25.3 C
Athens
May 12, 2024
Image default
MARKETS

Το πληθωριστικό άγχος έφερε τους πωλητές στη Wall Street

Το πληθωριστικό άγχος έφερε τους πωλητές στη Wall Street

Σε πτωτικό έδαφος έκλεισαν σήμερα (9/8) οι βασικοί δείκτες της Wall Street, με τον τεχνολογικό κλάδο να αναδεικνύεται σε αρνητικό πρωταγωνιστή. Η προσοχή των επενδυτών είναι στραμμένη στα στοιχεία για τον πληθωρισμό, που ανακοινώνονται στο τέλος της εβδομάδας και αναμένεται να επηρεάσουν την στρατηγική της κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ (Federal Reserve) για τα επιτόκια.

Οι traders «βλέπουν» πλέον πιθανή κατά 86,5% την μη αύξηση των επιτοκίων (αμετάβλητα στο εύρος μεταξύ 5,25% και 5,50%) στην επόμενη συνεδρίαση της Fed τον Σεπτέμβριο σύμφωνα με το CME FedWatch Tool. Αυτό βέβαια εξαρτάται από τα στοιχεία για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ. Ειδικότερα, ο δείκτης τιμών καταναλωτή (CPI) Ιουλίου, που ανακοινώνεται την Πέμπτη (10/8), αναμένεται να παρουσιάσει μικρή επιτάχυνση σε σχέση με πέρυσι. Σε μηνιαία βάση, οι τιμές καταναλωτή φαίνεται να παρουσιάζουν αύξηση 0,2%, όπως και τον Ιούνιο.

Σε άλλα σημαντικά στοιχεία για την πορεία των αγορών, η κινεζική οικονομία «γύρισε» σε επίπεδα αποπληθωρισμού τον Ιούλιο. Ο CPI της δεύτερης μεγαλύτερης οικονομίας του κόσμου υποχώρησε, στην πρώτη μάλιστα πτώση του σε αρνητικές τιμές από τον Φεβρουάριο του 2021.

Στη σημερινή συνεδρίαση της Wall Street, ο Dow Jones Industrial Average έχασε 191,13 μονάδες ή 0,54% στις 35.123,36 μονάδες, ο S&P 500 υποχώρησε κατά 0,7% στις 4.467,71 μονάδες και ο Nasdaq Composite κινήθηκε χαμηλότερα κατά 1,17% στις 13.722,02 μονάδες.

Ο Nasdaq έχει χάσει 4,4% από τις αρχές Αυγούστου, ενώ ο S&P 500 και ο Dow Jones έχουν υποχωρήσει κατά 2,6% και 1,2% αντίστοιχα για το ίδιο διάστημα. Με τη σημερινή υποχώρηση ο Nasdaq πέρασε μάλιστα σε αρνητικό έδαφος και σε επίπεδο τριμήνου. Ωστόσο και οι τρεις δείκτες κινούνται σημαντικά υψηλότερα σε σύγκριση με την έναρξη του 2023.

Οι μετοχές των big tech, που προηγουμένως ηγούνταν της ανοδικής προσπάθειας στην Wall Street, όπως η Nvidia, η Apple και η Tesla, υποχώρησαν σήμερα μεταξύ 1,7% και 5%. Η Penn Entertainment σημείωσε «άλμα» 9,1% αφότου η εταιρεία που δραστηριοποιείται στον χώρο των καζίνο ανακοίνωσε ότι θα λανσάρει αυτό το φθινόπωρο ένα διαδικτυακό sportsbook σε συνεργασία με το ESPN. Αντίθετα, η Roblox υποχώρησε περίπου 22% καθώς τα αποτελέσματά της για το δεύτερο τρίμηνο ήταν κατώτερα των προσδοκιών.

Αναφορικά με τα εταιρικά αποτελέσματα, από τις 443 εταιρείες του S&P 500 που ανακοίνωσαν τα οικονομικά τους μεγέθη έως την Τρίτη (8/8), το 78,6% ξεπέρασε τις προσδοκίες των αναλυτών, σύμφωνα με στοιχεία της Refinitiv.

