17.3 C
Athens
May 18, 2024
Image default
WORLD

Αυστραλία: Κατέβασε τον πήχη για την ανάπτυξη φέτος η κεντρική τράπεζα

Σε περικοπή των προβλέψεών της για τον ρυθμό ανάπτυξης της οικονομίας της Αυστραλίας στο σύνολο του τρέχοντος έτους προχώρησε την Παρασκευή η κεντρική τράπεζα της χώρας, εξαιτίας των συνεχιζόμενων πληθωριστικών πιέσεων και της αύξησης του κόστους δανεισμού που επιβαρύνουν την εγχώρια ζήτηση.

Ειδικότερα, η Reserve Bank of Australia κατέβασε τον πήχη για την ανάπτυξη της χώρας το 2023 στο 1% από 1,25% που “έβλεπε” προηγουμένως.

Στην τριμηνιαία έκθεσή της για τη νομισματική πολιτική η κεντρική τράπεζα της χώρας επισημαίνει ότι “ο ρυθμός ανάπτυξης της οικονομικής δραστηριότητας στην Αυστραλία αναμένεται να παραμείνει υποτονικός κατά το υπόλοιπο διάστημα του έτους, καθώς οι πιέσεις στο κόστος ζωής και η αύξηση των επιτοκίων συνεχίζουν να επιβαρύνουν την εγχώρια ζήτηση”.

Ωστόσο, η Reserve Bank of Australia επεσήμανε ότι ο πληθωρισμός “κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση”, αναθεωρώντας μάλιστα πτωτικά την εκτίμησή της για φέτος, στο 4,25% από 4,5% που προέβλεπε προηγουμένως. Η κεντρική τράπεζα σημειώνει ότι ο πληθωρισμός μειώθηκε στο β’ τρίμηνο του 2023, αλλά εξακολουθεί να παραμένει “πολύ υψηλός”.

Εκτιμά, πάντως, ότι ο πληθωρισμός θα συνεχίσει να αποκλιμακώνεται και εκτιμά ότι θα υποχωρήσει στο 3,75% στο τέλος του 2024 και θα επιστρέψει στο εύρος στόχου 2%-3% έως τα τέλη του 2025.

Related posts

Η Νορβηγία θα συνεχίσει τη χρηματοδότηση της Unrwa

banks

Φιλιππίνες: Σεισμός 6,2 Ρίχτερ στο νησί Μιντανάο

banks

Κρεμλίνο: “Η Wagner δεν υφίσταται από νομικής απόψεως”

banks

Λωρίδα της Γάζας: Ποια είναι η ανθρωπιστική κατάσταση στον υπό πολιορκία θύλακα

banks

Ελβετία: Ειρηνευτική σύνοδος κορυφής για την Ουκρανία τον Ιούνιο

banks

Κατηγορίες για προδοσία εις βάρος Ουκρανού πρώην ανώτατου αξιωματούχου ασφαλείας

banks