17.8 C
Athens
May 17, 2024
Image default
WORLD

ΗΠΑ: Μειώθηκαν οι αρχικές αιτήσεις επιδομάτων ανεργίας

Ο αριθμός των Αμερικανών που υπέβαλαν νέες αιτήσεις για επιδόματα ανεργίας μειώθηκε περισσότερο από το αναμενόμενο την περασμένη εβδομάδα, αλλά αυτό πιθανότατα δεν αλλάζει την άποψη ότι η αγορά εργασίας επιβραδύνεται εν μέσω υψηλότερων επιτοκίων.

Οι αρχικές αιτήσεις για κρατικά επιδόματα ανεργίας μειώθηκαν κατά 24.000, στις εποχικώς προσαρμοσμένες 209.000, για την εβδομάδα που έληξε στις 18 Νοεμβρίου, ανακοίνωσε το υπουργείο Εργασίας την Τετάρτη. Οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters είχαν προβλέψει 226.000 αιτήσεις για την τελευταία εβδομάδα.

Τα στοιχεία κυκλοφόρησαν μια μέρα νωρίτερα λόγω της αργίας των Ευχαριστιών την Πέμπτη. Η αγορά εργασίας υποχωρεί σταδιακά καθώς το υψηλότερο κόστος δανεισμού μειώνει τη ζήτηση.

Η χαλάρωση των συνθηκών σε συνδυασμό με την υποχώρηση του πληθωρισμού οδήγησαν τις χρηματοπιστωτικές αγορές να καταλήξουν στο συμπέρασμα ότι η κεντρική κυβέρνηση των ΗΠΑ έχει τελειώσει με τις αυξήσεις επιτοκίων στον τρέχοντα κύκλο. Στην πραγματικότητα, οι χρηματοπιστωτικές αγορές αναμένουν μείωση επιτοκίων στα μέσα του 2024, σύμφωνα με το FedWatch Tool του Ομίλου CME.

Από τον Μάρτιο του 2022, η Fed αύξησε το επιτόκιο πολιτικής της κατά 525 μονάδες βάσης στο τρέχον εύρος 5,25%-5,50%.

Αν και η αγορά εργασίας επιβραδύνεται σταθερά, υπάρχουν ενδείξεις ότι η μετριοπάθεια διευρύνεται. Σύμφωνα με το Ινστιτούτο Bank of America, μια ανάλυση εσωτερικών δεδομένων έδειξε αύξηση των “διαταραχών στους μισθούς” το 2023, συμφώνως προς την αύξηση της ανεργίας. Σημείωσε ότι αυτό το φαινόμενο, που προηγουμένως περιοριζόταν σε ομάδες υψηλότερου εισοδήματος, φαινόταν να επεκτείνεται σε μικροομάδες μεσαίου και χαμηλότερου εισοδήματος. Το ινστιτούτο ανέφερε επίσης ότι υπήρξε σημαντική επιβράδυνση στις μετακινήσεις από δουλειά σε δουλειά, που συνάδει με τις πιο αργές προσλήψεις και την απροθυμία των εργαζομένων να κινηθούν σε ένα αβέβαιο πλαίσιο. Είπε ότι τα στοιχεία υποδηλώνουν ότι οι αυξήσεις στους μισθούς για όσους αναζητούν θέσεις εργασίας έχουν αμβλυνθεί, αν και οι αυξήσεις για τους εργαζόμενους υψηλότερου εισοδήματος έδειξαν σημάδια ανάκαμψης.

Τα δεδομένα την επόμενη εβδομάδα σχετικά με τον αριθμό των ατόμων που λαμβάνουν επιδόματα μετά από μια πρώτη εβδομάδα ενίσχυσης, ένα αντιπρόσωπο για προσλήψεις, θα προσφέρουν περισσότερες ενδείξεις για την υγεία της αγοράς εργασίας τον Νοέμβριο. 

Related posts

Λουκασένκο: Υπάρχουν πυρηνικά όπλα για όλους

banks

Ουκρανία: Η Ρωσία έχει υποστεί βαριές απώλειες – “Απελπισμένη αντίσταση” από τις ρωσικές δυνάμεις στο Μπαχμούτ

banks

ΟΗΕ: Η Ρωσία βρίσκεται πίσω από τη θανατηφόρα πυραυλική επίθεση στη Χρόζα της Ουκρανίας

banks

Στην Αίγυπτο ο διευθυντής της CIA για τις διαπραγματεύσεις περί κατάπαυσης πυρός στη Γάζα

banks

Τι διακυβεύεται στην αιματηρή σύγκρουση του Σουδάν

banks

AMD: Έχασαν τις εκτιμήσεις οι προβλέψεις για το α’ τρίμηνο

banks