17.2 C
Athens
April 27, 2024
Image default
COMODITIES

Ανακάμπτει εν μέσω περικοπών το πετρέλαιο- Ανεβαίνει το φυσικό αέριο

Ανακάμπτει εν μέσω περικοπών το πετρέλαιο- Ανεβαίνει το φυσικό αέριο

Οι τιμές του πετρελαίου ανακάμπτουν την Τετάρτη (6/3) έπειτα από τέσσερις συνεδριάσεις απωλειών, καθώς τα σημάδια περιορισμού της προσφοράς εν μέσω περικοπών παραγωγής από μεγάλους παραγωγούς υπερέβαλαν τις ανησυχίες για τη ζήτηση στην Κίνα και τις ΗΠΑ, τους δύο μεγαλύτερους καταναλωτές αργού στον κόσμο.

Ο στόχος οικονομικής ανάπτυξης της Κίνας για περίπου 5% για το 2024 που τέθηκε την Τρίτη δεν περιελάμβανε ιδιαίτερα μεγαλόπνοα σχέδια τόνωσης για την ενίσχυση της ταλαιπωρημένης οικονομίας της, εγείροντας ανησυχίες για υποτονική αύξηση της ζήτησης πετρελαίου.

Η αγορά «ήλπιζε συγκεκριμένα να δει περαιτέρω δημοσιονομική… γενναιοδωρία για να βοηθήσει στην επίτευξη του στόχου ανάπτυξης», δήλωσε ο Τόνι Σάικαμορ, αναλυτής της IG στο Σύδνεϋ.

Τα βλέμματα είναι τώρα στραμμένα στην κατάθεση του προέδρου της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ Τζερόμ Πάουελ στο Κογκρέσο την Τετάρτη και την Πέμπτη που γίνεται σε εξαμηνιαία βάση και τα στοιχεία για την απασχόληση στις ΗΠΑ την Παρασκευή, συμπλήρωσε ο Σάικαμορ.

Σύμφωνα με έρευνα του Reuters με τη συμμετοχή οικονομολόγων, τα στοιχεία της Παρασκευής για τις μισθοδοσίες εκτός των γεωργικών εκμεταλλεύσεων στις ΗΠΑ αναμένεται να δείξουν αύξηση 200.000 θέσεων εργασίας τον Φεβρουάριο μετά την αύξηση των 353.000 τον Ιανουάριο.

Τα σχόλια του Πάουελ και τα στοιχεία για τις θέσεις εργασίας θα μπορούσαν να δώσουν σαφέστερη κατεύθυνση για τα επιτόκια των ΗΠΑ και όποια ένδειξη για μείωση των επιτοκίων της Fed θα θεωρηθούν θετικά για την οικονομία και τη ζήτηση πετρελαίου.

Οι τιμές του πετρελαίου αυξήθηκαν μετά και την ανακοίνωση της Κυριακής ότι ο ΟΠΕΚ+ παρέτεινε τις περικοπές παραγωγής κατά 2,2 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως μέχρι το τέλος του δεύτερου τριμήνου.

Η παράταση έχει δημιουργήσει κάποια στενότητα της προσφοράς, ιδιαίτερα στις ασιατικές αγορές, μαζί με τη διακοπή της κίνησης των πετρελαιοφόρων ως αποτέλεσμα των επιθέσεων στην Ερυθρά Θάλασσα από τους Χούθι που δεσμεύει τα βαρέλια κατά τη διαμετακόμιση.

Αυτή η φυσική στεγανότητα γίνεται εμφανής καθώς η Σαουδική Αραβία, ο μεγαλύτερος εξαγωγέας πετρελαίου στον κόσμο, ανακοίνωσε την Τετάρτη ελαφρώς υψηλότερες τιμές για τις πωλήσεις αργού τον Απρίλιο στην Ασία, τη μεγαλύτερη αγορά της.

Η πρώτη από τις δύο αναφορές αποθεμάτων στις ΗΠΑ αυτής της εβδομάδας, από τον όμιλο βιομηχανίας του Αμερικανικού Ινστιτούτου Πετρελαίου έδειξε ότι τα αποθέματα αργού στις ΗΠΑ αυξήθηκαν κατά 423,00 βαρέλια την εβδομάδα που έληξε την 1η Μαρτίου, ανέφεραν πηγές της αγοράς, πολύ μικρότερη από την αναμενόμενη αύξηση των 2,1 εκατομμυρίων βαρελιών που προέβλεπαν αναλυτές σε δημοσκόπηση του Reuters.

Το μεσημέρι της Τετάρτης, το αμερικανικό αργό ενισχύεται 1,37% στα 79,22 δολάρια το βαρέλι, ενώ το μπρεντ κερδίζει 0,96% στα 82,83 δολάρια το βαρέλι.

Μικρά κέρδη για το φυσικό αέριο

Ήπια ανοδικά κινούνται τα ολλανδικά συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης φυσικού αερίου, σημείο αναφοράς για την Ευρώπη, καθώς ενισχύονται 0,681% στα 27,655 ευρώ η μεγαβατώρα.

Οι τιμές του χρυσού συνεχίζουν να διαπραγματεύονται κοντά στα υψηλά ρεκόρ της προηγούμενης συνεδρίασης, καθώς οι αγορές αναμένουν ότι την κατάθεση του Πάουελ, περιμένοντας ενδείξεις για πιθανή μείωση των επιτοκίων τον Ιούνιο.

Το πολύτιμο μέταλλο ενισχύεται 0,16% στα 2.145,55 δολάρια η ουγγιά, ενώ το ασήμι καταγράφει άνοδο 0,09% στα 24,01 δολάρια η ουγγιά και ο χαλκός κερδίζει 1,08% στα 3,8887 δολάρια η λίβρα.

Στα νομίσματα, το αμερικανικό δολάριο υποχωρεί 0,27% έναντι του ευρώ, με την ισοτιμία να διαμορφώνεται στο 1,0884 δολάριο ανά ευρώ.

Σε σχέση με τη βρετανική λίρα, το αμερικανικό νόμισμα υποχωρεί 0,16% στο 1,2724 δολάριο ανά στερλίνα, η οποία υποχωρεί 0,09% έναντι του ευρώ, με την ισοτιμία να διαμορφώνεται στην 0,8554 βρετανική λίρα ανά ευρώ.

#ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ #ΦΥΣΙΚΟ_ΑΕΡΙΟ #ΜΠΡΕΝΤ #αμερικανικό_αργό #δολαριο #χρυσός #χαλκός #ασήμι

Related posts

Πετρέλαιο:Με άνοδο στα 76 δολάρια ο νέος γύρος του ΟΠΕΚ+

banks

Goldman Sachs: Βλέπει «εκτόξευση» του πετρελαίου στα 75 δολάρια

banks

Μετατέθηκε για τις 30 Νοεμβρίου η συνεδρίαση του OPEC+

banks

Πετρέλαιο: Προσωρινή η επιρροή των γεωπολιτικών εντάσεων

banks

Ανοδικά ο χρυσός παρά την αγωνία για τις προεδρικές εκλογές

banks

Πρόσω ολοταχώς για εβδομαδιαία κέρδη 10% το πετρέλαιο

banks