17.8 C
Athens
May 17, 2024
Image default
WORLD

Λέιν (EKT): Ο πληθωρισμός θα υποχωρήσει σημαντικά εντός του 2023

Πεπεισμένος ότι ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη θα υποχωρήσει αισθητά τους επόμενους μήνες εμφανίστηκε ο επικεφαλής οικονομολόγος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Φίλιπ Λέιν, ενισχύοντας ουσιαστικά την υπόθεση ότι πλησιάζει το τέλος των αυξήσεων επιτοκίων.

Όπως είπε ο Φ. Λέιν σε podcast της ΕΚΤ, παρόλο που οι πιέσεις στις τιμές δεν θα υποχωρήσουν στο στόχο της ευρωτράπεζας μέχρι κάποια στιγμή το 2025, η πρόσφατη πτώση των τιμών της ενέργειας θα μειώσει σύντομα τα κόστη σε όλο το εύρος της οικονομίας.

“Αυτό που περιέχουν οι προβλέψεις μας είναι ότι ο πληθωρισμός αναμένεται να μειωθεί αρκετά αργότερα φέτος, αλλά η επιστροφή στο στόχο του 2% ουσιαστικά είναι προγραμματισμένη λίγο πολύ για το 2025”, είπε.

Όπως πρόσθεσε, “η εξαιρετικά ταχεία πτώση των τιμών της ενέργειας είμαστε σίγουροι θα μειώσει το κόστος σε ολόκληρη την οικονομία”.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής οικονομολόγο της ΕΚΤ, η αποσυμφόρηση των εφοδιαστικών αλυσίδων θα περιορίσει επίσης τον πληθωρισμό με την πάροδο του χρόνου.

Την ίδια ώρα ωστόσο, “οι εγχώριες συνιστώσες του πληθωρισμού που προέρχονται από την αύξηση των μισθών αλλά και τις επιχειρήσεις που επιδιώκουν να ενισχύσουν τα κέρδη τους ωθούν τον υποκείμενο πληθωρισμό”.

Υπενθυμίζεται ότι την περασμένη εβδομάδα η ΕΚΤ αύξησε το κόστος δανεισμού για ένατη φορά, ανεβάζοντας το επιτόκιο καταθέσεων στο 3,75%.

Οι αξιωματούχοι της δεν έχουν δεσμευτεί πάντως και για νέα αύξηση επιτοκίων τον Σεπτέμβριο, με την Πρόεδρο Κριστίν Λαγκάρντ έχει δηλώσει ότι η επιλογή είναι ανοιχτή.

Σημειώνεται ότι σε άρθρο τους που δημοσιεύθηκε επίσης σήμερα, οικονομολόγοι της ΕΚΤ διακρίνουν έναν καλό οιωνό για την επιστροφή του πληθωρισμού στο στόχο καθώς εκτιμούν ότι οι υποκείμενες πιέσεις έφτασαν πιθανώς στο αποκορύφωμά τους και θα αρχίσουν πλέον να υποχωρούν.

Related posts

ΗΠΑ: Βελτιώθηκε τον Ιούλιο ο μεταποιητικός δείκτης PMI

banks

G7: Ο Ζελένσκι υποβάθμισε το ότι δεν συναντήθηκε με τον πρόεδρο Λούλα στο περιθώριο της συνόδου κορυφής

banks

Παραδόθηκαν 17.000 λίτρα καυσίμων στη Γάζα, για την εταιρεία τηλεπικοινωνιών Paltel

banks

Πολωνία: Ρωσικό μαχητικό παρενόχλησε πολωνικό αεροσκάφος σε αποστολή της Frontex στη Μαύρη Θάλασσα

banks

Ουκρανία-F-16: Ζελένσκι: “Σήμερα, είμαστε πεπεισμένοι ότι η Ρωσία θα χάσει αυτόν τον πόλεμο”,

banks

Qualcomm: Κέρδη και έσοδα που ξεπέρασαν τις εκτιμήσεις στο τρίμηνο

banks