28.2 C
Athens
May 20, 2024
Image default
WORLD

Μιανμάρ: Η χούντα έβγαλε την Αούνγκ Σαν Σου Τσι από τη φυλακή

Η ανατραπείσα επικεφαλής της κυβέρνησης της Μιανμάρ, η Αούνγκ Σαν Σου Τσι, η οποία συνελήφθη όταν έγινε το στρατιωτικό πραξικόπημα της 1ης Φεβρουαρίου 2021, βγήκε από τη φυλακή, μετήχθη σε κυβερνητικό οίκημα, γνωστοποίησε σήμερα στέλεχος του κόμματός της.

Η κυρία Σου Τσι “μεταφέρθηκε σε κτίριο υψηλού επιπέδου τη νύχτα της Δευτέρας προς Τρίτη”, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο στέλεχος του Εθνικού Συνδέσμου για τη Δημοκρατία, υπό τον όρο να μην κατονομαστεί.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, η 78χρονη νομπελίστρια ειρήνης συναντήθηκε με τον πρόεδρο της κάτω Βουλής, τον Τι Χουν Μιατ, και πιθανόν θα δει επίσης τον Ντενγκ Σιτζουάν, ειδικό επιτετραμμένο της Κίνας για τις ασιατικές υποθέσεις, που κάνει επίσκεψη στη χώρα.

Πηγή του Γαλλικού Πρακτορείου σε άλλο πολιτικό κόμμα είπε επίσης πως η πρώην επικεφαλής της κυβέρνησης μεταφέρθηκε σε κτίριο για VIP (“σημαντικά πρόσωπα”) στη Ναϊπιντάου.

Η κυρία Σου Τσι δεν είχε εμφανιστεί δημόσια παρά μόλις μια φορά μετά τη σύλληψή της, σε κακής ποιότητας φωτογραφίες και πλάνα κρατικών ΜΜΕ, κατά τη διάρκεια δίκης της στη Ναϊπιντάου, πόλη που οικοδόμησε κι έκανε πρωτεύουσα ο στρατός.

Στη Μιανμάρ ξέσπασε πόλεμος ανάμεσα στις δυνάμεις του στρατιωτικού καθεστώτος και ένοπλες οργανώσεις της αντιπολίτευσης και διαφόρων φυλών μετά το πραξικόπημα. Η σύρραξη στο κράτος της νοτιοανατολικής Ασίας έχει εκτοπίσει πάνω από ένα εκατομμύριο ανθρώπους, σύμφωνα με τον ΟΗΕ.

Η υγεία της ανατραπείσας επικεφαλής της κυβέρνησης ήγειρε ανησυχία αφότου συνελήφθη, ειδικά κατά τη διάρκεια της δίκης της, όταν ήταν υποχρεωμένη να παρίσταται σχεδόν καθημερινά στην ακροαματική διαδικασία.

Η κυρία Σου Τσι καταδικάστηκε να εκτίσει 33 χρόνια κάθειρξης για ατελείωτη σειρά κατηγοριών που της απαγγέλθηκαν από το καθεστώς, μεταξύ άλλων για “διαφθορά”, παράνομη κατοχή απαγορευμένων γουόκι-τόκι, παραβίαση των περιοριστικών μέτρων για την αποτροπή της εξάπλωσης του νέου κορονοϊού κ.ά., που η ίδια αρνείται.

Οργανώσεις υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων είχαν χαρακτηρίσει τη δίκη της παρωδία, εργαλείο για να αποκλειστεί από την πολιτική ζωή. Η πολιτικός έχει ασκήσει έφεση.

Κόρη ήρωα του αγώνα για την ανεξαρτησία της πάλαι ποτέ Βιρμανίας, βρισκόταν σε κατ’ οίκον κράτηση από το 1989, έπειτα από μαζικές διαδηλώσεις εναντίον του στρατιωτικού καθεστώτος στη χώρα, που κυβερνούσε δεκαετίες. Της απονεμήθηκε Νόμπελ ειρήνης το 1991 σε ένδειξη αναγνώρισης του αγώνα της για τον εκδημοκρατισμό στη χώρα της, όμως δεν αφέθηκε ελεύθερη παρά το 2010.

Κατήγαγε σαρωτική νίκη στις εκλογές του 2015, στο πλαίσιο της σύντομης παρένθεσης δημοκρατικών μεταρρυθμίσεων που έκλεισε με το πραξικόπημα του 2021. Ωστόσο η εικόνα της αμαυρώθηκε εξαιτίας της στάσης της κατά τον διωγμό των μελών της μειονότητας των μουσουλμάνων Ροχίνγκια.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Related posts

Ο Μπάιντεν δηλώνει ότι θα συναντήσει τον Κάρολο Γ’ τον Ιούλιο – Δεν θα παρευρεθεί στη στέψη

banks

Έρευνες για τον εντοπισμό του ελικοπτέρου του Ραΐσι: Το Ιράν ζήτησε τη συνδρομή της Τουρκίας

banks

ΗΠΑ: Νεκρός βρέθηκε ο βασικός ύποπτος για τη δολοφονία δικαστή στο Μέριλαντ

banks

Αιθιοπία: Η διακοπή της επισιτιστικής βοήθειας τιμωρεί εκατομμύρια ανθρώπους

banks

Ουκρανία: Η Ουγγαρία μας εμποδίζει την πρόσβαση σε Ουκρανούς αιχμαλώτους πολέμου που μεταφέρθηκαν εκεί από τη Ρωσία

banks

Με κυρώσεις απειλεί η Ουάσινγκτον τη Βόρεια Κορέα εάν παραδώσει όπλα στη Ρωσία

banks