20.6 C
Athens
May 20, 2024
Image default
MARKETS

Η καλύτερη συνεδρίαση από τον Ιούνιο για τον Dow Jones

Η καλύτερη συνεδρίαση από τον Ιούνιο για τον Dow Jones

Ισχυρό rebound μετά από μία «κόκκινη» εβδομάδα για τη Wall Street, με τους επενδυτές να εστιάζουν στην επερχόμενη απόφαση της Federal Reserve για τα επιτόκια, στην έκθεση για τις θέσεις εργασίας στις ΗΠΑ και στα οικονομικά αποτελέσματα των εισηγμένων. Και οι τρεις βασικοί δείκτες έκλεισαν με κέρδη άνω του 1%.

Πιο αναλυτικά, ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones κέρδισε 511,37 μονάδες ή 1,58% και έκλεισε στις 32.928,96 μονάδες, καταγράφοντας την καλύτερη ημερήσια επίδοσή του από τις 2 Ιουνίου. Ο ευρύτερος S&P 500 σημείωσε άνοδο 1,2% στις 4.166,82 μονάδες, στην καλύτερη επίδοσή του από τα τέλη Αυγούστου. Ο τεχνολογικός Nasdaq Composite κινήθηκε ανοδικά κατά σχεδόν 1,16% στις 12.789,48 μονάδες. Οι υπηρεσίες επικοινωνίας ήταν ο κλάδος του S&P 500 που ηγήθηκε των σημερινών κερδών, με άνοδο μεγαλύτερη του 2%, στην καλύτερη μέρα του από τα τέλη Αυγούστου.

Η σημερινή ανάκαμψη έρχεται μετά την πτώση του S&P 500 σε περιοχή διόρθωσης την περασμένη εβδομάδα. Ο δείκτης υποχώρησε κατά 2,5% στο 5νθήμερο υποχωρώντας κατά περισσότερο από 10% από το υψηλό κλεισίματος του 2023. Παράλληλα, πρόκειται για πτώση 2,8% τον Οκτώβριο, μπαίνοντας στην τελική ευθεία -μία συνεδρίαση απομένει- για τον τρίτο συνεχόμενο αρνητικό μήνα, που θα είναι το πρώτο τέτοιου είδους σερί από το 2020, όταν ξέσπασε η πανδημία.

Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου «εκτινάχθηκε» πάνω από το 5% την περασμένη εβδομάδα, αλλά διαπραγματεύτηκε γύρω στο 4,89% τη Δευτέρα. Την ερχόμενη Παρασκευή αναμένεται η έκθεση για τις θέσεις εργασίας του Οκτωβρίου, με τους επενδυτές να ελπίζουν σε επιβράδυνση που θα επιτρέψει στη Fed να αισθάνεται άνετα με το να κρατήσει «παγωμένα» τα επιτόκια για το υπόλοιπο του έτους.

Έχουμε φτάσει στα μισά της διαδρομής των ανακοινώσεων για τα εταιρικά αποτελέσματα, με 251 από τις εταιρείες του S&P 500 να έχουν γνωστοποιήσει τις επιδόσεις τους για το γ’ τρίμηνο και το εννεάμηνο του 2023. Από αυτές, το 78% έχει ξεπεράσει τις εκτιμήσεις της Wall Street, σύμφωνα με την LSEG. Οι αναλυτές αναμένουν τώρα, συνολικά, ετήσια αύξηση των κερδών γ’ τριμήνου κατά 4,3%, σε μια αξιοσημείωτη βελτίωση σε σχέση με την ετήσια αύξηση 1,6% που παρατηρήθηκε στις αρχές Οκτωβρίου.

Την Τρίτη, η Ομοσπονδιακή Επιτροπή Ανοικτών Αγορών (FOMC) αναμένεται να συγκληθεί για μια διήμερη συνεδρίαση νομισματικής πολιτικής, η οποία προβλέπεται να καταλήξει σε μια απόφαση ώστε να αφήσει το επιτόκιο-στόχο των κεφαλαίων της Fed αμετάβλητο στο εύρος 5,25%-5,50%. Οι επενδυτές θα εξετάσουν εξονυχιστικά τη συνοδευτική δήλωση και την επακόλουθη συνέντευξη Τύπου του προέδρου της Fed, Jerome Powell, για ενδείξεις σχετικά με την πορεία της νομισματικής πολιτικής.

Βαριές απώλειες υπέστησαν σήμερα οι τιμές του πετρελαίου, παρά το γεγονός ότι το Ισραήλ έστειλε χερσαίες δυνάμεις στη Λωρίδα της Γάζας, αυξάνοντας τις εντάσεις στη Μέση Ανατολή, με τους επενδυτές να παρακολουθούν με προσοχή τη συνεδρίαση νομισματικής πολιτικής της Federal Reserve αργότερα αυτή την εβδομάδα. Ο παγκόσμιος δείκτης αναφοράς Brent υποχώρησε κατά 2,8% στα 87,89 δολάρια το βαρέλι. Το συμβόλαιο μελλοντικής εκπλήρωσης του West Texas Intermediate διολίσθησε κατά 3,5% στα 82,57 δολάρια το βαρέλι. Αν και το WTI σημείωσε άνοδο μόλις 3,3% μετά την επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου, η πιθανότητα να εξελιχθεί μια ευρύτερη σύγκρουση κρατά τις αγορές σε εγρήγορση.

Αντίθετα, άνοδο κατέγραψε ο χρυσός, συμπληρώνοντας τέσσερις διαδοχικές ανοδικές συνεδριάσεις και επιστρέφοντας πάνω από το ψυχολογικό επίπεδο των 2.000 δολαρίων. Ειδικότερα, το συμβόλαιο του χρυσού παραδόσεως Δεκεμβρίου ενισχύθηκε κατά 7,10 δολάρια ή 0,4% και έκλεισε στα 2.005,60 δολάρια ανά ουγγιά. Πρόκειται για το υψηλότερο επίπεδο από τις 31 Ιουλίου.

  • WALL STREET ΗΠΑ
  • ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ
  • χρυσός
  • Nasdaq
  • FEDERAL RESERVE
  • επιτόκια
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ

    Related posts

    Wall Street και μάκρο… παρέσυραν τις ασιατικές αγορές

    banks

    Τα «σύννεφα» του αμερικανικού χρέους σκέπασαν ξανά τη Wall Street

    banks

    JP Morgan-Επενδυτές: Να σορτάρετε τις μετοχές των ευρωπαϊκών τραπεζών

    banks

    Κέρδη στις ευρωαγορές: Λειτούργησαν σαν «ελατήριο» τα μάκρο

    banks

    Μικτά πρόσημα στη Wall Street εν αναμονή της Fed

    banks

    Ανακάμπτει η Wall Street με τεχνολογική στήριξη

    banks