20.3 C
Athens
May 8, 2024
Image default
BUSINESS

Τιτάν: Η ισχυρή κερδοφορία φέρνει γκάζι στις επενδύσεις

Τα εξαμηνιαία κέρδη του Ομίλου Τιτάν ήταν τόσο υψηλά, ώστε όχι μόνο ξεπέρασαν κατά πολύ την αντίστοιχη περυσινή επίδοση (από τα 45,2 στα 110,9 εκατ. ευρώ, ή +145%), αλλά επιπλέον υπερέβησαν την κερδοφορία ολόκληρου του 2022 (109,7 εκατ.) και πόσο μάλλον ολόκληρου του 2021 (91,9 εκατ. ευρώ).

Το δεύτερο θετικό στοιχείο για τον Όμιλο εστιάζεται στις προοπτικές του δεύτερου φετινού εξαμήνου: Αυξημένος όγκος παραγγελιών σε όλες τις αγορές και τιμές που δεν προβλέπεται να πέσουν, είτε λόγω της πολύ ισχυρής ζήτησης στις ΗΠΑ, είτε λόγω του μεγάλου κόστους ρύπων στην Ευρώπη.

Αν σ’ αυτό το μίγμα συνυπολογιστεί πως κάποιες αυξήσεις τιμών έγιναν μετά το τέλος του πρώτου εξαμήνου του 2022 και επίσης ότι έχουν αρχίσει να αποδίδουν καρπούς οι επενδύσεις σε ότι αφορά τις μειωμένες ανάγκες καυσίμων και τη γενικότερη περιστολή του κόστους, τότε προκύπτει ότι μετά το πρώτο φετινό ισχυρό εξάμηνο, θα ακολουθήσει τουλάχιστον ένα ακόμη.

Μέσα σ’ αυτή τη συγκυρία, η διοίκηση του εισηγμένου Ομίλου θεωρεί ότι απαιτείται η υλοποίηση υψηλών επενδύσεων, καθώς μεταξύ άλλων μπορούν να χρηματοδοτηθούν με χαρακτηριστική ευκολία. Για παράδειγμα, ενώ ο Όμιλος υλοποίησε στο πρώτο εξάμηνο επενδύσεις ύψους 117 εκατ. ευρώ (κυρίως στις ΗΠΑ με στόχο την ανάπτυξη και τη μείωση κόστους, αλλά και στην Ελλάδα), ο καθαρός δανεισμός περιορίστηκε κατά 35,8 εκατ. ευρώ (στα 761,5 εκατ. ευρώ, δείκτης καθαρού χρέους προς EBITDA στο 1,7).

Οι επενδύσεις του δευτέρου εξαμήνου θα κυμανθούν γύρω στα 100 εκατ. ευρώ, ενώ η διοίκηση της Τιτάν απαντώντας σε σχετική ερώτηση αναλυτή στα πλαίσια του χθεσινού conference call σημείωσε πως ακόμη δεν έχουν προϋπολογιστεί οι επενδύσεις του 2024, αλλά θα μπορούσε να εικάσει ένα ποσό γύρω στα 200 εκατ. ευρώ!

Πέρα όμως από τη χρηματοδοτική ευχέρεια, η διοίκηση της Τιτάν διαπιστώνει πως οι σχεδιαζόμενες επενδύσεις έχουν πολλαπλά οφέλη όπως για παράδειγμα το γρήγορο pay back period λόγω της μείωσης κόστους που επιφέρουν (π.χ. η επένδυση των 26 εκατ. ευρώ στη μονάδα του Καμαρίου θα φέρει τα λεφτά της πίσω σε λιγότερο από πέντε χρόνια), η πολύ καλή υποδοχή των προϊόντων χαμηλότερου αποτυπώματος από τη διεθνή αγορά, αλλά και η ανάγκη μιας ταχείας αποκλιμάκωσης των εκπεμπόμενων ρύπων CO2, παράγοντας που θα καταστεί σημαντικός στη μακροχρόνια ανταγωνιστικότητα των εταιρειών του κλάδου.

Τέλος, το ενδιαφέρον των αναλυτών προκάλεσε στο χθεσινό conference call και η απόφαση του εισηγμένου Ομίλου να δημιουργήσει venture capital με στόχο την υλοποίηση έξι έως οκτώ επενδύσεων στο μέλλον, με βασικό στόχο τη μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος, την εξοικονόμηση ενέργειας και την ψηφιοποίηση των εργασιών.

Related posts

«Εκτός» η Folli Follie από τη δίκη Κουτσολιούτσων

banks

Ανδ. Σιάμισιης: Η φορολόγηση κερδών επηρεάζει μέρισμα και επενδύσεις

banks

Ο ΔΕΔΔΗΕ δημιουργεί το πρώτο ελληνικό Sandbox στον τομέα της ηλεκτρικής ενέργειας

banks

Vistara: Ξεκινά πτήσεις από το Δελχί στην Ευρώπη

banks

Attica Bank: Τόκος έως 1,3% για καταθέσεις ενός έτους

banks

Ενίσχυση 20 εκατ. ευρώ για αλιείς που επλήγησαν από την πανδημία

banks