23.7 C
Athens
May 18, 2024
Image default
WORLD

Νάγκελ (Bundesbak): Το “άπληστο θηρίο” του πληθωρισμού δεν έχει νικηθεί ακόμη

Ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη μειώνεται, αλλά η μάχη δεν έχει ακόμη κερδηθεί και ο υψηλός ρυθμός της αύξησης των τιμών παραμένει ανησυχητικός, δήλωσε την Πέμπτη ο πρόεδρος της Bundesbank Joachim Nagel.

Η ΕΚΤ αύξησε τα επιτόκιά της στο 4% από τα μηδενικά επίπεδα όπου κυμαινότα μέσα σε λίγο περισσότερο από ένα χρόνο, αλλά έστειλε σήμα για παύση των αυξήσεων τους επόμενους μήνες με βάση τις ενδείξεις ότι ο πληθωρισμός τίθεται σταδιακά υπό έλεγχο.

“Ο πληθωρισμός πέφτει και πάλι, αλλά το “άπληστο θηρίο” δεν έχει ακόμη νικηθεί”, δήλωσε ο Nagel σε ομιλία του. “Ανησυχία προκαλεί ο σταθερά πολύ υψηλός δομικός πληθωρισμός”.

“Η ΕΚΤ πρέπει να διατηρήσει μια περιοριστική στάση μέχρι να μπορέσουμε να διασφαλίσουμε ότι ο πληθωρισμός θα επιστρέψει στον μεσοπρόθεσμο στόχο μας του 2%”, δήλωσε ο Nagel.

Ο κ. Nagel αντέκρουσε επίσης τις εκκλήσεις, μεταξύ άλλων από το μέλος του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ και μελλοντικό διοικητή της Τράπεζας της Ιταλίας Φάμπιο Πανέτα, για τη δημιουργία μιας κεντρικής δημοσιονομικής πολιτικής στην ευρωζώνη.

Κάποια μορφή κοινού προϋπολογισμού θα επέτρεπε στην ΕΚΤ να καταπολεμήσει αποτελεσματικότερα τον πληθωρισμό, καθώς μια ενιαία νομισματική πολιτική πρέπει πλέον να ευθυγραμμιστεί με 20 διαφορετικούς κρατικούς προϋπολογισμούς.

Ωστόσο, ο κ. Nagel τάχθηκε εναντίον μιας επανάληψης του Ταμείου Ανάκαμψης, το οποίο δημιουργήθηκε για να αντεπεξέλθουν τα κράτη στην κρίση της πανδημίας. 

“Ήταν μια εξαίρεση που ήταν κατανοητή δεδομένης της κατάστασης έκτακτης ανάγκης εκείνη την εποχή”, δήλωσε ο Nagel. “Αλλά θα πρέπει να παραμείνει μια μοναδική εξαίρεση”.

Related posts

Kohl’s: Ξεπέρασε τις εκτιμήσεις των αναλυτών και επιβεβαίωσε το guidance

banks

Αντιμέτωπος με 34 κατηγορίες ο Ντόναλντ Τραμπ: Δήλωσε “αθώος” – Δείτε το κατηγορητήριο

banks

Τι έγινε μαμά στην… πανδημία;

banks

Η Ιορδανία καταδικάζει την “τρομοκρατική επίθεση” κατά των Αμερικανών στρατιωτικών στα σύνορα με τη Συρία

banks

Οι ουκρανικές δυνάμεις θα εισέλθουν “σύντομα” στην Κριμαία, δήλωσε Ουκρανός αξιωματούχος

banks

Ιταλία: Πακέτο βοήθειας για τους πλημμυροπαθείς

banks