16.6 C
Athens
May 2, 2024
Image default
COMODITIES

Υποχωρεί ελαφρά ελέω ζήτησης το πετρέλαιο-Πέφτει και το φυσικό αέριο

Υποχωρεί ελαφρά ελέω ζήτησης το πετρέλαιο-Πέφτει και το φυσικό αέριο

Οι τιμές του πετρελαίου υποχωρούν ελαφρά τη Δευτέρα (19/2) λόγω των ανησυχιών για τη ζήτηση και την κατοχύρωση κερδών που προκλήθηκαν από τα κέρδη της περασμένης εβδομάδας, καθώς η σύγκρουση στη Μέση Ανατολή δεν δείχνει σημάδια χαλάρωσης.

Μπρεντ και αμερικανικό αργό κέρδισαν περίπου 1,5% και 3% αντίστοιχα την προηγούμενη εβδομάδα, αντανακλώντας τον αυξανόμενο κίνδυνο διεύρυνσης των συγκρούσεων στη Μέση Ανατολή.

Ο περιορισμός αυτών των κερδών οφείλεται και στις προβλέψεις για τη ζήτηση από τη Διεθνή Υπηρεσία Ενέργειας και μια μεγαλύτερη από την αναμενόμενη αύξηση στις τιμές παραγωγού των ΗΠΑ τον Ιανουάριο, ενισχύοντας τις ανησυχίες για τον πληθωρισμό.

«Το WTI και το μπρεντ υποχώρησαν το πρωί της Δευτέρας καθώς οι επενδυτές προσαρμόζονται εκ νέου στους φόβους από την πλευρά της ζήτησης μετά από μια σημαντική άνοδο του δείκτη τιμών παραγωγού στις ΗΠΑ», δήλωσε η αναλύτρια της Phillip Nova, Πριγιάνκα Σάτσντεβα.

Οι ανησυχίες για τη ζήτηση μεγεθύνθηκαν την Παρασκευή, όταν οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ επεσήμαναν την ανάγκη για «υπομονή» έναντι των προσδοκιών για περικοπές στα επιτόκια.

Οι αγορές αναμένουν επίσης για ενδείξεις για την κατεύθυνση της ζήτησης από την Κίνα μετά την επιστροφή της από μια εβδομαδιαία αργία του Σεληνιακού Νέου Έτους, ενώ η Ημέρα των Προέδρων στις Ηνωμένες Πολιτείες πρόκειται να διατηρήσει τις συναλλαγές σε γενικά υποτονικό επίπεδο.

Η σύγκρουση στη Μέση Ανατολή συνεχίστηκε το Σαββατοκύριακο καθώς οι ισραηλινές επιδρομές έθεσαν εκτός λειτουργίας το δεύτερο μεγαλύτερο νοσοκομείο της Λωρίδας της Γάζας.

Το Σάββατο, οι μαχητές Χούθι της Υεμένης, που ευθυγραμμίζονται με το Ιράν, ανέλαβαν την ευθύνη για μια επίθεση σε πετρελαιοφόρο με προορισμό την Ινδία.

Ένα άλλο φορτηγό πλοίο θεωρείται ότι κινδυνεύει να βυθιστεί στον Κόλπο του Άντεν τη Δευτέρα μετά από επίθεση των Χούθι.

Ο Την ίδια ώρα, αναλυτές της ANZ Research ανέφεραν ότι ο ΟΠΕΚ θα είναι σε θέση να καλύψει «τα περισσότερα επίπεδα διαταραχής», επισημαίνοντας την πλεονάζουσα χωρητικότητα στο υψηλό οκτώ ετών των 6,4 εκατομμυρίων βαρελιών πετρελαίου την ημέρα.

Το μεσημέρι της Δευτέρας, το αμερικανικό αργό υποχωρεί 0,24% στα 78,27 δολάρια το βαρέλι, ενώ το μπρεντ χάνει 0,24% στα 83,27 δολάρια το βαρέλι.

Απώλειες για το φυσικό αέριο

Πτωτικά κινούνται και τα ολλανδικά συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης φυσικού αερίου, σημείο αναφοράς για την Ευρώπη, καθώς υποχωρούν 2,325% στα 24,245 ευρώ η μεγαβατώρα.

Ο χρυσός ενισχύεται 0,28% στα 2.029,65 δολάρια η ουγγιά, ενώ το ασήμι καταγράφει πτώση 1,61% στα 23,098 δολάρια η ουγγιά και ο χαλκός χάνει 0,47% στα 3,8202 δολάρια η λίβρα.

Στα νομίσματα, το αμερικανικό δολάριο υποχωρεί 0,03% έναντι του ευρώ, με την ισοτιμία να διαμορφώνεται στο 1,0777 δολάριο ανά ευρώ.

Σε σχέση με τη βρετανική λίρα, το αμερικανικό νόμισμα υποχωρεί 0,10% στο 1,2611 δολάριο ανά στερλίνα, η οποία υποχωρεί 0,08% σταθεροποιείται έναντι του ευρώ, με την ισοτιμία να διαμορφώνεται στην 0,8547 βρετανική λίρα ανά ευρώ.

#ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ #ΜΠΡΕΝΤ #αμερικανικό_αργό #ΦΥΣΙΚΟ_ΑΕΡΙΟ #δολαριο #χρυσός #χαλκός #ασήμι

Related posts

Σταθεροποιείται εν μέσω αβεβαιότητας το πετρέλαιο- Πέφτει το φυσικό αέριο

banks

Η Γερμανία κινδυνεύει να σπαταλήσει δισεκατομμύρια στο LNG, λέει έκθεση

banks

Ο ΟΠΕΚ+ δεν αυξάνει την παραγωγή πετρελαίου

banks

Καλύπτει τις απώλειες και «σκαρφαλώνει» το πετρέλαιο-Πέφτει το φυσικό αέριο

banks

Σε νέο υψηλό- ρεκόρ ο χρυσός και… έπεται συνέχεια

banks

Απώλειες για το πετρέλαιο παρά την έναρξη των εμβολιασμών

banks