17.5 C
Athens
May 1, 2024
Image default
ECONOMY

Πλήρης επιστροφή στο γραφείο ή εξ αποστάσεως εργασία: Ένα δίπολο που τελειώνει

«Η επιστροφή στο γραφείο είναι τελειωμένη», δήλωσε πρόσφατα ένας ειδικός της εξ αποστάσεως εργασίας από το Στάνφορντ. Τώρα, νέα στοιχεία έρευνας δείχνουν ότι αν η εποχή των πέντε ημερών την εβδομάδα σε ένα γραφείο έχει τελειώσει, δεν είναι το μόνο μοντέλο εργασίας που οδεύει προς εξαφάνιση. Καθώς ο χώρος εργασίας σταθεροποιείται σε μια νέα κανονικότητα, η χρυσή εποχή της εργασίας από το σπίτι δεν πλησιάζει απλώς στο τέλος της. Η εξ αποστάσεως εργασία είναι επίσης σχεδόν τελειωμένη, σύμφωνα με έρευνα της ΕΥ.

Μόνο το 1% των περισσότερων από 500 διευθυντών επιχειρήσεων που συμμετείχαν στην έρευνα της EY δηλώνουν ότι οι εταιρείες τους λειτουργούν πλήρως εξ αποστάσεως, σύμφωνα με τον τρίτο ετήσιο δείκτη Future of Work Index, που δημοσιεύθηκε τη Δευτέρα. Ο αριθμός αυτός έρχεται σε πλήρη αντίθεση με το 2022, όταν το 34% των εταιρειών ήταν «εικονικές». Μεταξύ 2019 και 2021, ο αριθμός των εργαζομένων που εργάζονταν πλήρως από το σπίτι τριπλασιάστηκε. Πολλοί από αυτούς κατέληξαν να αγκαλιάζουν τις νέες συνθήκες εργασίας τους, αναφέροντας οφέλη όπως η απουσία μετακινήσεων, η πρόσθετη ευελιξία και οι αυξημένες ευκαιρίες.

Όμως, καθώς η εργασία από το σπίτι κορυφώθηκε, οι ηγέτες των επιχειρήσεων άρχισαν να μιλούν με περιφρόνηση για το απομακρυσμένο μοντέλο. Ακόμη και οι CEOS που οδήγησαν τις εταιρείες σε ένα μοντέλο απομακρυσμένης εργασίας για λόγους κόστους, ποιότητας ζωής των εργαζομένων και διαφορετικών στόχων πρόσληψης, λένε ότι αυτό απαιτεί θυσία βασικών εταιρικών στόχων.

«Η υβριδική εργασία δεν φαίνεται να βλάπτει την καινοτομία»

Καθ’ όλη τη διάρκεια της πανδημίας, οι περισσότερες επιχειρήσεις ανέφεραν ότι προετοιμάζονταν για ένα υβριδικό μοντέλο εργασίας, και τα στοιχεία της ΕΥ δείχνουν ότι πολλές από αυτές έχουν καταλήξει εκεί σήμερα. Η έρευνα διαπίστωσε ότι το 80% των ηγετών είναι σίγουροι για την τρέχουσα στρατηγική υβριδικής εργασίας. Τα τελευταία χρόνια, οι εργοδότες είδαν σημαντική αύξηση της παραγωγικότητας, με το 80% των στελεχών να δηλώνουν ότι η παραγωγικότητα των υπαλλήλων τους ήταν λίγο ή πολύ υψηλότερη τους τελευταίους 24 μήνες.

«Η υβριδική εργασία δεν φαίνεται να βλάπτει την καινοτομία», δήλωσε πρόσφατα στο CNBC ο οικονομολόγος και ειδικός σε θέματα εξ αποστάσεως Nicholas Bloom – ο οποίος έκανε την πρόσφατη «διακήρυξη του θανάτου» της «επιστροφής στο γραφείο». «Οι άνθρωποι έρχονται στο γραφείο τρεις ημέρες την εβδομάδα και δουλεύουν από το σπίτι για δύο ημέρες. Φαίνεται ότι τρεις ημέρες προσωπικής επαφής την εβδομάδα, αν συντονιστούν μεταξύ των εργαζομένων, ώστε να έρχονται όλοι στις ίδιες ημέρες, φαίνονται επαρκείς. Το υβριδικό σύστημα έχει γίνει κυρίαρχο εξαιτίας αυτού του γεγονότος».

Για να είναι αποτελεσματική μια υβριδική πολιτική, τα στοιχεία της ΕΥ δείχνουν ότι οι εταιρείες πρέπει να δώσουν κίνητρα στους εργαζομένους να εργάζονται δια ζώσης. Το 21% των εργοδοτών αντιμετωπίζει προκλήσεις στη διατήρηση και πρόσληψη εργαζομένων που είναι πρόθυμοι να έρθουν στο γραφείο. Πολλές εταιρείες (86%) έχουν καταφύγει σε υποχρεωτική παρουσία στο γραφείο για συγκεκριμένο αριθμό ημερών την εβδομάδα. Η έρευνα της ΕΥ διαπιστώνει ότι το 80% των εταιρειών έχουν τους υπαλλήλους τους να πηγαίνουν στο γραφείο τρεις ή περισσότερες ημέρες την εβδομάδα.

Πηγή: CNBC

Related posts

Γερμανικός Τύπος: Το «θετικό σοκ» της πανδημίας στον ελληνικό τουρισμό

banks

Με «κέρδη» 332 εκατ. ο ΕΦΚΑ από τον νέο κατώτατο μισθό

banks

ΕΛΣΤΑΤ: Πτώση 14,4% τον Οκτώβριο στον δείκτη κύκλου εργασιών στη βιομηχανία

banks

Όλγα Κεφαλογιάννη: Θα κάνουμε την Ελλάδα πρότυπο φιλοξενίας

banks

Χαμηλές πτήσεις και νέα εποχή στον τουρισμό – Υγειονομικά ασφαλής προορισμός αναδεικνύεται η Κρήτη

banks

Επίδομα παιδιού: Διορία μέχρι την Τρίτη για υποβολή αίτησης

banks