23.7 C
Athens
May 18, 2024
Image default
WORLD

Κάζακς (ΕΚΤ): Οποιαδήποτε περαιτέρω αύξηση επιτοκίων θα είναι πολύ μικρή

Οποιαδήποτε επιπλέον αύξηση του κόστους δανεισμού από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δεν θα είναι μεγάλη, δήλωσε το μέλος της Μάρτινς Καζακς, ο οποίος εμφανίστηκε αναποφάσιστος προς ώρας για το τι θα πρέπει να αποφασιστεί στη συνεδρίαση του Σεπτεμβρίου.

Ειδικότερα, ο κεντρικός τραπεζίτης της Λετονίας είπε σήμερα ότι παρόλο που ο πληθωρισμός δείχνει τάσεις επιβράδυνσης σε ολόκληρη την ευρωζώνη, ο ίδιος θέλει να δει τις νέες τριμηνιαίες προβλέψεις της ΕΚΤ και τις μετρήσεις του Αυγούστου προτού καταλήξει για τη δράση που απαιτείται.

“Σχετικά με τα επιτόκια, οι μεγάλες αυξήσεις είναι πλέον πίσω μας”, δήλωσε στο TV3 της Λετονίας σήμερα Πέμπτη, σύμφωνα με το Bloomberg.

“Κοιτώντας τους επόμενους μήνες, αν υπάρξουν αυξήσεις στα επιτόκια, τότε θα είναι πολύ μικρές”, πρόσθεσε.

Τα σχόλια του Κάζακς, που θεωρείται από τα κορυφαία γεράκια στους κόλπους της ΕΚΤ, έρχονται ενόψει της συνεδρίασης τον Σεπτέμβριο στην οποία οι αξιωματούχοι της ΕΚΤ θα αποφασίσουν μεταξύ παύσης των αυξήσεων ή περαιτέρω συνέχιση της ιστορικής – για την ευρωζώνη – νομισματικής σύσφιξης.

Σημειώνεται ότι όπως έδειξε πρόσφατη έρευνα του Βloomberg, οι οικονομολόγοι βλέπουν ακόμα μία αύξηση των επιτοκίων της ΕΚΤ στο 4%, παρόλο που υποχωρεί ο πληθωρισμός και οι προβλέψεις για την πορεία της οικονομίας υποβαθμίζονται.

Άλλωστε, ενώ ευρωζώνη έχει αποφύγει μέχρι στιγμής την ύφεση, η μεγαλύτερη οικονομία της – η Γερμανία – παρέμεινε στάσιμη μετά από μία ήπια ύφεση τον χειμώνα.

Ο Κάζακς, του οποίου η χώρα η Λετονίας έχει δει τον πληθωρισμό να επιβραδύνει στο 6,4% από την κορύφωσή του στο 22% πέρυσι, χαρακτήρισε τη συγκράτηση των αυξήσεων των τιμών “καλά νέα”.

“Η αύξηση του πληθωρισμού ήταν πραγματικά πολύ ισχυρή, ήταν πολύ υψηλή”, είπε. “Έπληξε κάθε νοικοκυριό στη Λετονία”.

Related posts

Ρωσία-Ν.Αφρική: Οι πρόεδροι Πούτιν και Ραμαφόζα συζήτησαν τηλεφωνικά για την Ουκρανία

banks

Επίθεση δέχθηκε ο ηγέτης του ακροδεξιού κόμματος FvD Τιερί Μποντέ, δύο ημέρες πριν από τις βουλευτικές εκλογές

banks

Γερμανία: Aσφαλείς οι κυβερνητικές πτήσεις;

banks

“Κατάρρευση” Ερντογάν κατά τη διάρκεια συνέντευξης – Επικαλέστηκε στομαχικό πρόβλημα

banks

ΟΗΕ: Το Συμβούλιο Ασφαλείας ανησυχεί για τη δεινή ανθρωπιστική κατάσταση στη Γάζα

banks

Ρουμάνος υπουργός: Εφικτό το σχέδιο για την ενίσχυση της μεταφοράς των ουκρανικών σιτηρών

banks