20.8 C
Athens
May 17, 2024
Image default
WORLD

ΗΠΑ: Οριακή υποχώρηση του εμπορικού ελλείμματος τον Μάρτιο – Στα 69,4 δισ. δολάρια

Οριακή μείωση κατέγραψε το εμπορικών έλλειμμα των ΗΠΑ τον Μάρτιο, καθώς η μείωση των εισαγωγών μετριάστηκε σε έναν βαθμό από τη “βουτιά” που σημείωσαν οι αμερικανικές εξαγωγές.

Πιο συγκεκριμένα, το εμπορικό έλλειμμα διαμορφώθηκε στα 69,4 δισ. δολάρια, εμφανίζοντας μείωση 0,1%, έναντι του Φεβρουαρίου, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε το Γραφείο Οικονομικής Ανάλυσης του υπουργείου Εμπορίου των ΗΠΑ.

Τον Φεβρουάριο το εμπορικό έλλειμμα, σύμφωνα με τα αναθεωρημένα στοιχεία, ανήλθε στα 69,5 δισ. δολάρια, αντί των 68,9 δισ. δολαρίων που είχε ανακοινωθεί αρχικά. 

Οι οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε έρευνα του Reuters περίμεναν ελαφρώς μεγαλύτερη συρρίκνωση, καθώς ανέμεναν ότι το εμπορικό έλλειμμα θα διαμορφωθεί τον Μάρτιο στα 69,1 δισ. δολάρια.

Το εμπόριο, λόγω της εκτίναξης των εισαγωγών, αποτέλεσε βαρίδι για το ΑΕΠ των ΗΠΑ το α’ τρίμηνο. Η αμερικανική οικονομία έτρεξε με ετήσιο ρυθμό 1,06% τους τρεις πρώτους μήνες του 2024, μετά την ανάπτυξη 3,4% που καταγράφηκε την περίοδο Οκτωβρίου-Δεκεμβρίου.

Οι εισαγωγές τον Μάρτιο μειώθηκαν κατά 1,6% και διαμορφώθηκαν στα 327 δισ. δολάρια. Πιο αναλυτικά, οι εισαγωγές αγαθών μειώθηκαν κατά 1,6%, στα 263,8 δισ. δολάρια, κυρίως λόγω της μείωσης των εισαγωγών μηχανοκίνητων οχημάτων και ανταλλακτικών, καθώς και των βιομηχανικών προμηθειών και υλικών, όπου περιλαμβάνεται και το πετρέλαιο. Αντίθετα, οι εισαγωγές καταναλωτικών αγαθών αυξήθηκαν κατά 3 δισ. δολάρια, κυρίως λόγω της αύξησης των εισαγωγών φαρμακευτικών σκευασμάτων.

Οι εισαγωγές κεφαλαιουχικών αγαθών ανήλθαν σε επίπεδο ρεκόρ, ενώ οι εισαγωγές υπηρεσιών μειώθηκαν κατά 1,1 δισ. δολάρια, στα 63,2 δισ. δολάρια, λόγω των μεταφορών και των ταξιδιών.

Μεγαλύτερη ήταν η μείωση των εξαγωγών, οι οποίες υποχώρησαν κατά 2% και διαμορφώθηκαν στα 257,6 δισ. δολάρια. Οι εξαγωγές αγαθών μειώθηκαν κατά 2,9%, στα 171,3 δισ. δολάρια, κυρίως λόγω της μείωσης των εξαγωγών κεφαλαιουχικών αγαθών, βιομηχανικών προμηθειών και υλικών, τροφίμων, ζωοτροφών και ποτών. Ελαφρά μείωση παρουσίασαν και οι εξαγωγές υπηρεσιών, κατά 0,2 δισ. δολάρια, στα 86,4 δισ. δολάρια.

Related posts

Τσαβούσογλου: “Υπάρχουν θέματα στο Αιγαίο”

banks

Πτώση-ρεκόρ για τις τιμές παραγωγού στη Γερμανία – Ελπίδες για τον πληθωρισμό

banks

ΗΠΑ: Ο νέος πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων ζητά να σταματήσει η βοήθεια προς το Αζερμπαϊτζάν

banks

Πόλεμος στην Ουκρανία: Στη Σαουδική Αραβία ο Ζελέσνκι

banks

Goldman Sachs: Από τον Απρίλιο του 2024 οι μειώσεις επιτοκίων της ΕΚΤ

banks

Ουκρανία: Συλλυπητήρια Ζελένσκι στις οικογένειες των τριών πιλότων που σκοτώθηκαν σε σύγκρουση αεροσκαφών

banks