18 C
Athens
May 18, 2024
Image default
WORLD

Διεθνής Διάσκεψη για τη Γάζα στο Παρίσι

Στη Διάσκεψη συμμετέχουν, ανάμεσα σε άλλους, ο Πρωθυπουργός της Παλαιστιανιακής Αρχής, εκπρόσωποι της ΕΕ και του ΟΗΕ καθώς και οι Πρωθυπουργοί Ελλάδας και Κύπρου.

Η οργάνωση της σημερινής διάσκεψης ήταν μια απόφαση της τελευταίας στιγμής του Γάλλου Προέδρου Εμανουέλ Μακρόν, μόλις την περασμένη Παρασκευή, αφού είδε ότι όλες οι προτάσεις για ανθρωπιστική παύση είχαν αποτύχει. Σήμερα επωφελείται από την παρουσία στο Παρίσι υψηλών προσκεκλημένων για το Διεθνές Φόρουμ για την Ειρήνη, από καιρό προγραμματισμένο για αύριο Παρασκευή και το Σάββατο.

Στις εργασίες της σημερινής Διάσκεψης που διήρκησαν όλο το πρωί, συμμετείχαν εκπρόσωποι από τον ΟΗΕ, την ΕΕ, ανθρωπιστικές ΜΚΟ και 50 χώρες, ανάμεσα στις οποίες πολλές αραβικές, με δευτεροκλασάτους όμως εκπροσώπους.

Και μία σημαντική απουσία: αυτή του Ισραήλ, στο οποίο δεν εστάλη καν πρόσκληση. Ο Εμανουέλ Μακρόν μίλησε όμως τηλεφωνικά με τον Ισραηλινό Πρωθυπουργό την Τρίτη και θα τον ενημερώσει εκ νέου. Από τη Διάσκεψη δεν προβλέπεται κοινό ανακοινωθέν για να μην υπάρξουν προστριβές γύρω από λέξεις και εκφράσεις, εξηγεί η προεδρία.Οι στόχοι της Διάσκεψης ήταν να εντοπισθούν οι ανάγκες, να πει ο καθένας τι μπορεί να προσφέρει και να διερευνηθούν οι δυνατότητες προώθησής της βοήθειας από ξηράς ή θαλάσσης, με ρόλο που θα μπορούσε να παίξει η Κύπρος.Να σημειωθεί, ότι για πρώτη φορά στην εναρκτήρια ομιλία του, ο Εμανουέλ Μακρόν χρησιμοποίησε και την έκφραση “κατάπαυση του πυρός” και όχι μόνο “ανθρωπιστικής παύσης”.

Πηγή: Deutsche Welle

Related posts

Δέσμευση της Λαϊκής Κινεζικής Τράπεζας για την αύξηση της οικονομικής υποστήριξης προς τις ιδιωτικές επιχειρήσεις

banks

Μ. Σχοινάς για Ντελόρ: Ένας μεγάλος αρχιτέκτονας της Ευρώπης των λύσεων

banks

ΕΕ: Πολιτική συμφωνία σχετικά με την ευρωπαϊκή πράξη για τα δεδομένα – Τι περιλαμβάνει

banks

Πώς η ανταρσία στη Ρωσία θα διαμορφώσει τα πεδία των μαχών στην Ουκρανία

banks

Βουλγαρία: Οι ΗΠΑ είναι ο τέταρτος μεγαλύτερος ξένος επενδυτής στη χώρα

banks

Ανεβάζει τους τόνους ο αρχηγός της Wagner, Πριγκόζιν: “Υπόλογοι για τους θανάτους μαχητών μας οι Σοϊγκού, Γκερασίμοφ”

banks