17.3 C
Athens
May 18, 2024
Image default
WORLD

Μπάιντεν από Ισραήλ: Η Χαμάς χειρότερη από το Ισλαμικό Κράτος – Φαίνεται ότι για το νοσοκομείο ευθύνεται η Ισλαμική Τζιχάντ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: 12.52

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν δήλωσε την Τετάρτη ότι η Ουάσιγκτον θα παράσχει στο Ισραήλ όλα όσα χρειάζεται για να αμυνθεί καθώς διεξάγει πόλεμο εναντίον της παλαιστινιακής ισλαμιστικής οργάνωσης Χαμάς.

Ο κ. Μπάιντεν, ο οποίος προσγειώθηκε στο Ισραήλ την Τετάρτη το πρωί και λίγα λεπτά αργότερα πραγματοποίησε την πρώτη του συνάντηση με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου, είπε ότι η Χαμάς αποδεικνύεται χειρότερη κι από το Ισλαμικό Κράτος (ISIS) μέσα από τις δολοφονίες Ισραηλινών αμάχων κατά την αιφνιδιαστική επίθεσή της στις 7 Οκτωβρίου που πυροδότησε την τελευταία ισραηλινο-παλαιστινιακή σύγκρουση.

Ο επικεφαλής του αμερικανικού κράτους ότι είναι “λυπημένος και εξοργισμένος” από την έκρηξη σε νοσοκομείο στη Λωρίδα της Γάζας την Τρίτη, στην οποία σύμφωνα με τη Χαμάς έχασαν τη ζωή τους εκατοντάδες άνθρωποι, ωστόσο πρόσθεσε ότι φαίνεται ότι η “άλλη οργάνωση” είναι υπεύθυνη, αναφερόμενος στη σύμμαχο της Χαμάς, Παλαιστινιακή Ισλαμική Τζιχάντ (PIJ).

“Υπάρχουν πολλοί άνθρωποι εκεί έξω που δεν είναι σίγουροι, ωστόσο, για το ζήτημα του νοσοκομείου”, σημείωσε χαρακτηριστικά, σε μια έμμεση αναφορά στην ανάγκη το Ισραήλ να παράσχει στοιχεία που να επιβεβαιώνουν την εκδοχή του Τελ Αβίβ για τα γεγονότα.

Αυτό σημαίνει ακόμη ότι “πρέπει να ενθαρρύνονται μέθοδοι για να σώσουν τη ζωή τους οι Παλαιστίνιοι άμαχοι, οι αθώοι, που έχουν βρεθεί εγκλωβισμένοι σε αυτή την κατάσταση”.

“Ο κόσμος κοιτάζει”, συνέχισε ο κ. Μπάιντεν. “Το Ισραήλ έχει μια δέσμη αξιών ανάλογων με εκείνες των ΗΠΑ και άλλων δημοκρατιών, και όλοι κοιτάζουν τι πρόκειται να κάνουμε”.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ σημείωσε ακόμη ότι 31 Αμερικανοί πολίτες βρίσκονται μεταξύ των 1.300 Ισραηλινών που σκοτώθηκαν στην επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου.

Απευθυνόμενος στον Μπ. Νετανιάχου, ο Αμερικανός πρόεδρος ανέφερε ακόμη: “Είμαι εδώ για έναν απλό λόγο – θέλω ο λαός του Ισραήλ και οι λαοί του κόσμου να γνωρίζουν πού στέκονται οι Ηνωμένες Πολιτείες”.

“Η Χαμάς δεν εκπροσωπεί όλο τον παλαιστινιακό λαό και του έχει επιφέρει μόνο δεινά”, τόνισε ο κ. Μπάιντεν.

Νετανιάχου: Η πρώτη επίσκεψη ηγέτη των ΗΠΑ σε καιρό πολέμου – Μεγάλη συγκίνηση

“Θέλω να σας ευχαριστήσω που ήρθατε εδώ σήμερα και για την αδιαμφισβήτητη υποστήριξη που δώσατε στο Ισραήλ σε αυτές τις δύσκολες στιγμές, μια υποστήριξη που αντανακλά τη συντριπτική βούληση του αμερικανικού λαού”, είπε από την πλευρά του ο Μπ. Νετανιάχου στον πρόεδρο των ΗΠΑ.

“Βλέπουμε την υποστήριξή σας καθημερινά στο εύρος και το βάθος της συνεργασίας που είχαμε από την αρχή αυτού του πολέμου”, συνέχισε, κάνοντας λόγο για μια συνεργασία “πραγματικά άνευ προηγουμένου”.

Ο Νετανιάχου επαίνεσε τον Αμερικανό πρόεδρο που παρείχε στο Ισραήλ “τα εργαλεία που χρειαζόμαστε για να υπερασπιστούμε τον εαυτό μας” και “για το ξεκάθαρο μήνυμα που στείλατε στους εχθρούς μας να μην δοκιμάσουν την αποφασιστικότητά μας”.

Επισήμανε επίσης τα δύο αμερικανικά αεροπλανοφόρα που έστειλε ο Μπάιντεν στην περιοχή “για να υποστηρίξει αυτά τα λόγια με δράση”.

