17.9 C
Athens
May 17, 2024
Image default
WORLD

Αυστρία: Να σταματήσουν επισήμως οι συζητήσεις για ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ

Η Αυστρία θέλει να τερματίσει επίσημα τις ενταξιακές συνομιλίες με την Τουρκία καθώς η πλήρης ένταξη στο μπλοκ θα ήταν “αδιανόητη για εμάς”, δήλωσε ο καγκελάριος Καρλ Νεχάμερ στη γερμανική Die Welt μετά την πρόσφατη ενίσχυση των προσπαθειών της Τουρκίας να αναζωογονήσει τις διαπραγματεύσεις που έχουν σταματήσει.

Ενώ ο Νεχάμερ τόνισε ότι η Τουρκία θα παραμείνει σημαντικός εταίρος σε διεθνές επίπεδο, δεν θα υπάρξει καμία προοπτική να ενταχθεί ποτέ η Άγκυρα στην ΕΕ.

“Είναι σημαντικό να αντιμετωπίζουμε ειλικρινά ο ένας τον άλλον, και αυτό περιλαμβάνει επίσης τον επίσημο τερματισμό των ενταξιακών διαπραγματεύσεων που έχουν παγώσει εδώ και χρόνια και την ανάπτυξη μιας νέας ιδέας για γειτονική συνεργασία”, είπε ο Νεχάμερ.

“Είμαστε υπέρ της περαιτέρω προσέγγισης μεταξύ Άγκυρας και Βρυξελλών, αλλά η πλήρης ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ δεν είναι λογική για εμάς”, πρόσθεσε.

Ο Νεχάμερ τόνισε ότι η Τουρκία θα παραμείνει σημαντικός εταίρος και ότι θα συναντηθεί με τον Ερντογάν “στο εγγύς μέλλον”.

Οι διαπραγματεύσεις μεταξύ Τουρκίας και ΕΕ διεξάγονται εδώ και 18 χρόνια, αλλά έχουν σταματήσει τα τελευταία χρόνια λόγω της δημοκρατικής οπισθοδρόμησης της χώρας και της διάβρωσης του κράτους δικαίου αφού ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ολοένα και αυξάνει το ποσοστό αυταρχικότητας της διακυβέρνησής του μετά τις προεδρικές εκλογές του 2018.

Ωστόσο, η Τουρκία ανανέωσε πρόσφατα την προσπάθειά της για ένταξη στην ΕΕ, με τον υπουργό Εξωτερικών Χακάν Φιντάν να δηλώνει την περασμένη εβδομάδα ότι “η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν μπορεί να είναι πραγματικά παγκόσμιος παράγοντας χωρίς την Τουρκία”.

“Είναι ζωτικής σημασίας να ανοίξει ο δρόμος προς την ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ και να αναζωογονηθεί η προοπτική για ένταξη”, πρόσθεσε σε συνέντευξη Τύπου μετά τη συνάντηση με τον Επίτροπο Γειτονίας της ΕΕ Ολιβέρ Βάρχελι. Ο Βάρχελι τόνισε επίσης ότι μια νέα συζήτηση για την ένταξη της Τουρκίας θα μπορούσε να πυροδοτηθεί εάν η Άγκυρα παρουσιάσει έναν “αξιόπιστο οδικό χάρτη” σχετικά με τις μεταρρυθμίσεις “που σχετίζονται με τη δημοκρατία και το κράτος δικαίου”, είπε μετά τη συνάντηση.

Ωστόσο, το άνοιγμα ενός νέου κεφαλαίου στην ένταξη στην ΕΕ απαιτεί ομοφωνία μεταξύ των κρατών μελών της ΕΕ, επομένως η Αυστρία θα μπορούσε να ασκήσει βέτο σε μια τέτοια απόφαση.

Related posts

Οι ΗΠΑ λένε ξανά πως είναι αντίθετες σε αεροπορικούς βομβαρδισμούς εναντίον νοσοκομείων

banks

Oργή για την ακυβερνησία και τη διαφθορά στη Λιβύη

banks

Η Χαμάς θα παραμείνει στη Γάζα και δεν θα δεχτεί “κυβέρνηση του Βισύ”, δήλωσε ο ηγετικό στέλεχος της οργάνωσης στον Λίβανο

banks

Φιντάν για Γάζα: Μοναδικό εμπόδιο ανάμεσα στη σφαγή και στην κατάπαυση του πυρός οι ΗΠΑ

banks

Λιθουανία και Πολωνία εξετάζουν το ενδεχόμενο να κλείσουν τα σύνορα με τη Λευκορωσία λόγω της απειλής της Wagner

banks

Γερμανία: Ωφέλιμη μία αμιγώς “αξιακή” εξωτερική πολιτική;

banks