Για ένα συναρπαστικό ταξίδι που συνεχίζεται έκανε λόγο ο Κυριάκος Μητσοτάκης μιλώντας στην εκδήλωση που διοργανώνεται στο Ζάππειο για τα 40 χρόνια από την ένταξη της Ελλάδας στις Ευρωπαϊκές Κοινότητες.

«Η Ελλάδα γιορτάζει τα 200 χρόνια της Ελευθερίας της και τα 40 χρόνια της ευρωπαϊκής της διαδρομής. Πάντα στις δυσκολίες η Ελλάδα έστρεφε το βλέμμα της στην Ευρώπη και η Ευρώπη ήταν πάντα εδώ για την Ελλάδα» κατέληξε ο κ. Μητσοτάκης, ο οποίος χαρακτήρισε «σκοτεινό διάλλειμα» στη σχέση Ελλάδας και ΕΕ το 2015.

Ο πρωθυπουργός ξεκίνησε την ομιλία του κάνοντας αναφορά στον Κωνσταντίνο Καραμανλή όταν το 1981 «η Ελλάδα ξαναβρίσκει τη θέση της στην Ευρώπη» ως το μόλις 10ο μέλος της.

Ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι για τον Κ. Καραμανλή αποτέλεσε ένα «ιστορικό στοίχημα» η ένταξη στην τότε ΕΟΚ ενώ για τη χώρα αποτέλεσε ένα «συναρπαστικό ταξίδι» με τρεις στόχους, την ασφάλεια, τη δημοκρατία και την ευημερία. «Αυτό το ταξίδι συνεχίζουμε σήμερα με περισσότερους επιβάτες στο ευρωπαϊκό σκάφος» επεσήμανε ο κ. Μητσοτάκης.

Ο πρωθυπουργός ανέφερε επίσης ότι η απριλιανή δικτατορία στα πολλά δεινά που προκάλεσε πρόσθεσε και το πάγωμα στην ευρωπαϊκή προοπτική της Ελλάδας που είχε ξεκίνησε το 1961.

«Ο χαμένος χρόνος έληξε μαζί με την τυρρανία. Το 1975 η δημοκρατική Ελλάδα απευθύνθηκε και πάλι στην Ευρώπη» ανέφερε ο πρωθυπουργός κάνοντας λόγο για ένα σχέδιο που διακρινόταν από ρεαλισμό και όραμα, και «χάραζε τη λεωφόρο που θα βάδιζε η Ελλάδα τις επόμενες δεκαετίες».

«Πολλοί αντέδρασαν τότε αλλά αγνοούσαν τη συγκυρία της εποχής αλλά και την εμβέλεια του εγχειρήματος» πρόσθεσε ο πρωθυπουργός τονίζοντας ότι «ένα μεσαίο κράτος βρήκε ένα ασφαλές λιμάνι».

Ο κ. Μητσοτάκης τόνισε την πολιτική σημασία της ένταξης της Ελλάδας στην τότε ΕΟΚ λέγοντας ότι «η απόφαση εκείνη δεν πληρούσε πλήρως τα αυστηρά τεχνοκρατικά κριτήρια» Στο πλαίσιο αυτής της πολιτικής σημασίας υπογράμμισε ότι «το πολιτικό φάσμα με ελάχιστες εξαιρέσεις συνέκλινε».

Ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε την ένταξη ως μια επιλογή με «εθνικό πρόσημο» και «διαχρονικό περιεχόμενο».

«Εμπλούτισε και την εμπειρία της Ευρώπης η ένταξη της Ελλάδας. Η ελληνική εισοδος ήταν η αρχή μιας πολυσύμαντης διεύρυνσης σε μέλη αλλά και σε αξίες. Η ώσμωση με τον τόπο μας και την ιστορία μας βοηθούσε την τότε ΕΟΚ να αναδειχτεί σε υπερεθνικό φάρο δημοκρατίας» επεσήμανε ο κ. Μητσοτάκης και πρόσθεσε ότι «στις δεκαετίες που μεσολάβησαν η κοινή μας διαδρομή υπήρξε συναρπαστική».

«Η Ελλάδα του 2021 είναι μια διαφορετική χώρα από εκείνη που έκανε τα πρώτα δειλά της βήματα στην Ευρώπη» τόνισε ο πρωθυπουργός και αναφέρθηκε στην προσφορά της ΕΕ προς την Ελλάδα σε ότι αφορά την σταθερή δημοκρατία, τους κανόνες του κράτους δικαίου, την ενίσχυση της διπλωματικής φωνής της χώρας αλλά και στην οικονομικής της εξέλιξη, τονίζοντας η ελληνική οικονομία λόγω της άρσης των δασμών στράφηκε αναγκαστικά στην ανταγωνιστική καινοτομία.

Γράψτε το σχόλιό σας