20.9 C
Athens
May 14, 2024
Image default
WORLD

Νίγηρας: Αντιπροσωπεία του ECOWAS αναχώρησε για τη Νιαμέι

Μια αντιπροσωπεία του Οργανισμού Κρατών της Δυτικής Αφρικής (ECOWAS) αναχώρησε απόψε για τη Νιαμέι, προκειμένου να διαπραγματευτεί με τους στρατιωτικούς που ανέτρεψαν τον πρόεδρο του Νίγηρα την περασμένη εβδομάδα.

Ο πρόεδρος της Νιγηρίας Μπόλα Τινούμπου, που ασκεί και την προεδρία του ECOWAS, ζήτησε από την αντιπροσωπεία “να κάνει τα πάντα” ώστε να επιλυθεί “φιλικά” η κρίση στον Νίγηρα. Ανέφερε επίσης ότι συγκρότησε μια άλλη αντιπροσωπεία, με επικεφαλής έναν Νιγηριανό διπλωμάτη, η οποία θα συζητήσει με τους ηγέτες της Λιβύης και της Αλγερίας για την κατάσταση στον Νίγηρα. Ανέθεσε και στις δύο αντιπροσωπείες “να κάνουν ό,τι είναι απαραίτητο για να διασφαλίσουν μια φιλική και οριστική λύση του προβλήματος στον Νίγηρα προς το συμφέρον της ειρήνης και της ανάπτυξης στην Αφρική”.

Στο μεταξύ, η Γαλλία καταδίκασε με τον σθεναρότερο τρόπο τη διακοπή μετάδοσης του προγράμματος του ραδιοφωνικού σταθμού RFI και του τηλεοπτικού καναλιού France 24 στον Νίγηρα, μία εβδομάδα μετά το πραξικόπημα. “Η Γαλλία επαναλαμβάνει ότι τάσσεται απαρέγκλιτα και αποφασιστικά υπέρ της ελευθερίας του Τύπου, της ελευθερίας της έκφρασης και της προστασίας των δημοσιογράφων” ανέφερε το υπουργείο Εξωτερικών σε μια ανακοίνωσή του.

Το δύο κανάλια σταμάτησαν να εκπέμπουν στον Νίγηρα σήμερα το απόγευμα, σύμφωνα με δημοσιογράφους του Γαλλικού Πρακτορείου που βρίσκονται στη Νιαμέι. Ένας υψηλόβαθμος αξιωματούχος του Νίγηρα είπε στο AFP ότι το σήμα και των δύο κόπηκε “κατόπιν εντολής των νέων στρατιωτικών αρχών” της χώρας.

--

Related posts

Σουηδός πρωθυπουργός: Ίσως καθυστερήσει η ένταξή μας στο ΝΑΤΟ

banks

Μ. Βέμπερ: H Oυκρανία χρειάζεται πυρομαχικά το συντομότερο δυνατόν

banks

Ο Μακρόν δεν αποκλείει την αποστολή στρατευμάτων στην Ουκρανία αν η Μόσχα σπάσει τις γραμμές του μετώπου

banks

Ισραήλ: Ένοπλες παλαιστινιακές οργανώσεις ανέλαβαν την ευθύνη για τη ρίψη ρουκετών

banks

Κρεμλίνο: “Το αμερικανικό πακέτο βοήθειας θα καταστρέψει και άλλο την Ουκρανία”

banks

Ανησυχία των ευρωβουλευτών καθώς η Ουγγαρία είναι προγραμματισμένο να αναλάβει την προεδρία της ΕΕ το 2024

banks