“Αλλά πάνω από όλα, κύριε Πρόεδρε, ο κόσμος βλέπει αυτή την υποστήριξη και την ηθική διαύγεια που επιδείξατε από τη στιγμή που δέχθηκε επίθεση στο Ισραήλ”, είπε ο Ισραηλινός πρωθυπουργός.

Ο Νετανιάχου εκτίμησε επίσης ότι ο Τζ. Μπάιντεν “έχει χαράξει μια σαφή γραμμή μεταξύ των δυνάμεων του πολιτισμού και των δυνάμεων της βαρβαρότητας”.

Ο Μπ. Νετανιάχου τόνισε ακόμη ότι τα εγκλήματα της Χαμάς περιελάμβαναν βιασμούς, κάψιμο ανθρώπων, απαγωγές και στόχευση μικρών παιδιών, καθώς ότι ο αριθμός των νεκρών στο Ισραήλ έχει φτάσει τους 1.400 και είναι ίσως ακόμη μεγαλύτερος.

“Η 7η Οκτωβρίου είναι ακόμη μια ημέρα που θα ισοδυναμεί με ύβρη”, υπογράμμισε.

“Όπως ο πολιτισμένος κόσμος ενώθηκε για να νικήσει τους ναζί και έπραξε το ίδιο για να νικήσει το ISIS, ο πολιτισμένος κόσμος πρέπει να ενωθεί για να νικήσει τη Χαμάς”, συνέχισε, τονίζοντας ότι το Ισραήλ θα νικήσει τη Χαμάς για χάρη της “ειρήνης και της ασφάλειας στην περιοχή και στον κόσμο”.

Ο Νετανιάχου στάθηκε στο γεγονός ότι ο Μπάιντεν είναι ο πρώτος πρόεδρος των ΗΠΑ που επισκέπτεται το Ισραήλ σε καιρό πολέμου, χαρακτηρίζοντάς το “βαθιά, βαθιά συγκινητικό”.

“Λέει πολλά για το βάθος της προσωπικής σας δέσμευσης να βρίσκεστε στο πλάι του Ισραήλ. Λέει πολλά για το βάθος της προσωπικής σας δέσμευσης στο μέλλον του εβραϊκού λαού και του ενός και μοναδικού εβραϊκού κράτους”.

Ο Νετανιάχου ευχαρίστηκε τέλος τον Μπάιντεν που στέκεται δίπλα στο Ισραήλ “σήμερα, αύριο και πάντα”.

Υποδοχή από πρόεδρο και πρωθυπουργό του Ισραήλ

Ο Τζο Μπάιντεν έφτασε την Τετάρτη στις 11 το πρωί στο Ισραήλ, λίγες ώρες αφότου αποφάσισε την αναβολή της επίσκεψης που σχεδίαζε να κάνει αμέσως μετά στην Ιορδανία, μετά τον βομβαρδισμό νοσοκομείου στη Γάζα με εκατοντάδες νεκρούς, τον οποίο το Ισραήλ αποδίδει στις Χαμάς και Ισλαμική Τζιχάντ και ο αραβικός κόσμος αποδίδει στο Ισραήλ.

Φορώντας μαύρο κοστούμι και γαλανόλευκη γραβάτα, ο κ. Μπάιντεν βγήκε από το προεδρικό αεροσκάφος, με τον πρόεδρο του Ισραήλ Ισαάκ Χέρτσογκ, τον πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου, τον Ισραηλινό πρέσβη στις ΗΠΑ Μάικλ Χέρτσογκ και την επιτετραμμένη των ΗΠΑ στο εβραϊκό κράτος Στέφανι Χάλετ να τον υποδέχονται στο διεθνές αεροδρόμιο Μπεν Γκουριόν του Τελ Αβίβ.

Τόσο ο πρόεδρος όσο και ο πρωθυπουργός του Ισραήλ εναγκαλίστηκαν τον κ. Μπάιντεν, με την ατμόσφαιρα να μοιάζει θετική.

Ο πρόεδρος Χέρτσογκ τόνισε στον Αμερικανό ομόλογό του: “Καλωσήρθατε κ. Πρόεδρε. Ο Θεός να σας ευλογεί που προστατεύεται το έθνος του Ισραήλ”.

Related posts

Συνελήφθη η πρώην πρωθυπουργός της Σκωτίας Νίκολα Στέρτζον

banks

Ρωσία: Ο τσετσένος ηγέτης Ραμζάν Καντίροφ πάσχει από νεκρωτική παγκρεατίτιδα

banks

Ryanair: Ξεπέρασαν τις προβλέψεις τα κέρδη στο α’ τρίμηνο χρήσης

banks

Σίσι: Η αντίδραση του Ισραήλ υπερβαίνει τα όρια της αυτοάμυνας

banks

Μεξικό: Δολοφονήθηκε δήμαρχος εν μέσω κύματος βίας πριν τις περιφερειακές εκλογές

banks

ΗΠΑ: Ο Χάντερ Μπάιντεν αρνείται κάθε εμπλοκή του πατέρα του στις αμφιλεγόμενες δραστηριότητές του

banks