24.1 C
Athens
May 3, 2024
Image default
MARKETS

Μεικτά πρόσημα στις ασιατικές αγορές- Το βάρος στα μάκρο

Μεικτά πρόσημα στις ασιατικές αγορές- Το βάρος στα μάκρο

Διαφορετικές τάσεις ακολούθησαν οι κυριότεροι δείκτες στα χρηματιστήρια Ασίας και Ωκεανίας στη συνεδρίαση της Τετάρτης (6/3), με τις μετοχές του Χονγκ Κονγκ να ηγούνται των κερδών στην περιοχή.

Ο δείκτης Hang Seng σημείωσε άνοδο κοντά στο 2%, ενώ οι μετοχές της ηπειρωτικής Κίνας υποχώρησαν, οδηγώντας τον CSI 300 σε πτώση 0,6%.

Αυτό έρχεται μετά από τεχνολογική πτώση στη Wall Street με επικεφαλής την Apple, μετά από μια αναφορά ότι οι πωλήσεις iPhone μειώθηκαν στην Κίνα.

Οι μετοχές της Apple υποχώρησαν σχεδόν 3% στις συναλλαγές στις ΗΠΑ, αφού μια έκθεση της Counterpoint Research διαπίστωσε ότι οι πωλήσεις iPhone σημείωσαν «βουτιά» στην Κίνα τις πρώτες έξι εβδομάδες του 2024. Οι επενδυτές παρακολούθησαν τις μετοχές των προμηθευτών της Apple στην Ταϊβάν και τη Νότια Κορέα.

Τα νέα έρχονται αφού ο δείκτης CSI 300 της Κίνας έφτασε σε υψηλά τριών μηνών την Τρίτη, αφού η χώρα έθεσε τον στόχο οικονομικής ανάπτυξης στο «περίπου 5%» για το 2024 κατά τη διάρκεια της συνάντησής της «Two Sessions».

Ο Nikkei της Ιαπωνίας ενισχύθηκε οριακά, παραμένοντας τρίτη συνεχόμενη ημέρα πάνω από το όριο των 40.000 μονάδων.

Στην Αυστραλία, ο S&P/ASX 200 κατέγραψε οριακή άνοδο, παρόλο που η οικονομία της αναπτύχθηκε περισσότερο από το αναμενόμενο το τέταρτο τρίμηνο, με το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν να αυξάνεται κατά 1,5% σε ετήσια βάση, σε σύγκριση με την άνοδο 1,4% που εκτιμούσαν οικονομολόγοι σε δημοσκόπηση του Reuters.

Η οικονομία της Αυστραλίας αναπτύχθηκε κατά 0,2% σε τριμηνιαία βάση, σύμφωνα με στοιχεία της Αυστραλιανής Στατιστικής Υπηρεσίας.

«Η ανάπτυξη ήταν σταθερή τον Δεκέμβριο, αλλά επιβραδύνθηκε σε κάθε τρίμηνο το 2023», δήλωσε η Κάθριν Κίναν, επικεφαλής των εθνικών λογαριασμών της ABS.

«Οι κρατικές δαπάνες και οι ιδιωτικές επιχειρηματικές επενδύσεις ήταν οι κύριοι μοχλοί της αύξησης του ΑΕΠ αυτό το τρίμηνο», συμπλήρωσε.

Σε άλλα μάκρο, η κεντρική τράπεζα της Ιαπωνίας αναμένεται να αναθεωρήσει προς τα κάτω την αξιολόγησή της για την κατανάλωση και την παραγωγή εργοστασίων αυτόν τον μήνα, σύμφωνα με το Reuters.

Επικαλούμενο άτομα που γνωρίζουν το θέμα, το Reuters ανέφερε ότι αυτό οφείλεται σε πρόσφατες ενδείξεις που υπογραμμίζουν πόσο εύθραυστη ήταν η οικονομική ανάκαμψη.

Η BOJ αναμένεται επίσης να διατηρήσει την προοπτική της ότι η οικονομία θα συνεχίσει να ανακάμπτει μέτρια.

Σύμφωνα με τις πηγές, οι αναθεωρήσεις δεν θα εμποδίσουν πιθανότατα την BOJ να χαλαρώσει την εξαιρετικά χαλαρή νομισματική πολιτική της, η οποία αναμένεται ευρέως να ξεκινήσει τον Μάρτιο ή τον Απρίλιο.

Η κεντρική τράπεζα πρόκειται να πραγματοποιήσει την επόμενη συνεδρίαση της νομισματικής πολιτικής στις 18-19 Μαρτίου.

Ο πληθωρισμός της Νότιας Κορέας αυξήθηκε για πρώτη φορά σε τρεις μήνες και έφτασε στο 3,1%, υψηλότερο από το 2,8% τον Ιανουάριο και επίσης περισσότερο από το 2,9% που αναμενόταν από δημοσκόπηση του Reuters.

Ο δομικός πληθωρισμός της χώρας, ο οποίος αφαιρεί τις τιμές των τροφίμων και της ενέργειας, έφτασε στο 2,5%.

Η κεντρική τράπεζα της Νότιας Κορέας ήταν η πρώτη μεγάλη κεντρική τράπεζα που σταμάτησε τις αυξήσεις των επιτοκίων στις αρχές του 2023, διατηρώντας το βασικό της επιτόκιο στο 3,5%.

Στο πλαίσιο αυτό, ο ιαπωνικός Nikkei ενισχύθηκε 0,06% κλείνοντας στις 40.122,50 μονάδες, ενώ ο Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ «σκαρφάλωσε» 1,88% στις 16.467 μονάδες.

Στην ηπειρωτική Κίνα, ο δείκτης Shanghai Composite κατέγραψε πτώση 0,26% στις 3.039,93 μονάδες, με τον Shenzhen Component να κινείται πτωτικά 0,23% στις 9.395,65 μονάδες.

Ο Kospi υποχώρησε 0,30% στις 2.641,49 μονάδες, ενώ ο S&P/ASX 200 στην Αυστραλία έκλεισε στις 7.733,50 μονάδες, κερδίζοντας 0,12%.

#ασιατικές_αγορές #ΑΣΙΑ #Ωκεανία #Αυστραλία #Κίνα #Nikkei #ιαπωνία #Kospi

Related posts

Αρνητικό κλίμα στο άνοιγμα των ευρωαγορών-Στο επίκεντρο τα εταιρικά αποτελέσματα

banks

Τραπεζική «βουτιά» 7% στις ευρωαγορές

banks

Στο «κόκκινο» η Wall Street εν αναμονή των πρακτικών

banks

Κέρδη στις ασιατικές αγορές, με το βλέμμα στη Fed

banks

Wall Street: Θετικά πρόσημα μετά τα στοιχεία για τον πληθωρισμό

banks

Το πληθωριστικό άγχος έφερε τους πωλητές στη Wall Street

banks