20.8 C
Athens
May 17, 2024
Image default
POLITICS

Παπαδοπούλου: Η κρίση στην Μέση Ανατολή μπορεί να επηρεάσει θετικά τον ελληνοτουρκικό διάλογο

Την άποψη ότι τα όσα συμβαίνουν στη Μέση Ανατολή τον τελευταίο μήνα δεν μπορεί να τα δει κανείς ανεξάρτητα από τα όσα συμβαίνουν στον κόσμο εξέφρασε η υφυπουργός Εξωτερικών, Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου, μιλώντας στον Κύκλο Ιδεών.

Όπως είπε οι εξελίξεις δεν ήρθαν από το πουθενά και σημείωσε ότι ζούμε σε μεταβατική περίοδο με πολλές ανακατατάξεις, γεγονός που δεν μας επιτρέπει να κάνουμε ασφαλείς προβλέψεις για την αρχιτεκτονική ασφάλειας στον κόσμο μετά από δέκα χρόνια.

Έβραζε η Μέση Ανατολή

Ανεξάρτητα από το πόσο αιματηρή ήταν η επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου, σύμφωνα με την Παπαδοπούλου κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει ότι εδώ και χρόνια η κατάσταση στη Μέση Ανατολή έβραζε.

Όπως είπε οι συμφωνίες του Αβραάμ ανοίξανε δρόμους στην περιοχή και δημιούργησαν την προσέγγιση ότι τα προβλήματα θα λυθούν μέσα από την προσέγγιση του Ισραήλ με τις αραβικές χώρες, αλλά το Παλαιστινιακό υπήρχε και ήρθε πάλι στην επιφάνεια.

Σημείωσε και τα ελλείμματα στην αμερικανική εξωτερική πολιτική, τόσο στο τέλος της διοίκησης Τραμπ όσο και επί Μπάιντεν που επικεντρώθηκαν στο ζήτημα της διαχείρισης της Κίνας, βάζοντας όλα τα υπόλοιπα ζητήματα σε δεύτερη μοίρα, με τις ΗΠΑ να δίνουν την εντύπωση ότι αποσύρονται από τη Μέση Ανατολή, θεωρώντας ότι πρέπει να κάνουν μία προετεραιοποίηση στην πολιτική τους. Η τρομοκρατική επίθεση της Χαμάς άναψε το φυτίλι σε μία δύσκολη περίοδο. Είναι δύσκολη γειτονιά και τις επιπτώσεις της έκρηξης βλέπω να τις νιώθουμε για πολύ καιρό ακόμα, τόνισε η Παπαδοπούλου, επισημαίνοντας ότι το ξύπνημα δεν ήταν η Μέση Ανατολή αλλά η Ουκρανία.

Ελληνοτουρκικός διάλογος

Απαντώντας στο αν ο ελληνοτουρκικός διάλογος μπορεί να επηρεαστεί από τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, η Παπαδοπούλου τόνισε ότι τίποτα δεν είναι ανεξάρτητο σε αυτό τον κόσμο και σίγουρα για δύο χώρες που είναι στην ίδια γειτονιά. «Διαβάζω τις  αναλύσεις για την κρίση στη μέση Ανατολή θα επηρεάσει αρνητικά τον ελληνοτουρκικό διάλογο . Είμαι της αντίθετης άποψης, ότι θα τον επηρεάσει θετικά», ανέφερε χαρακτηριστικά η ΥΦΥΠΕΞ.

