22.7 C
Athens
May 18, 2024
Image default
WORLD

Ο Ερντογάν από το βήμα του ΟΗΕ καλεί τις χώρες του πλανήτη να αναγνωρίσουν το ψευδοκράτος

Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν μίλησε στους συμμετέχοντες στις συζητήσεις της 78ης Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ στην Αίθουσα της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ).

Ο Τούρκος πρόεδρος αναφέρθηκε σε όλα τα περιφερειακά θέματα, όμως έκανε και ιδιαίτερη αναφορά στο Κυπριακό. 

Από τη μία πλευρά ο Ερντογάν τόνισε ότι η Τουρκία δεν ‘χει βλέψεις στο έδαφος καμίας χώρας, όμως από την άλλη είπε ότι “δεν θα επιτρέψουμε σε κανέναν να αγνοήσει τα δικαιώματά μας”. Κάλεσε όλες τις παρευρισκόμενες χώρες να αναγνωρίσουν το ψευδοκράτος και να συνάψουν σχέσεις με την οντότητα μαριονέτα της Άγκυρας: “Διανύουμε 60 χρόνια από την ανάδειξη του Κυπριακού. Η τουρκοκυπριακή πλευρά έκανε πάντα ειλικρινείς προσπάθειες για την εξεύρεση δίκαιης λύσης στο Κυπριακό. Καλούμε τη διεθνή κοινότητα να το αποδεχθεί, να αναγνωρίσει την ανεξαρτησία της ΤΔΒΚ και να δημιουργήσει οικονομικούς δεσμούς με αυτήν τη χώρα”.

Μίλησε φυσικά και για την επίθεση του Αζερμπαϊτζάν στο Ναγκόρνο Καραμπάχ: “Όπως όλοι τώρα αποδέχονται, το Καραμπάχ είναι έδαφος του Αζερμπαϊτζάν. Η επιβολή άλλου καθεστώτος πέραν αυτού δεν θα γίνει ποτέ αποδεκτή”.

Τα κυριότερα σημεία της ομιλίας του Ερντογάν είναι τα εξής:

“Το Συμβούλιο Ασφαλείας (ΟΗΕ) δεν είναι πλέον ο εγγυητής της παγκόσμιας ασφάλειας, αλλά έχει γίνει το πεδίο μάχης για τις πολιτικές στρατηγικές 5 χωρών”, είπε ο Ερντογάν.

Ως προς την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, είπε: “θα συνεχίσουμε όλο και περισσότερο τις προσπάθειές μας για τον τερματισμό του πολέμου μέσω διπλωματίας και διαλόγου, στη βάση της ανεξαρτησίας και της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας”.

Ως προς τη Συρία είπε ότι “η μεγαλύτερη απειλή για την εδαφική ακεραιότητα και την πολιτική ενότητα της Συρίας είναι η ανοιχτή υποστήριξη που παρέχεται σε τρομοκρατικές οργανώσεις υπό τον έλεγχο δυνάμεων που έχουν τον έλεγχο αυτής της χώρας”.

Αναφορικά με το Ισλαμικό Κράτος και την κατάσταση στην Αφρική ο Ερντογάν, πιστός στη στρατηγική της “φαινομενικής απο-αποικιοκρατίας” είπε ότι “έχουμε κουραστεί από την υποκρισία όσων χρησιμοποιούν το DAESH και παρόμοιες ομάδες ως κάλυμμα για τα δικά τους συμφέροντα, ειδικά στη Συρία και το Ιράκ, τη Μέση Ανατολή, τη Βόρεια Αφρική και το Σαχέλ. Οι χώρες που συνεχίζουν να συνεργάζονται με τρομοκρατικές οργανώσεις αποκλειστικά για τα δικά τους πολιτικά και οικονομικά συμφέροντα δεν έχουν το δικαίωμα να διαμαρτύρονται για τρομοκρατία και συναφή προβλήματα.

“Πρέπει να αναδιαρθρώσουμε γρήγορα τους θεσμούς που είναι υπεύθυνοι για τη διασφάλιση της ασφάλειας, της ειρήνης και της ευημερίας του κόσμου, υπό την ηγεσία των Ηνωμένων Εθνών”, ανέφερε ο Τούρκος πρόεδρος.

“Πρέπει να οικοδομήσουμε μια αρχιτεκτονική παγκόσμιας διακυβέρνησης που να είναι ικανή να αντιπροσωπεύει όλες τις καταβολές, τις πεποιθήσεις και τους πολιτισμούς στον κόσμο, με τη γεωγραφία και τα δημογραφικά του στοιχεία”, είπε.

“Πριν από λίγες ημέρες, η Λιβύη υπέστη σοβαρές καταστροφές που προκλήθηκαν από καταιγίδες και πλημμύρες. Μετά την καταστροφή, ως Τουρκία, λάβαμε άμεσα μέτρα για να βοηθήσουμε τη Λιβύη. Συμμετείχαμε σε δραστηριότητες στην περιοχή με τις μη κυβερνητικές μας οργανώσεις χρησιμοποιώντας δικά της μέσα. Ως χώρα που στηρίζει τα θύματα όπου κι αν βρίσκονται στον κόσμο, δεν έχουμε αφήσει και δεν πρόκειται να αφήσουμε ήσυχους τους Λίβυους αδελφούς μας. Θα ήθελα να εκφράσω τις ευχές μου να γίνουν σύντομα καλά στους Μαροκινούς αδερφούς μας, οι οποίοι, όπως και η χώρα μας, ταρακουνήθηκαν από ισχυρό σεισμό”, είπε ο Ερντογάν.

Πέτρος Κράνιας

Related posts

Λουκασένκο: Δεν είμαι ο τελευταίος δικτάτορας στην Ευρώπη

banks

Υπό την απειλή ότι θα ξαναοδηγηθεί στη φυλακή, επιβλήθηκε όρος στην Εύα Καϊλή να μη μιλάει σε μέσα ενημέρωσης

banks

Ρωσία: Η Κρατική Δούμα ενέκρινε νόμο με τον οποίο ανακαλείται η επικύρωση της Συνθήκης για την απαγόρευση των πυρηνικών δοκιμών

banks

Γερμανία: Σε χαμηλό άνω του ενός έτους ο πληθωρισμός

banks

Ο Νετανιάχου επιδιώκει περιφερειακή σύγκρουση, λέει εκπρόσωπος της Χαμάς

banks

Σουδάν: Τουλάχιστον 20 εκατ. άνθρωποι, το 42% του πληθυσμού, αντιμέτωποι με το φάσμα του λιμού

banks