18.8 C
Athens
May 4, 2024
Image default
COMODITIES

Πετρέλαιο: Στα 100 δολάρια/βαρέλι το 2024 από τις μεμονωμένες περικοπές

Πετρέλαιο: Στα 100 δολάρια/βαρέλι το 2024 από τις μεμονωμένες περικοπές

Οι τιμές του πετρελαίου αναμένεται να αυξηθούν το νέο έτος καθώς ορισμένοι παραγωγοί πετρελαίου του ΟΠΕΚ+ δεσμεύτηκαν οικειοθελώς να μειώσουν την παραγωγή.

Το καρτέλ πετρελαίου δεν κατέληξε την Πέμπτη σε ομόφωνη συμφωνία, ωστόσο, μεμονωμένες χώρες ανακοίνωσαν εθελοντικές μειώσεις συνολικού ύψους 2,2 εκατομμυρίων βαρελιών την ημέρα για το πρώτο τρίμηνο του 2024.

Ο “βασιλιάς” του ΟΠΕΚ, η Σαουδική Αραβία ανήκει, όμως, σε αυτούς που αποφάσισαν να κάνουν περικοπές.

Το Ριάντ συμφώνησε να παρατείνει την εθελοντική περικοπή της παραγωγής κατά 1 εκατομμύριο βαρέλια την ημέρα — η οποία ισχύει από τον Ιούλιο — έως το τέλος του πρώτου τριμήνου του 2024. Η Ρωσία δήλωσε ότι θα μειώσει την προσφορά κατά 300.000 βαρέλια αργού και 200.000 βαρέλια ανά ημέρα πετρελαϊκών προϊόντων την ίδια περίοδο.

Το Ιράκ μειώνει επίσης κατά 223.000 βαρέλια την ημέρα, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα κατά 163.000 βαρέλια την ημέρα, το Κουβέιτ κατά 135.000 βαρέλια την ημέρα, το Καζακστάν κατά 82.000 βαρέλια την ημέρα, η Αλγερία κατά 51.000 βαρέλια την ημέρα και το Ομάν κατά 42.000 βαρέλια την ημέρα.

«Η συμμόρφωση είναι το κλειδί. Δεν μπορεί να είναι μόνο η Σαουδική Αραβία. Πρέπει να έχουμε συμμόρφωση από τα άλλα έθνη του ΟΠΕΚ», δήλωσε στο CNBC ο Bill Perkins, Διευθύνων Σύμβουλος και επικεφαλής έμπορος της Skylar Capital Management. «Όταν αυτά τα άλλα έθνη λένε ότι πρόκειται να μειώσουν, η αγορά δεν το εμπιστεύεται τόσο πολύ», πρόσθεσε.

Ο τρόπος με τον οποίο ανακοινώθηκαν οι περικοπές παραγωγής τροφοδότησε επίσης τη σύγχυση και τον σκεπτικισμό των εμπόρων.

Σε προηγούμενες ανακοινώσεις, το δελτίο τύπου του ΟΠΕΚ+ περιείχε όλες τις σχετικές πληροφορίες, ωστόσο, την Πέμπτη, μεμονωμένα κράτη μέλη εξέδωσαν ξεχωριστές δηλώσεις σχετικά με τις εθελοντικές περικοπές τους.

Εάν τα μέλη εκπληρώσουν τις υποσχεθείσες περικοπές τους, οι τιμές του αργού πρόκειται να ανέβουν.

Όταν οι περικοπές λήξουν στο τέλος του πρώτου τριμήνου, αυτά τα βαρέλια που αφαιρέθηκαν θα επιστρέψουν μόνο σταδιακά, «πράγμα που θα βοηθήσει στη διατήρηση της ελλειμματικής αγοράς πετρελαίου το 1ο εξάμηνο του 24ου έτους», έγραψε ο στρατηγικός αναλυτής της UBS, Τζιοβάνι Στάουνοβο, σε σημείωμα μετά την απόφαση, προσθέτοντας ότι αναμένει να αυξηθούν οι τιμές στην αγορά πετρελαίου που δεν τροφοδοτείται.

«Εάν το ποσοστό συμμόρφωσης του ομίλου βελτιωθεί, θα μπορούσαν να αφαιρεθούν ακόμη περισσότερα βαρέλια», πρόσθεσε ο Staunovo.

Ομοίως, η Goldman Sachs προβλέπει υψηλότερες τιμές, υιοθετώντας μια προσέγγιση αναμονής για τα μέλη του ΟΠΕΚ+ που τηρούν τις προτεινόμενες περικοπές.

«Υπολογίζουμε μια μέτρια μηχανική ώθηση από την πρόσθετη μείωση στις τιμές του Brent περίπου 4 $/βαρέλι σε σχέση με τις προηγούμενες υποθέσεις μας στον OPEC+», ανέφερε η επενδυτική τράπεζα, προσθέτοντας ότι αναμένει ότι ο ΟΠΕΚ «μπορεί να διατηρήσει τις τιμές του πετρελαίου Brent στο εύρος 80 με 100 δολάρια το 2024».

Τα διεθνή συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του αργού Brent διαπραγματεύθηκαν 0,25% χαμηλότερα στα 80,66 δολάρια το βαρέλι την Παρασκευή, ενώ τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του αμερικανικού αργού West Texas Intermediate υποχώρησαν 0,04% στα 75,93 δολάρια το βαρέλι.

#ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ #Περικοπές #ΟΠΕΚ_ #ΟΠΕΚ+

Related posts

Πέμπτη εβδομάδα πτώσης το πετρέλαιο-Πάνω από τα $2.000 ο χρυσός

banks

Συνεχίζει να «ανεβαίνει» το πετρέλαιο, σταθεροποιείται ο χρυσός

banks

Ρωσία: Από 1/3 απαγορεύει τις εξαγωγές βενζίνης για 6 μήνες

banks

Αποδεκτή η έφεση Μαδούρο για τα αποθέματα χρυσού της Βενεζουέλας

banks

Ανακάμπτει εν μέσω περικοπών το πετρέλαιο- Ανεβαίνει το φυσικό αέριο

banks

«Σκαρφαλώνει» σχεδόν 2% το πετρέλαιο, αλλά οδεύει προς εβδομαδιαίες απώλειες

banks