20.8 C
Athens
May 17, 2024
Image default
WORLD

ΗΠΑ: Ανάκαμψη για τα αποθέματα χονδρικής τον Δεκέμβριο

Τα αποθέματα χονδρικής στις ΗΠΑ ανέκαμψαν τον Δεκέμβριο, επιβεβαίωσε η κυβέρνηση την Πέμπτη, ενισχυμένα από την άνοδο των αποθεμάτων μηχανοκίνητων οχημάτων.

Το Γραφείο Απογραφής του Υπουργείου Εμπορίου ανακοίνωσε ότι τα αποθέματα χονδρικής αυξήθηκαν 0,4% τον περασμένο μήνα. Τα αποθέματα σε χονδρεμπόρους μειώθηκαν κατά 0,4% τον Νοέμβριο. Οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters ανέμεναν ότι το ύψος των αποθεμάτων δεν θα είχαν αναθεωρηθεί.

Τα αποθέματα αποτελούν βασικό μέρος του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος. Υποχώρησαν 2,7% σε ετήσια βάση τον Δεκέμβριο. Οι επενδύσεις σε ιδιωτικά αποθέματα πρόσθεσαν 0,1 ποσοστιαία μονάδα στον ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης της οικονομίας κατά 3,3% το δ’ τρίμηνο, αφού παρείχαν μεγάλη ώθηση το τρίμηνο Ιουλίου-Σεπτεμβρίου.

Τα χονδρικά αποθέματα μηχανοκίνητων οχημάτων αυξήθηκαν 2,9% τον Δεκέμβριο μετά από πτώση 2% τον Νοέμβριο. Αυξήσεις σημειώθηκαν επίσης στα αποθέματα χονδρικής σε επαγγελματικό και ηλεκτρονικό εξοπλισμό, καθώς και σε μηχανήματα, χαρτί και φάρμακα. Όμως τα αποθέματα επίπλων, ένδυσης και πετρελαίου μειώθηκαν.

Εξαιρουμένων των αυτοκινήτων, τα αποθέματα χονδρικής σημείωσαν άνοδο 0,1% τον Δεκέμβριο. Αυτό το στοιχείο επηρεάζει στον υπολογισμό του ΑΕΠ.

Οι πωλήσεις των χονδρεμπόρων αυξήθηκαν 0,7% μετά από πτώση 0,1% τον Νοέμβριο. Με τον ρυθμό πωλήσεων του Δεκεμβρίου, οι χονδρέμποροι θα χρειάζονταν 1,34 μήνες για να εκκαθαρίσουν τα ράφια τους, όσο ακριβώς χρειάζονταν και τον Νοέμβριο.

Related posts

Γκουτέρες: “Απαράδεκτη” η απόρριψη της λύσης των δύο κρατών από το Ισραήλ

banks

Μεντβέντεφ: Από την 1η Ιανουαρίου του 2023 έως σήμερα έχουν ενταχθεί στις ρωσικές ένοπλες δυνάμεις πάνω από 117.000 άνδρες

banks

Προεδρικές εκλογές ΗΠΑ: Ο Μπάιντεν χάνει έδαφος έναντι του Τραμπ οκτώ μήνες πριν τις κάλπες

banks

60 χρόνια από το “όνειρο” του Μάρτιν Λούθερ Κινγκ

banks

IDF: Αντιαρματικός πύραυλος της Χεζμπολάχ χτύπησε ελληνορθόδοξη εκκλησία στο βόρειο Ισραήλ

banks

ΗΠΑ: Δεκάδες εκατομμύρια Αμερικανοί αντιμέτωποι με επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα

banks