23.7 C
Athens
May 18, 2024
Image default
WORLD

ΗΠΑ: Στα $1,6 τρισ. ανήλθε το έλλειμμα του προϋπολογισμού στο δεκάμηνο του έτους χρήσης 2023

Το έλλειμμα του ομοσπονδιακού προϋπολογισμού στις ΗΠΑ ανήλθε σε 1,6 τρισ. δολάρια τους πρώτους 10 μήνες για τη χρήση του 2023, σε υπερδιπλάσιο επίπεδο από ό,τι ήταν την αντίστοιχη περίοδο του προηγούμενου έτους, ανακοίνωσε την Πέμπτη το Υπουργείο Οικονομικών της χώρας. Το έλλειμμα από την αρχή του έτους χρήσης περιλαμβάνει το έλλειμμα για τον Ιούλιο ύψους 221 δισ. δολαρίων.

Τον Ιούλιο, οι εισπράξεις αυξήθηκαν κατά 3% σε 276 δισ. δολάρια, ενώ οι κρατικές δαπάνες αυξήθηκαν επίσης κατά 3% σε 497 δισ. δολάρια.

Για το έτος χρήσης μέχρι σήμερα, οι εισπράξεις έχουν μειωθεί κατά 10% σε περίπου 3,7 τρισ. δολάρια. Οι εισπράξεις είναι χαμηλότερες από τις προβλέψεις του Γραφείου Προϋπολογισμού του Κογκρέσου, λόγω των μικρότερων του αναμενόμενου εισπράξεων από τους φόρους εισοδήματος φυσικών προσώπων και επιχειρήσεων.

Οι δαπάνες αυξήθηκαν κατά 10% στα 5,3 τρισ. δολάρια, με μερικές από τις μεγαλύτερες δαπάνες να αφορούν την κοινωνική ασφάλιση, το Medicare και το Medicaid.

Το οικονομικό έτος χρήσης της αμερικανικής κυβέρνησης διαρκεί από τον Οκτώβριο έως τον Σεπτέμβριο.

Τα τελευταία στοιχεία για το έλλειμμα έρχονται στον απόηχο της υποβάθμισης των ΗΠΑ από τον οίκο Fitch Ratings, μια κίνηση που, σύμφωνα με τον οίκο, αντανακλά, μεταξύ άλλων, την “αναμενόμενη δημοσιονομική επιδείνωση”. Η κυβέρνηση Μπάιντεν καυτηρίασε την ενέργεια αυτή, με την υπουργό Οικονομικών Τζάνετ Γέλεν να χαρακτηρίζει την αμερικανική οικονομία “θεμελιωδώς ισχυρή”. Υπενθυμίζεται ότι οι ΗΠΑ απώλεσαν το “πολύτιμό” τους AAA για πρώτη φορά από το 2011, καθώς η Fitch υποβάθμισε το μακροπρόθεσμο αξιόχρεο του αμερικανικού δημοσίου κατά μια βαθμίδα, στο AA+, επικαλούμενη ιδίως τις επαναλαμβανόμενες κρίσεις γύρω από το όριο δανεισμού του ομοσπονδιακού κράτους, οι οποίες κατ’ αυτήν “διάβρωσαν” τη διακυβέρνηση. 

Ο S&P ήταν ο πρώτος από τους τρεις λεγόμενους μεγάλους οίκους αξιολόγησης που αποφάσισε να στερήσει από τις ΗΠΑ το “τριπλό άλφα” το 2011 και δεν τις έχει αναβαθμίσει έκτοτε, τις διατηρεί στο AA+. Μόνο η Moody’s διατηρεί, τουλάχιστον μέχρι σήμερα, στην υψηλότερη βαθμίδα ως προς την αξιολόγηση της πιστοληπτικής ικανότητας τη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου.

Related posts

Προς πολύμηνο κυβερνητικό αδιέξοδο η Ισπανία;

banks

Ο Λαβρόφ ελπίζει πως Ισραηλινοί και Παλαιστίνιοι θα επιστρέψουν σύντομα στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων

banks

Φον ντερ Λάιεν: O αγροδιατροφικός τομέας χρειάζεται μία μακροπρόθεσμη προοπτική για την αντιμετώπιση των προκλήσεων

banks

Γ. Λέναρσιτς: Οι πυρκαγιές που καταστρέφουν την περιοχή της Μεσογείου απαιτούν άμεση και ενωμένη απάντηση

banks

Πεσκόφ: Η Ρωσία και η Κίνα θα συνεχίσουν να εξελίσσουν τις σχέσεις τους

banks

Frontex: Ο αριθμός των μεταναστών που διασχίζουν την κεντρική Μεσόγειο έχει υπερδιπλασιασθεί από το 2022

banks