25.2 C
Athens
May 19, 2024
Image default
WORLD

ΗΠΑ: Ισχυρή ανάπτυξη 2,4% που ξεπέρασε τις προσδοκίες στο 2ο τρίμηνο

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ 16:12

Ισχυρούς ρυθμούς ανάπτυξης που ξεπέρασαν τις εκτιμήσεις της αγοράς παρουσίασε στο δεύτερο τρίμηνο η οικονομία των ΗΠΑ.

Ειδικότερα, το ΑΕΠ των Ηνωμένων Πολιτειών αυξήθηκε με ρυθμό 2,4% στους τρεις μήνες μεταξύ Απριλίου και Ιουνίου, έναντι της μέσης πρόβλεψης των αναλυτών στο Reuters για 1,8%.

Σημειώνεται ότι η ανάπτυξη των ΗΠΑ επιτάχυνε από το πρώτο τρίμηνο, όταν είχε κινηθεί με ρυθμό 2%, και διατηρήθηκε έτσι μακριά προς ώρας από μία ύφεση που προέβλεπε μέχρι πρόσφατα η Fed.

Οι καταναλωτικές δαπάνες παρουσίασαν επιβράδυνση μετά από ένα ασυνήθιστα δυνατό ξεκίνημα του έτους, ωστόσο η μείωσή τους αντισταθμίστηκε με το παραπάνω από τις ισχυρές επιχειρηματικές επενδύσεις, τόσο σε επίπεδο αποθεμάτων όσο και σε στοιχείων πάγιου ενεργητικού.

Συγκεκριμένα, οι καταναλωτικές δαπάνες αυξήθηκαν με ρυθμό 1,6% έναντι του 4,2% που είχε προηγηθεί, αλλά ξεπέρασαν την εκτίμηση για αύξηση κατά 1,2%. Την ίδια ώρα, οι επιχειρηματικές επενδύσεις πραγματοποίησαν άλμα 4,9%.

Παράλληλα, το μέτρο στο οποίο εστιάζει η Fed για τον πληθωρισμό, ο δείκτης προσωπικών δαπανών (Personal consumption expenditures – PCE) κινήθηκε με ρυθμό 2,6%, τον χαμηλότερο που έχει παρουσιάσει από τον Απρίλιο του 2020.

Εξαιρουμένων των αυξήσεων στις τιμές των τροφίμων και της ενέργειας, το λεγόμενο δομικό μέρος του δείκτη, παρουσίασε αύξηση 3,8% έναντι πρόβλεψης για 4% και υποχώρησε επίσης σε χαμηλό δύο ετών.

Σε κάθε περίπτωση, τα νέα στοιχεία έδειξαν ότι η οικονομία των ΗΠΑ βρίσκεται σε καλύτερη κατάσταση από ό,τι περίμεναν οι αναλυτές πριν από λίγους μήνες.

Παρόλο που οι επαγγελματίες των προβλέψεων παραμένουν διχασμένοι σχετικά με τις πιθανότητες ύφεσης, η ισχυρή αγορά εργασίας, οι εύρωστες καταναλωτικές δαπάνες και πλέον η υποχώρηση του πληθωρισμού τροφοδοτούν τις προσδοκίες ότι οι ΗΠΑ θα την αποφύγουν.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο διοικητής της Fed, Τζέι Πάουελ, δήλωσε χτες μετά τη νέα αύξηση επιτοκίων ότι το επιτελείο της τράπεζας δεν αναμένει πλέον ύφεση αλλά απλώς μία “μια αξιοσημείωτη επιβράδυνση της ανάπτυξης”.

Related posts

Απόφαση – σταθμός της ΕΕ: Υιοθέτησε το πρώτο ρυθμιστικό πλαίσιο για εταιρείες κρυπτονομισμάτων στον κόσμο

banks

Κίνα: Καταγράφηκε θερμοκρασία ρεκόρ 52,2 βαθμών Κελσίου

banks

Οι ΗΠΑ επέβαλαν νέες κυρώσεις για τα φορτία ρωσικού πετρελαίου που υπερβαίνουν το ανώτατο όριο τιμής

banks

Λαγκάρντ: Η ΕΚΤ δεν θα μείνει άπραγη σε ταυτόχρονη αύξηση περιθωρίων κέρδους και μισθών

banks

Ρωσία: Η WWF χαρακτηρίστηκε “ανεπιθύμητη οργάνωση”

banks

Πόλεμος Ισραήλ-Χαμάς: Νέα παράταση της εκεχειρίας “βλέπουν” ΗΠΑ και Αίγυπτος

banks