Στο υψηλότερο επίπεδο εντός του 2023 έκλεισε σήμερα το αμερικανικό αργό, με το μπρεντ να ακολουθεί ολοκληρώνοντας τη συνεδρίαση σε υψηλό 6,5 μηνών. Η ισχυρή άνοδος των τιμών του πετρελαίου ήρθε εν μέσω ανησυχίας για τις προμήθειες πετρελαίου, μετά από μια νέα απότομη μείωση αποθεμάτων βενζίνης στις ΗΠΑ, αλλά και από τις περικοπές της παραγωγής στη Σαουδική Αραβία και τη Ρωσία.

Την ίδια ώρα, η αμερικανική Υπηρεσία Πληροφοριών Ενέργειας (ΕΙΑ) ανακοίνωσε αύξηση των αμερικανικών αποθεμάτων αργού κατά 5,9 εκατ. βαρέλια την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε στις 4 Αυγούστου, αλλά  ταυτόχρονα σημαντική μείωση των αποθεμάτων βενζίνης κατά 2,7 εκατ. βαρέλια και των διυλισμένων προϊόντων κατά 10,7 εκατ. βαρέλια.

Στις σημερινές συναλλαγές, το συμβόλαιο Σεπτεμβρίου για το αργό τύπου West Texas Intermediate ενισχύθηκε κατά 1,48 δολάρια ή 1,8% και έκλεισε στα 84,40 δολάρια το βαρέλι. Πρόκειται για το υψηλότερο κλείσιμο του αμερικανικού αργού από τις 16 Νοεμβρίου 2022. Αντίστοιχα, το συμβόλαιο Οκτωβρίου για το πετρέλαιο Brent πρόσθεσε σήμερα 1,38 δολάρια ή 1,6% και ολοκλήρωσε την ημέρα στα 87,55 δολάρια το βαρέλι, που είναι το υψηλότερο επίπεδό του από τις 23 Ιανουαρίου του 2023.

Αντίθετα, την τρίτη διαδοχική του πτώση σημείωσε ο χρυσός, με το πολύτιμο μέταλλο να υποχωρεί στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων δύο εβδομάδων. Το συμβόλαιο Δεκεμβρίου για τον χρυσό υποχώρησε κατά 9,30 δολάρια ή 0,5% και έκλεισε στα 1.950,60 δολάρια η ουγγιά, που είναι το χαμηλότερο επίπεδο για το πιο ενεργό συμβόλαιο του μετάλλου από τις 27 Ιουλίου, σύμφωνα με τα στοιχεία της Dow Jones Market Data. Το συμβόλαιο Σεπτεμβρίου για το ασήμι έχασε 8 σεντς ή 0,3% στα 22,73 δολάρια η ουγγιά, ενώ το συμβόλαιο του ίδιου μήνα για τον χαλκό πρόσθεσε 0,5% ή 2 σεντς και έκλεισε στα 3,78 δολάρια η λίβρα.

  • WALL STREET ΗΠΑ
  • FED
  • CPI
  • αποπληθωρισμός
  • Nasdaq
  • ΕΤΑΙΡΙΚΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ
  • ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ
  • χρυσός

    Related posts

    Κατέβασαν «ταχύτητα» οι ευρωαγορές- «Βαρίδι» ο τεχνολογικός κλάδος

    banks

    Κερδοφόρο comeback στις ευρωαγορές- «Φρένο» στο διήμερο πτωτικό σερί

    banks

    Ασιατικά χρηματιστήρια: Σε ανοδικό «μονοπάτι» με το βλέμμα στην Κίνα

    banks

    Απώλειες στη Wall Street εν αναμονή της Fed

    banks

    Νέες απώλειες για τη Wall Street μετά το τεχνολογικό ράλι

    banks

    Άνοδος στη Wall Street- Μία ανάσα απ’το ρεκόρ ο S&P500

    banks