25.7 C
Athens
May 20, 2024
Image default
WORLD

Βρετανία: Εξέπληξε και στο β’ τρίμηνο η ανάπτυξη

Εξέπληξε και στο β’ τρίμηνο του έτους η οικονομία του Ηνωμένου Βασιλείου, καθώς έτρεξε με υψηλότερο ρυθμό από ό,τι ανέμεναν οι οικονομολόγοι, ενισχυμένη από το γεγονός ότι τα νοικοκυριά της χώρας συνέχισαν να ξοδεύουν.

Ειδικότερα, η βρετανική οικονομία αναπτύχθηκε κατά το β’ τρίμηνο του 2023 με ρυθμό 0,2%, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε την Παρασκευή η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία.

Οι οικονομολόγοι σε δημοσκόπηση του Reuters ανέμεναν ότι το ΑΕΠ του Ηνωμένου Βασιλείου θα παραμείνει αμετάβλητο στο β’ τρίμηνο, μετά την απρόσμενη, αν και οριακή, ανάπτυξη κατά 0,1% που σημείωσε στο α’ τρίμηνο, δεδομένου ότι η σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής από την Τράπεζα της Αγγλίας και ο επίμονος πληθωρισμός έχουν αρχίσει να περιορίζουν τη ζήτηση.

Όσον αφορά τον Ιούλιο, η βρετανική οικονομία αναπτύχθηκε με ρυθμό 0,5%, ξεπερνώντας επίσης τις εκτιμήσεις των οικονομολόγων που περίμεναν επέκταση μόλις κατά 0,2%, μετά την αύξηση του ΑΕΠ κατά 0,1% τον Μάιο και 0,2% τον Απρίλιο, σε μηνιαία βάση. 

Την ανάπτυξη της οικονομίας κατά το β’ τρίμηνο στήριξη η άνοδος 1,6% που καταγράφηκε στον τομέα της μεταποίησης και το +0,7% που σημείωσε η παραγωγή της χώρας, ενώ με μόλις 0,1% συνεισέφερε ο τομέας των υπηρεσιών.

Η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία επεσήμανε την έντονη αύξηση των καταναλωτικών δαπανών από τα νοικοκυριά αλλά και την αύξηση των κρατικών δαπανών. 
 

Related posts

ΗΠΑ: Ο νέος πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων ζητά να σταματήσει η βοήθεια προς το Αζερμπαϊτζάν

banks

Ικανοποίηση Σίσι για τα αποτελέσματα της μεσολάβησης Αιγύπτου, Κατάρ, ΗΠΑ για τη συμφωνία Ισραήλ – Χαμάς

banks

Ο Λευκός Οίκος “χαιρετίζει” την παράταση της εκεχειρίας στη Γάζα

banks

Κίνα: Ετήσια αύξηση 9,8% στις πωλήσεις οχημάτων στο α’ εξάμηνο του 2023

banks

ΗΠΑ: Το Ισραήλ θα πρέπει να αφήσει τον επικεφαλής της UNRWA να εισέλθει στη Γάζα

banks

ΗΠΑ-Ισραήλ: Έγκριση της πιθανής πώλησης αμερικανικών πυρομαχικών αρμάτων και σχετικού εξοπλισμού

banks