Όπως είπε τόσο η Τουρκία όσο και η Ελλάδα ί ανεξαρτήτως των διαφορετικών προσεγγίσεων και των διαφορετικών κοσμοθεωριών που μπορεί να έχουν έχουν και ένα κοινό συμφέρον, αφού ζουν σε μία περιοχή, η οποία εκρύγνειται. Και η έκρηξη αυτή τη στιγμή στη Μέση Ανατολή αφορά και την Αθήνα και την Άγκυρα όπως τόνισε η ΥΦΥΠΕΞ, σημειώνοντας ότι και οι δύο χώρες έχουν συμφέρον να μην επεκταθεί αυτή η κρίση. Ως εκ τούτου η ίδια δηλώνει ότι με αυτή την έννοια θεωρεί ότι είναι υποβοηθητικό αυτό που συμβαίνει στις προσπάθειες των δύο κυβερνήσεων να πλεύσουν σε ήρεμα νερά.

Δεν υπάρχουν αποτελέσματα σε μία μέρα

Η ΥΦΥΠΕΞ που προΐσταται της ομάδας που διεξάγει τον πολιτικό διάλογο Ελλάδας – Τουρκίας, σημείωσε αναφερόμενη και στο Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας, ότι ο ελληνοτουρκικός διάλογος δεν είναι μία διαδικασία που μπορεί να φέρει αποτελέσματα σε μία μέρα.

Και μόνο το γεγονός ότι γίνεται να το ανώτατο συμβούλιο συνεργασίας για την Παπαδοπούλου είναι θετικό, αφού οι υπουργοί των δύο κυβερνήσεων θα μπορέσουν να συζητήσουν σειρά ζητημάτων και κοινών προκλήσεων όπως είναι το μεταναστευτικό αλλά και η κλιματική αλλαγή. Τόνισε δε ότι το μεταναστευτικό είναι πρόβλημα τόσο για την Ελλάδα όσο και μεγάλη πρόκληση και για την Τουρκία, επισημαίνοντας τους φόβους για έκρηξη που δημιουργεί η η κατάσταση στη Μέση Ανατολή και φτάνουν από τις χώρες πρώτης υποδοχής σε όλη την Ευρώπη.

Δεν θα ξυπνήσουμε ένα πρωί και όλα θα έχουν λυθεί

«Κανείς δεν μπορεί να θεωρεί ότι αύριο θα ξυπνήσουμε ένα πρωί και θα έχουν να λυθεί τα προβλήματα» σημείωσε η Παπαδοπούλου αλλά τόνισε τη σημασία της δυνατότητας να συζητάμε και επανέλαβε ότι οι συναντήσεις Ελλήνων και Τούρκων αξιωματούχων πρέπει κάποια στιγμή να πάψουν να αποτελούν είδηση.

Χαρακτήρισε τη συνάντηση για τον πολιτικό διάλογο ως ιδιαίτερα θετική, επισημαίνοντας ότι οι τούρκοι διπλωμάτες ήρθαν με την ίδια διάθεση που είχαν και οι Έλληνες ότι θα πρέπει η σχέση να μπει σε ήρεμα νερά. Και Αυτό ήταν θετικό από μόνο του.

Η Ευρώπη

Ερωτηθείσα για την Ευρώπη και για το αν έχει φτάσει σε μία βίαιη ενηλικίωση, απάντησε ότι ανήκει στη γενιά που όνειρο είχε και διαδήλωνε υπέρ της ευρωπαϊκής ενοποίησης. Το ευρωπαϊκό όνειρο δεν προχώρησε τόσο γρήγορα όσο η δική μου γενιά θα ήθελε αλλά αυτό δε σημαίνει ότι δεν προχώρησε. Και η γοητεία της Ευρώπης είναι ότι και προσαρμόζεται και εξελίσσεται γι’ αυτό και έχει επιβιώσει παρόλα ότι έχει περάσει πολλές κρίσεις, ανέφερε.

Έκανε ιδιαίτερη αναφορά πέρα από την Ουκρανία και τη Μέση Ανατολή, στον Καύκασο και τα Βαλκάνια, την αλλαγή στον τρόπο εργασίας, στα παραγωγικά μοντέλα, τις εσωτερικές κοινωνικές ανισότητες, που εκτός από την Αμερική υπάρχουν και στην Ευρώπη. Πολλ΄λες κρίσεις που η Ευρώπη πρέπει να διαχειριστεί όπως είπε και δεν έχει μία κεντρική κυβέρνηση όπως οι ΗΠΑ αλλά κάθε κράτος έχει άλλη πολιτική.

