24.1 C
Athens
May 3, 2024
Image default
WORLD

Η Κομισιόν ετοιμάζεται να δώσει πράσινο φως στις συνομιλίες για την ένταξη της Ουκρανίας

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή  ετοιμάζεται να προτείνει την έναρξη των ενταξιακών συνομιλιών με την Ουκρανία, δίνοντας ώθηση στο Κίεβο καθώς επιδιώκει να διασφαλίσει ότι οι σύμμαχοι του θα συνεχίσουν τη στρατιωτική και οικονομική υποστήριξη, μεταδίδει το Bloomberg. 

Η Κομισιόν αναμένεται να προτείνει την έναρξη μιας πολυετούς ενταξιακής διαδικασίας τον επόμενο μήνα, μεταδίδει το πρακτορείο επικαλούμενο άτομα με γνώση της υπόθεσης. 

Η Επιτροπή πάντως μπορεί να επιμείνει να σημειωθεί πρόοδος σε ορισμένους τομείς προτεραιότητας, συμπεριλαμβανομένης της διαφθοράς, ως ενδιάμεσων βημάτων, αναφέρουν οι ίδιες πηγές. 

Μόλις η Επιτροπή κάνει τη σύστασή της, οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα πρέπει να την υπογράψουν, πιθανότατα στο πλαίσιο της Συνόδου Κορυφής του Δεκεμβρίου. Μετά από αυτό, η Ουκρανία θα ξεκινήσει τη μακρά διαδικασία για να ολοκληρώσει τις μεταρρυθμίσεις και να ευθυγραμμιστεί με τη νομοθεσία της Ε.Ε. σε περισσότερους από 30 τομείς, συμπεριλαμβανομένου του κράτους δικαίου και της οικονομίας.

Για την Ε.Ε. η ένταξη της Ουκρανίας μπορεί να είναι ένα κρίσιμο τεστ για την ικανότητα του μπλοκ να απορροφά νέα μέλη και να προσαρμόζει τη διαδικασία λήψης αποφάσεων. Ο συνεχιζόμενος πόλεμος της Ρωσίας στην Ουκρανία, αλλά και οι παλαιότερες αιτήσεις από πολλές άλλες χώρες, ιδιαίτερα στα Δυτικά Βαλκάνια για ένταξη στο μπλοκ, περιπλέκουν τη συζήτηση, σημειώνει το Bloomberg. 

Η αναβίωση της διεύρυνσης του μπλοκ των 27 μελών έρχεται σε μια κρίσιμη στιγμή, καθώς η Ε.Ε. επιδιώκει να διασφαλίσει ότι οι χώρες της Ανατολικής Ευρώπης θα παραμείνουν εντός ευρωπαϊκής τροχιάς και όχι της Ρωσίας ή της Κίνας, προσθέτει. 
 

Related posts

Έντονες πιέσεις στο Ισραήλ από τους δυτικούς συμμάχους του για τη μορφή του πολέμου στη Γάζα

banks

Γαλλικός Τύπος: Πώς η Ελλάδα τα καταφέρνει καλύτερα στο μεταναστευτικό

banks

ΟΗΕ: Τα βασανιστήρια έχουν γίνει “σκόπιμη πολιτική” στην Ουκρανία

banks

Πριγκόζιν (Ομάδα Wagner): “Ρωσικές δυνάμεις επιχείρησαν να ανατινάξουν τους άνδρες μου”

banks

Εξαιτίας ενός “i” ο βρετανικός στρατός έστειλε mails που ήταν για το αμερικανικό Πεντάγωνο σε αρχές του Μαλί

banks

Ο CEO της Yandex αντιμετωπίζει δικαστική δίωξη για “προπαγάνδα υπέρ των ΛΟΑΤΚΙ”

banks