19.2 C
Athens
May 14, 2024
Image default
WORLD

Πιο κοντά στο ΝΑΤΟ η Σουηδία μετά το “ναι” της τουρκικής Επιτροπής Εξωτερικών

Η Επιτροπή Εξωτερικών της τουρκικής Εθνοσυνέλευσης ενέκρινε την Τρίτη την υποψηφιότητα της Σουηδίας για ένταξη στο ΝΑΤΟ, σε ένα σημαντικό βήμα προς τη διεύρυνση της Βορειο-Ατλαντικής Συμμαχίας μετά από 19 μήνες καθυστερήσεων, κατά τους οποίους η Άγκυρα απαίτησε παραχωρήσεις από τη Στοκχόλμη σε θέματα που σχετίζονται με την τρομοκρατία.

Το επόμενο βήμα είναι η ψηφοφορία στην Ολομέλεια της τουρκικής Εθνοσυνέλευσης, όπου αναμένεται να δοθεί και πάλι το πράσινο φως. Πιθανόν η Ολομέλεια να συγκληθεί εντός της εβδομάδας. Έπειτα, ο Ερντογάν θα υπογράψει την απόφαση ως νόμο, ολοκληρώνοντας μια διαδικασία που δοκίμασε τους δεσμούς της Άγκυρας με τη Δύση.

Η Σουηδία και η Φινλανδία υπέβαλαν αίτημα ένταξης στο ΝΑΤΟ πέρυσι ενόψει της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία. Η Άγκυρα είπε το “ναι” για τη Φινλανδία, ωστόσο διατύπωσε ενστάσεις για την υποψηφιότητα της Σουηδίας λόγω “της προστασίας”, όπως ισχυρίστηκε, που προσέφερε η Στοκχόλμη σε ομάδες που η Άγκυρα θεωρεί τρομοκράτες.

Ούτε η Ουγγαρία έχει επικυρώσει την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, όμως η Τουρκία θεωρείτο το κύριο εμπόδιο για την προσθήκη της σκανδιναβικής χώρας στη Βορειο-Ατλαντική συμμαχία και την ενίσχυση της άμυνάς της στην περιοχή της Βαλτικής Θάλασσας.

Related posts

Ιταλία: +50% οι αφίξεις μεταναστών το 2023

banks

Μεσανατολικό: Εκκληση για διαρκή κατάπαυση του πυρός από τον Ζ.Μπορέλ

banks

ΗΠΑ: Σε υψηλό 21 μηνών οι αρχικές αιτήσεις επιδομάτων ανεργίας

banks

Γερμανία: Το Βερολίνο ετοιμάζεται για πιθανή εθνικοποίηση της Rosneft Germany

banks

Οι περιορισμοί στις εξαγωγές της ΕΕ προς την Κίνα “δεν έχουν νόημα”, λέει το Πεκίνο

banks

Με τους επικεφαλής της γαλλικής βιομηχανίας όπλων αναμένεται να συναντηθεί την Πέμπτη ο Μακρόν

banks