Αυτάρκεια

Και αν ο Μακρόν μιλά για την στρατιωτική ενηλικίωση της Ευρώπης, η Παπαδοπούλου προτείνει να ξεκινήσουμε από τα πιο απλά, να μπορεί η Ευρώπη να είναι αυταρκης και να αποτελεί παράγοντα από μόνη της, αφού το πρόβλημα της είναι ότι δεν κατάφερε να γίνει πραγματική δύναμη επί του εδάφους, ίσως γιατί δεν το θεωρήσαμε αναγκαίο. Η εποχή αποδεικνύει ότι κάναμε λάθος. Το σίγουρο είναι αν επιβιώσουμε θα επιβιώσουμε όλοι μαζί, σημείωσε η Παπαδοπούλου.

Η Γάζα

Όσον αφορά την σύνοδο στο Παρίσι την Πέμπτη για τη Γάζα η Παπαδοπούλου υπενθύμισε ότι από την πρώτη μέρα η Ελλάδα  τόνισε ότι δεν μπορεί να αγνοηθούν οι ανθρωπιστικές ανάγκες 2,5 εκατομμυρίων Παλαιστινίων στη Γάζα. Από την πρώτη στιγμή η Ελλάδα μίλησε για την καταδίκη της Χαμάς, το δικαίωμα του Ισραήλ στην αυτοάμυνα αλλά και το δικαίωμα 2,5 εκατομυρίων ανυρώπων να ζήσουν. Σημείωσε ότι η Ελλάδα ειναι  πρωταγωνιστής  της προσπάθειας να φτάσει ανθρωπιστική βοήθεια στην Γάζα και έχει προχωρήσει και η ίια σε αποστολή.

Επεσήμανε ότι αυτή τη στιγμή η βοήθεια φτάνει μέσω χερσαίων διαδρόμων μέσω Αιγύπτου γιατί είναι αδύνατο να πλησιάσει πλοίο και δεν υπάρχουν υποδομές πέρα από τις εχθροπραξίες. Αλλά όπως είπε πρόθεση είναι σε ότι χρειαστεί να γίνει η Ελλάδα να είναι πάντα πρωταγωνιστής

Βαλκάνια

Τέλος η Παπαδοπούλου υπογράμμισε ότι η Ελλάδα στέκεται υπέρ της ένταξης των δυτικών Βαλκανίων στην ΕΕ κάτι που για τη χώρα όπως είπε αποτελεί κόκκινη γραμμή.Δεν μπορούμε να δεχτούμε ότι αυτές οι χώρες θα μείνουν πίσω, όπως είπε και ότι η Ευρώπη θα έχει μια μαύρη τρύπα, στην οποία η Αθήνα θα κλείνει τα μάτια.

Related posts

Ράμα για το ψήφισμα του ΕΛΚ: Σε ποιες αλβανικές αρχές απευθύνετε το ψήφισμα;

banks1

Κουτσούμπας: Ακρίβεια και φόροι «ταράζουν» τον λαό – Να ακουστεί ξανά το σύνθημα «τα κέρδη τους ή οι ζωές μας»

banks

Δημιουργείται Εθνικό Σύστημα Τραύματος – Πού στοχεύει, τι θα προσφέρει

banks

«Τα μυστικά της τυπογραφίας» διδάσκονται τα παιδιά του Πειραιά

banks

Όλα έτοιμα για την άφιξη Ερντογάν στην Αθήνα – Η θετική ατζέντα και τα «αγκάθια»

banks

Πού δίνει βάρος για τις ευρωεκλογές η Νέα Αριστερά – Βγαίνουν μπροστά κεντρικά στελέχη

banks1