25.2 C
Athens
May 19, 2024
Image default
WORLD

Η BoE κινδυνεύει να καθυστερήσει στη μείωση επιτοκίων, εκτιμά πρώην υποδιοικητής της

Η κεντρική τράπεζα του Ηνωμένου Βασιλείου, Bank of England, η οποία κατηγορήθηκε ότι βρισκόταν πίσω από την καμπύλη όταν ο πληθωρισμός απογειωνόταν, κινδυνεύει τώρα να αποδειχθεί πολύ αργή στη μείωση των επιτικίων, σύμφωνα με πρώην υποδιοικητή της.

“Υπάρχει κίνδυνος να καούν μια φορά αντιδρώντας πολύ αργά, θα είναι τώρα μάλλον προσεκτικοί στη μείωση”, ανέφερε ο Χάουαρντ Ντέιβις, πλέον απερχόμενος πρόεδρος της NatWest Group, σε συνέντευξή του στο πρόγραμμα Today του BBC Radio 4. .

“Σαφώς ήταν αργοί στην αύξηση των επιτοκίων και μερικοί άνθρωποι, συμπεριλαμβανομένου και εμού, το είχαμε πει τότε – και προφανώς αυτό επηρεάζει τον τρόπο που σκέφτονται για το πότε είναι ασφαλές να αφήσουν τα επιτόκια να υποχωρήσουν”.

Οι αγορές κλίνουν προς μια στροφή της BoE προς τις μειώσεις επιτοκίων τον Μάιο, παρά το γεγονός ότι ο διοικητής Andrew Bailey και η Επιτροπή Νομισματικής Πολιτικής (MPC) εμμένουν στο μήνυμα περί υψηλότερων επιτοκίων για μακρύτερο χρονικό διάστημα. Η καθοδήγηση της βρετανικής κεντρικής τράπεζας έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τα πιο ήπια μηνύματα τα οποία στέλνει το τελευταίο διάστημα η ομοσπονδιακή κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ (Federal Reserve) και έρχεται παρά τα πρόσφατα στοιχεία που δείχνουν ισχυρή αποκλιμάκωση του πληθωρισμού.

Ο Ντέιβις, ο οποίος ήταν το Νο. 2 στην κεντρική τράπεζα του Η.Β. από το 1995 έως το 1997, όταν και της είχε παραχωρηθεί λειτουργική ανεξαρτησία στη διαμόρφωση της νομισματικής πολιτικής, είπε ότι μπορεί να χρειαστεί χρόνος για να αλλάξει θέση η MPC.

“Μπορείτε να δείτε, ακόμη και αυτή τη στιγμή, στην τελευταία συνεδρίαση του Δεκεμβρίου, ότι τρία από τα εννέα μέλη της επιτροπής εξακολουθούσαν να ψηφίζουν υπέρ μιας περαιτέρω αύξησης των επιτοκίων”, είπε. “Έτσι απέχουν πολύ από την επίτευξη πλειοψηφίας υπέρ της μείωσης των επιτοκίων”.

Related posts

Ο Μπάιντεν ευχαρίστησε τον Σίσι για τη διαμεσολάβηση για την εκεχειρία στη Γάζα

banks

Κοινοβούλιο Λιβύης: Να φύγουν “αμέσως” οι πρεσβευτές χωρών που υποστηρίζουν το Ισραήλ

banks

Πεκίνο: Αναμένει 12 εκατ. τουρίστες το φθινόπωρο

banks

Ρωσία: Ο Κιμ Γιονγκ Ουν και ο Σοϊγκού επισκέφθηκαν φρεγάτα του Στόλου του Ειρηνικού στο Βλαδιβοστόκ

banks

Ισραήλ: Δύο Παλαιστίνιοι καταδικάστηκαν σε ισόβια κάθειρξη για τον φόνο Ισραηλινού σε εβραϊκό οικισμό

banks

Σ. Σούκρι: Στρατηγικές οι σχέσεις Ελλάδας – Αιγύπτου-Πλήρης δέσμευση στο Διεθνές Δίκαιο και στο Δίκαιο της Θάλασσας

banks