20.6 C
Athens
May 20, 2024
Image default
MARKETS

Μεικτά πρόσημα στο άνοιγμα των ευρωαγορών- Ο πληθωρισμός στο επίκεντρο

Μεικτά πρόσημα στο άνοιγμα των ευρωαγορών- Ο πληθωρισμός στο επίκεντρο

Επιφυλακτικότητα επικρατεί στο άνοιγμα της συνεδρίασης της Τετάρτης (10/1) στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, μετά το σύντομο ράλι στη χθεσινή συνεδρίαση.

Οι περισσότεροι κλάδοι διαπραγματεύονται σε αρνητικό έδαφος, με τις μετοχές των ορυχείων να πέφτουν κατά 0,6%, ενώ αυτές των αυτοκινήτων καταγράφουν άνοδο 0,2%.

Οι επενδυτές αναμένουν την Πέμπτη την ανακοίνωση των στοιχείων για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ για τον Δεκέμβριο για περαιτέρω ενδείξεις σχετικά με την κατάσταση της οικονομίας και την πορεία των μειώσεων των επιτοκίων από την Federal Reserve.

Ο δείκτης τιμών παραγωγού στις ΗΠΑ αναμένεται την Παρασκευή.

Τις τελευταίες εβδομάδες, οι traders ενίσχυσαν τα στοιχήματά τους για pivot της Federal Reserve και προετοιμάζονται για μειώσεις επιτοκίων μόλις τον Μάρτιο. Ορισμένες από αυτές τις προσδοκίες έχουν ανατραπεί τις τελευταίες ημέρες, αν και οι πιθανότητες κυμαίνονται γύρω στο 63%, σύμφωνα με το εργαλείο CME Group FedWatch.

Πίσω στην Ευρώπη, ο διοικητής της Τράπεζας της Γαλλίας, Φρανσουά Βιλερουά ντε Γκαλό δήλωσε ότι σε περίπτωση που διασφαλιστεί ότι ο πληθωρισμός αποκλιμακώνεται προς την περιοχή του 2%, τα επιτόκια της ΕΚΤ θα μειωθούν το τρέχον έτος.

Από την πλευρά του, ο διοικητής της Τράπεζας της Πορτογαλίας, Μάριο Σεντένο, ανέφερε ότι τα στοιχεία πληθωρισμού για τον Δεκέμβριο ήταν καλύτερα του αναμενόμενου, επισημαίνοντας ότι η ΕΚΤ δεν χρειάζεται να περιμένει μέχρι τη σύσκεψη του Μαΐου για να προβεί σε τροποποίηση της νομισματικής πολιτικής.

Στο πλαίσιο αυτό, στο άνοιγμα της συνεδρίασης της Τετάρτης, ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 ενισχύεται 0,06% στις 477,56 μονάδες.

Ο γερμανικός DAX κινείται ανοδικά 0,36% στις 16.748,65 μονάδες, ο γαλλικός CAC 40 κερδίζει 0,32% στις 7.451,29 μονάδες, ενώ ο βρετανικός FTSE 100 πέφτει 0,07% στις 7.677,03 μονάδες.

Στην περιφέρεια ο ιταλικός FTSE MIB καταγράφει άνοδο 0,45% στις 30.550 μονάδες, ενώ στην Ιβηρική ο ισπανικός IBEX 35 ενισχύεται 0,08% στις 10.067,50 μονάδες, με τον πορτογαλικό PSI 20 να κερδίζει 1,08% στις 6.531 μονάδες.

#ΕΥΡΩΑΓΟΡΕΣ #DAX_30 #Stoxx_Europe_600

Related posts

Μεικτά πρόσημα στις ασιατικές αγορές- Στο επίκεντρο ακίνητα και μάκρο

banks

Νέο ρεκόρ για τον S&P500 με οδηγό τη Meta

banks

Κέρδη στις ευρωαγορές: Σε νέο ιστορικό υψηλό ο Stoxx 600

banks

Σε αναζήτηση κατεύθυνσης οι ευρωαγορές- Το βάρος στα επιτόκια

banks

Τραπεζική «βουτιά» 7% στις ευρωαγορές

banks

Τέταρτη σερί άνοδος στη Wall Street με ώθηση από τα μάκρο

banks