυξήθηκε μετά τα στοιχεία της Τρίτης, σύμφωνα με το εργαλείο FedWatch του Ομίλου CME.

  • ΗΠΑ
  • ΟΜΟΛΟΓΑ
  • ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΑ ΟΜΟΛΟΓΑ

    Related posts

    Ήπια ανοδικά οι ευρωαγορές στο άνοιγμα- Τα βλέμματα στον πληθωρισμό

    banks

    Με το… δεξί στη νέα εβδομάδα οι ευρωαγορές-Βλέμματα στα επιτόκια

    banks

    Απώλειες για S&P και Nasdaq μετά τα ενδοσυνεδριακά ρεκόρ

    banks

    Θετικό κλίμα στις ασιατικές αγορές- Η Ιαπωνία στο επίκεντρο

    banks

    Ευρωαγορές: Πρώτος μήνας απωλειών από τον Οκτώβριο- Πτώση 1,49%

    banks

    Απώλειες στις… λειψές ασιατικές αγορές, παρά τα ενθαρρυντικά μάκρο

    banks