23.6 C
Athens
April 28, 2024
Image default
COMODITIES

Πέμπτη εβδομάδα πτώσης το πετρέλαιο-Πάνω από τα $2.000 ο χρυσός

Πέμπτη εβδομάδα πτώσης το πετρέλαιο-Πάνω από τα $2.000 ο χρυσός

Στο «κόκκινο» έκλεισαν την Παρασκευή (24/11) οι τιμές του πετρελαίου, με τον «μαύρο χρυσό» να παραμένει σε πτωτικό έδαφος για πέμπτη διαδοχική εβδομάδα.

Ειδικότερα, το αργό τύπου West Texas Intermediate παραδόσεως Ιανουαρίου υποχώρησε κατά 1,56 δολάρια ή 2% για να διαμορφωθεί η τιμή του στα 75,54 δολάρια το βαρέλι. Το πετρέλαιο τύπου Brent παραδόσεως Ιανουαρίου σημείωσε πτώση 84 σεντς ή 1% και έκλεισε στα 80,48 δολάρια το βαρέλι. Το αμερικανικό αργό σημείωσε απώλειες 0,7% σε εβδομαδιαία βάση, ενώ το Brent λιγότερο του 0,1%. Αυτή ήταν η πέμπτη διαδοχική εβδομαδιαία πτώση για τα συμβόλαια του πετρελαίου.

Τα βλέμματα στρέφονται πλέον στην κρίσιμη συνάντηση των πετρελαιοπαραγωγών χωρών, που απαρτίζουν τον OPEC+, στις 30 Νοεμβρίου όπου θα παρθούν αποφάσεις για τις περικοπές της παραγωγής το 2024. Η αναβολή της συνεδρίασης του οργανισμού, που είχε οριστεί για την Κυριακή 26 Νοεμβρίου, άσκησε πιέσεις στην τιμή του πετρελαίου. Η αναβολή ήρθε καθώς Αγκόλα και Νιγηρία πίεσαν ώστε να λάβουν το πράσινο φως για αύξηση της παραγωγής τους.

Από την άλλη πλευρά, υπέρβαση πάνω από τα 2.000 δολάρια πέτυχε ο χρυσός την Παρασκευή, κλείνοντας τη δεύτερη σερί εβδομάδα κερδών. Ειδικότερα, ο χρυσός spot κέρδισε 0,48% στα 2.001,36 δολάρια ανά ουγγιά με κέρδη περίπου 1% στην εβδομάδα, ενώ τα futures ενισχύθηκαν κατά 0,5% στα 2.003 δολάρια.

Το ασήμι spot κέρδισε 2,4% στα 24,23 δολάρια η ουγγιά, η πλατίνα ενισχύθηκε κατά 1,4% στα 927,98 δολάρια, κερδίζοντας για δεύτερη σερί εβδομάδα, ενώ το παλλάδιο ενισχύθηκε 1,9% στα 1.065,59 δολάρια ανά ουγγιά.

Ο χρυσός βρήκε στήριξη στο αποδυναμωμένο δολάριο και τις προσδοκίες ότι η Federal Reserve μπορεί να τερματίσει σύντομα τον κύκλο αύξησης των επιτοκίων της. Οι επενδυτές αναμένουν ότι η Fed θα αφήσει τα επιτόκια αμετάβλητα τον Δεκέμβριο, ενώ το σενάριο για μείωση των επιτοκίων από τον Μάιο συγκεντρώνει 50% πιθανότητες σύμφωνα με το εργαλείο FedWatch Tool.

#ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ #χρυσός #OPEC #επιτόκια

Related posts

Κατρακυλάει το πετρέλαιο λόγω των παρατεταμένων lockdown

banks

Η αποκλιμάκωση στη Μέση Ανατολή ρίχνει 1% το πετρέλαιο

banks

Κέρδη άνω του 2% το πετρέλαιο

banks

Σε νέο υψηλό ο χρυσός με ώθηση από τη Fed

banks

OPEC: Η ζήτηση πετρελαίου δεν θα σταματήσει να αυξάνεται σύντομα

banks

«Σκαρφαλώνει» σχεδόν 2% το πετρέλαιο, αλλά οδεύει προς εβδομαδιαίες απώλειες

banks