22.7 C
Athens
May 18, 2024
Image default
WORLD

Γερμανία: Απροσδόκητη βελτίωση του οικονομικού κλίματος τον Οκτώβριο

Σημαντική βελτίωση που ξεπέρασε κατά πολύ τις προβλέψεις των αναλυτών παρουσίασε το οικονομικό outlook στη Γερμανία τον Οκτώβριο, με φόντο τις προσδοκίες για περαιτέρω αποκλιμάκωση του πληθωρισμού.

Ειδικότερα, ο δείκτης οικονομικού κλίματος του ινστιτούτου ZEW για το επόμενο εξάμηνο πραγματοποίησε άλμα 10,3 μονάδων αν και παρέμεινε σε αρνητικό έδαφος, στο -1,1 τον Οκτώβριο από το -11,4 που είχε προηγηθεί.

Σημειώνεται ότι οικονομολόγοι σε έρευνα της Wall Street Journal περίμεναν κατά πολύ μικρότερη βελτίωση του κλίματος, το οποίο εκτιμούσαν ότι θα διαμορφωθεί στις -8,5 μονάδες.

“Φαίνεται ότι αφήσαμε πίσω τον πυθμένα. Υπάρχει μια αισθητή βελτίωση στις οικονομικές προσδοκίες των ειδικών των χρηματοπιστωτικών αγορών τον Οκτώβριο”, σημειώνει ο πρόεδρος της ZEW, Achim Wambach, σχολιάζοντας τα στοιχεία.

Η βελτίωση του κλίματος αποδίδεται στις προσδοκίες για περαιτέρω μείωση του πληθωρισμού και στο γεγονός ότι περισσότεροι του 75% των ερωτηθέντων αναμένουν σταθερά βραχυπρόθεσμα επιτόκια στην ευρωζώνη, προσθέτει ο ίδιος.

Σύμφωνα με τον Wambach, ορισμένοι από τους συμμετέχοντες επισήμαναν τη σύγκρουση στην Γάζα ως ένα λόγο υποβάθμισης των προσδοκιών για την ανάπτυξη, αλλά ήταν κάτι που είχε περιορισμένο μόνο αντίκτυπο στο γενικότερο outlook.

Την ίδια ώρα βέβαια, η μέτρηση του ZEW για την τρέχουσα κατάσταση στη Γερμανία έδειξε μικρή επιδείνωση κατά 0,5 μονάδες στο -79,9 ωστόσο ήταν επίσης καλύτερη από τις εκτιμήσεις των αναλυτών, που περίμεναν ότι ο δείκτης θα υποχωρούσε στις -80,5 μονάδες.

Related posts

Στο Κίεβο ο Πορτογάλος πρόεδρος ντε Σόουζα

banks

Βρετανία: Η κυβέρνηση θέλει να απαγορεύσει την πώληση τσιγάρων στην επόμενη γενιά

banks

Ποιοι είναι οι σύμμαχοι του Ερντογάν ενόψει εκλογών;

banks

Ινστιτούτο IMK: Πιθανότητες 74% στο σενάριο ύφεσης της γερμανικής οικονομίας για τους επόμενους μήνες

banks

Γερμανία: Τριήμερη απεργία ξεκινά το προσωπικό εδάφους της Lufthansa

banks

Ρωσία: Φάκελος που περιείχε μια άγνωστη ουσία στάλθηκε στη γαλλική πρεσβεία στη Μόσχα

banks